Als u naar Egypte gaat, heeft u een visum nodig en moet u voor vertrek goed controleren hoelang uw paspoort nog geldig is. Naast deze praktische zaken zijn er andere dingen die handig zijn om te weten als u door Egypte reist. Welke dat zijn, leest u hier.

Draag gepaste kleding

Egypte is een conservatief land. Hou hier met uw kleding en gedrag rekening mee. Zorg dat u kleding draagt die uw schouders en knieën bedekt. Dit getuigt van respect voor de lokale bevolking en zorgt ervoor dat u op straat niet wordt aangestaard. Het is in Egypte ongepast als een man en vrouw elkaar in het openbaar zoenen of genegenheid tonen.

Loop niet met iedereen mee

Hello’, ‘What’s your name’ of ‘Welcome in Egypt’. Geloof ons, dit zult u vaak horen. Het is goed bedoeld, want Egyptenaren zijn erg gastvrij. Maar loop niet zomaar mee met iedereen die u aanspreekt. Een praatje maken is leuk, maar vraagt iemand uw hulp bij het vertalen van een brief, wil hij zijn Engels met u oefenen of u ‘iets speciaals’ laten zien? Ga er niet op in; negen van de tien keer komt u terecht in een souvenirwinkel.

Het Egyptische verkeer

Het verkeer in Egypte is chaotisch, vooral in de hoofdstad Cairo. De verkeersregels zijn ongeveer hetzelfde als in Europa, maar de Egyptenaren gaan hier soepel mee om. Stoplichten en rijstroken zijn er nauwelijks en rechts inhalen is doodnormaal. Als het donker is, rijden veel automobilisten zonder licht. Op de wegen rijdt van alles, zwaarbeladen vrachtwagens, krakkemikkige auto’s en brommers met hele families erop. Hier tussendoor lopen voetgangers, ezels, kamelen en geiten. Zelf autorijden is onverstandig, tenzij u over stalen zenuwen beschikt. In Egypte heeft u een ervaren chauffeur nodig om u veilig rond te rijden.

Opdringerige verkopers

Verkopers kunnen opdringerig zijn. Ze proberen hun dagelijkse boterham te verdienen, maar doen soms op een vasthoudende manier. Wandelen langs de Nijl in Luxor is leuk, maar niet als u om de paar meter de vraag krijgt of u interesse heeft in een kitscherig Toetanchamon beeldje, een zeiltochtje met een felukka of een ritje met een calèche. Heeft u er geen belangstelling voor? Zeg meerdere keren ‘La Shukran’, nee bedankt, en wandel door.

Bewakers bij de monumenten

Het woord zegt het al: bewakers bij de monumenten zijn er voor de bewaking. Ze zijn niet opgeleid om u rond te gidsen. En ze zijn er ook niet om u een ‘very special place’ te laten zien die voor andere toeristen gesloten is en hier vervolgens een fooi, ‘bakshish’, voor te vragen.

Kameel of paard rijden bij de piramiden

Door de woestijn rijden op een kameel of paard, met de piramiden op de achtergrond. Klinkt fantastisch toch? Toch raden wij het iedereen af. Veel dieren die de bij piramiden of op andere plekken in Egypte worden gebruikt voor ritjes met toeristen, lijden een ellendig bestaan. Als u toch een ritje wil maken, kijk dan eerst of het dier er goed verzorgd uitziet. Spreek vervolgens met de eigenaar een prijs af en let op, het zijn gewiekste onderhandelaars! Vraag duidelijk of het een prijs is voor de hele rit. Een bekend trucje waarmee toeristen worden afgezet, is dat de prijs halverwege het ritje wordt verhoogd. Of aan het eind van de rit als u van de kameel of het paard af wil.

Fooien

Het geven van een fooi, bakshish, zelfs voor iets kleins, is onderdeel van de Egyptische maatschappij. Bent u tevreden met de service van chauffeurs, gidsen, kelners, kofferdragers en andere mensen, dan is het achterlaten van een fooi een blijk van waardering. Het geven van fooien is een persoonlijke keuze en gebaseerd op uw tevredenheid. Als u met Djed Reizen door Egypte reist, krijgt u voor vertrek informatie over het betalen van fooien.

Foto’s maken

Vraag altijd toestemming als u een foto van mensen wil maken, vooral als het om kinderen gaat. Vaak vinden Egyptenaren het leuk als u ze fotografeert, maar stellen het dan wel op prijs als u even een praatje met ze maakt. Fotografeer geen privé situaties, zoals mensen die aan het bidden zijn. Foto’s maken met uw smartphone kan bij vrijwel iedere site, maar als borden en bewakers aangeven dat fotograferen niet mag, volg dan de regels. Bij musea moet u soms een apart ticket kopen om foto’s te maken.

U mag niet alles fotograferen

Wat u beslist moet weten als u naar Egypte gaat, is dat het verboden is om militaire objecten te fotograferen. Wat hier allemaal onder valt, is vaag, maar u moet denken aan kazernes, politiebureaus, grensposten, ambassades etc. Doe dit niet, u kunt hiervoor worden gearresteerd. En geloof ons, een Egyptische gevangenis is een plek waar u liever niet komt tijdens uw vakantie.

Drone meenemen naar Egypte

Een drone meenemen naar Egypte is verboden. Als u een drone meeneemt, wordt deze bij aankomst op het vliegveld in beslag genomen. U kunt gevangenisstraf krijgen voor het meenemen van een drone.

Let op wat u koopt

In de bazaars en souks is van alles te koop, van goedkope, plastic prullaria (made in China) tot prachtige lokale producten, zoals albasten vazen, handgeblazen glaswerk, geappliqueerde wandkleden, handgeweven spreien en sjaals. Hou er rekening mee dat u niet alles mee naar huis mag nemen. Denk hierbij aan souvenirs gemaakt van schelpen en/of koraal. De Douane vertelt u precies wat u wel en niet mag meenemen uit Egypte.

Meer tips?

Bij onze praktische informatie vindt u meer informatie over wat u moet weten als u naar Egypte gaat. Of neem contact met ons op als u vragen heeft.