Als u naar Egypte gaat, heeft u een visum nodig en moet u voor vertrek goed controleren hoelang uw paspoort nog geldig is. Naast deze praktische zaken zijn er andere dingen die handig zijn om te weten als u door Egypte reist. Welke dat zijn, leest u hier.

Draag gepaste kleding

Egypte is een conservatief land. Hou hier met uw kleding en gedrag rekening mee. Zorg dat u kleding draagt die uw schouders en knieën bedekt. Dit getuigt van respect voor de lokale bevolking en voorkomt dat u op straat wordt aangestaard. In Egypte is het gewoon dat mannen op straat arm en arm lopen en elkaar begroeten met een kus, maar ongepast als een man en vrouw elkaar in het openbaar zoenen of genegenheid tonen.

Welcome in Egypt

Hello’, ‘What’s your name’ of ‘Welcome in Egypt’. Geloof ons, dit zult u vaak horen. Het is goed bedoeld, want Egyptenaren zijn erg gastvrij. Maar loop niet zomaar mee met iemand die u aanspreekt. Een praatje maken is leuk, maar wil iemand u de weg wijzen of u ‘iets speciaals’ laten zien? Dan is de kans groot dat u in een souvenirwinkel terecht komt.

Het Egyptische verkeer

Het verkeer in Egypte is chaotisch, vooral in de hoofdstad Cairo. De verkeersregels zijn ongeveer hetzelfde als in Europa, maar de Egyptenaren gaan hier soepel mee om. Stoplichten en rijstroken zijn er nauwelijks en rechts inhalen is doodnormaal. Als het donker is, rijden veel automobilisten zonder licht. Op de wegen rijdt van alles, zwaarbeladen vrachtwagens, krakkemikkige auto’s en brommers met hele families erop. Hier tussendoor lopen voetgangers, ezels, kamelen en geiten. Zelf autorijden is onverstandig, tenzij u stalen zenuwen heeft. In Egypte heeft u een ervaren chauffeur nodig om u veilig rond te rijden.

Opdringerige verkopers

Verkopers kunnen opdringerig zijn. Ze proberen hun dagelijkse brood te verdienen, maar doen soms op een vasthoudende manier. Wandelen langs de Nijl in Luxor is leuk, maar kan frustrerend zijn als u om de paar meter de vraag krijgt of u interesse heeft in een kitscherig Toetanchamon beeldje, een zeiltochtje met een felukka of een ritje met een calèche. Geen belangstelling? Zeg meerdere keren ‘La Shukran’, nee bedankt, en wandel door.

Bewakers bij de monumenten

Het woord zegt het: bewakers bij de monumenten zijn voor de bewaking. Ze mogen niet gidsen en zijn er niet om u een ‘very special place’ te laten zien en hier een fooi, ‘bakshish’, voor te vragen.

Kameel of paard rijden bij de piramiden

Op een kameel of paard tijden, door de woestijn, met de piramiden op de achtergrond. Klinkt fantastisch toch? Wij raden het iedereen af. Veel dieren die worden gebruikt voor toeristische ritjes bij de piramiden of op andere plaatsen in Egypte hebben een ellendig bestaan. Als u toch een ritje wil maken, kijk dan eerst of het dier er goed verzorgd uitziet. Spreek vervolgens met de eigenaar een prijs af en let op, het zijn gewiekste onderhandelaars! Vraag duidelijk of de prijs geldt voor de hele rit. Een bekend trucje waarmee toeristen worden afgezet, is dat de prijs halverwege het ritje wordt verhoogd. Of aan het eind van de rit als u van de kameel of het paard af wil.

Fooien

Het geven van een fooi, bakshish, zelfs voor iets kleins, is onderdeel van de Egyptische maatschappij. Bent u tevreden met de service van chauffeurs, gidsen, kelners, kofferdragers en andere mensen, dan is het achterlaten van een fooi een blijk van waardering. Het geven van fooien is een persoonlijke keuze en gebaseerd op uw tevredenheid. Als u met Djed Reizen door Egypte reist, krijgt u voor vertrek informatie over het betalen van fooien.

Foto’s maken

Vraag altijd toestemming als u een foto van mensen wil maken, vooral van vrouwen en kinderen. Meestal vinden Egyptenaren het leuk als u ze fotografeert, maar stellen het wel op prijs als u even een praatje met ze maakt. Fotografeer geen privé situaties, zoals mensen die aan het bidden zijn of armoedige situaties. Foto’s maken met uw smartphone kan bij vrijwel iedere site, maar als borden en bewakers aangeven dat fotograferen verboden is, volg dan de regels. Bij musea moet u soms een apart ticket kopen om foto’s te maken.

Let op wat u fotografeert

Wat u beslist moet weten als u naar Egypte gaat, is dat het verboden is om militaire objecten te fotograferen, zoals kazernes, politiebureaus, grensposten, ambassades etc. U kan hiervoor worden gearresteerd. En geloof ons, Egyptische gevangenissen zijn de laatste plek die u wil bezoeken als u op vakantie bent.

Drone meenemen naar Egypte

Een drone meenemen naar Egypte is verboden, deze wordt bij aankomst op het vliegveld in beslag genomen. U kunt gevangenisstraf krijgen voor het meenemen van een drone.

Welke souvenirs mogen mee naar huis?

In de bazaars en souks is van alles te koop, van goedkope, plastic prullaria (made in China) tot prachtige lokale producten, zoals albasten vazen, handgeblazen glaswerk, geappliqueerde wandkleden, handgeweven spreien en sjaals. Hou er rekening mee dat u niet alles mee naar huis mag nemen. Denk hierbij aan souvenirs gemaakt van schelpen en koraal. De Douane vertelt u precies welke souvenirs uit Egypte u mag meenemen.

Tijdsverschil Egypte

In Egypte is het een uur later dan in Nederland en België. Egypte heeft ook een zomer- en wintertijd, alleen wordt de klok verzet op een ander moment. De zomertijd in Nederland en België begint in het laatste weekend van maart, in Egypte in het laatste weekend in april. Daarom is er een aantal weken geen tijdsverschil met Nederland en België. De zomertijd eindigt in het laatste weekend van oktober, net als in Nederland en België. De wintertijd in Egypte begint wel iets eerder, omdat de klok wordt verzet in de nacht van donderdag op vrijdag. Vertrek- en aankomsttijden die op uw vliegticket staan, zijn altijd lokale tijden.

Het weekend in Egypte

In Egypte loopt het weekend van vrijdag tot en met zaterdag. Banken zijn op deze dagen gesloten, maar winkels zijn open. Musea en monumenten zijn alle dagen van de week geopend.

Meer praktische Egypte tips?

Bij onze praktische informatie vindt u meer handige tips over wat u moet weten als u naar Egypte gaat. Of neem contact met ons op als u vragen heeft.