Wanneer naar Egypte

De beste maanden voor een Egypte reis? Dat zijn de maanden september tot en met mei. Maar reizen naar Egypte kan eigenljk het hele jaar door. Het land heeft een woestijnklimaat. Alleen in het noorden valt er wel eens wat regen, in Cairo nauwelijks en in zuidelijk gelegen Aswan regent het bijna nooit. De wintermaanden zijn heerlijk zacht. De zomermaanden zijn warm tot zeer warm, maar vanwege de lage luchtvochtigheid zijn de hoge temperaturen over het algemeen goed te verdragen. Met excursies in de vroege ochtend en relaxen bij het zwembad in de middag is reizen in de zomermaanden goed mogelijk. En het is dan een stuk rustiger bij alle bezienswaardigheden. Als u de woestijn intrekt, moet u er rekening mee te houden dat het daar ’s nachts flink kan afkoelen. Langs de Rode Zee kust is het klimaat het hele jaar door aangenaam.

Is reizen tijdens de Ramadan mogelijk?
Reizen tijdens de Ramadan, de vastenmaand van de moslims, kan prima. Het is dan overdag wat rustiger, terwijl de avonden juist druk en feestelijk zijn. U kunt overdag gewoon eten en drinken, als u dit niet te opzichtig doet. Restaurants en banken passen hun openingstijden soms aan, maar alle monumenten en musea kunt u gewoon bezoeken.

Reisdocumenten

Reisdocumenten voor Nederlanders

 • Een paspoort dat na vertrek uit Egypte nog 6 maanden geldig is;
 • Een visum. Dit vraagt u online aan via het Egypt e-visa Portalbetaling via creditcard. Het is ook mogelijk het visa via onze lokale medewerker bij aankomst in Egypte te regelen. Dan betaalt u het visum contant in Euro’s. Het kost circa € 25,- per persoon, afhankelijk van de wisselkoers. Een pasfoto is niet nodig. Neem voor alle zekerheid ook een kopie van uw paspoort mee;
 • Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Via het Egypt e-visa Portal is te zien voor welke nationaliteiten het online visum kan worden aangevraagd.
 • Reist u alleen met een minderjarig kind (tot 18 jaar)? Misschien heeft u nog andere documenten nodig. Meer informatie vind u hier.

Reisdocumenten voor Belgen

 • Een paspoort dat na vertrek uit Egypte nog 6 maanden geldig is;
 • Of een elektronische identiteitskaart met chip die na vertrek uit Egypte nog 6 maanden geldig is. Als u met een identiteitskaart reist, moet u één pasfoto meenemen voor het visum.
 • Een visum. Dit vraagt u online aan via het Egypt e-visa Portalbetaling via creditcard. Het is ook mogelijk het visa via onze lokale medewerker bij aankomst in Egypte te regelen. Dan betaalt u het visum contant in Euro’s. Het kost circa € 25,- per persoon, afhankelijk van de wisselkoers.
 • Een pasfoto is alleen nodig als u met een identiteitskaart reis. Neem voor alle zekerheid ook een kopie van uw paspoort en/of identiteitskaart mee;
 • Heeft u niet de Belgische nationaliteit? Via het Egypt e-visa Portal is te zien voor welke nationaliteiten het online visum kan worden aangevraagd.
 • Reist u alleen met een minderjarig kind (tot 18 jaar)? Misschien heeft u nog andere documenten nodig. Meer informatie vind u hier

Let op: er zijn verschillende websites waarmee u een visum voor Egypte kunt aanvragen. Alleen het Egypt e-visa Portal is de officiële website. Als u het visum via deze site aanvraagt, weet u zeker dat u niet teveel betaald.

Begeleiding en excursies tijdens de reis

Tijdens de reizen wordt u begeleid door onze lokale Djed-medewerkers, die zorgen voor een soepel verloop van de reis. Ze verwelkomen u bij aankomst in Egypte, regelen praktische zaken zoals het visum, het vervoer en de hotelvouchers. Verder assisteren ze u met alle formaliteiten op vliegvelden, zowel bij aankomst als vertrek en bij het inchecken in hotels of cruiseschepen.
Onze medewerkers wonen in Egypte, hebben hier veel rondgereisd, houden van hun vaderland en spreken Arabisch en Engels. Natuurlijk vertellen ze u van alles over Egypte, de lokale gebruiken, eventueel bij te boeken excursies en geven u tips over restaurants, activiteiten en bezienswaardigheden. En in geval van nood kunt u altijd rekenen op hun hulp en assistentie.

Alle bij een reis genoemde excursies zijn bij de reissom inbegrepen. Dit is inclusief de hoge entreegelden, het vervoer en de privé diensten van een ervaren Engelssprekende Egyptoloog.

Egypte is geen duur vakantieland, met uitzondering van de entrees voor de bezienswaardigheden. Er is zoveel te zien in het land, dat de kosten voor de entreegelden snel oplopen. Om te voorkomen dat u tijdens uw reis wordt verrast door deze entreegelden, zijn bij Djed Reizen alle entreegelden van de excursies inclusief in de reissom. Dit geldt ook voor de begeleiding van de gids en het vervoer. U hoeft ter plekke dus geen entrees meer te betalen, tenzij u monumenten wilt zien die niet in de reis zijn opgenomen.

Ja, dit kan eenvoudig via onze lokale Djed-medewerkers.

Egypte algemeen

Update reisadvies Egypte coronavirus

Het reisadvies voor Egypte van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken is momenteel vanwege het coronavirus oranje gekleurd, wat wil zeggen dat reizen naar Egypte wordt afgeraden. Wanneer er een geel reisadvies (reizen is mogelijk) voor Egypte komt, weet niemand. Vanuit de Belgische overheid is het op dit moment zelfs verboden om naar Egypte te reizen. 

Is een reis naar Egypte wel veilig? Als wij een top 10 maken van de meest gestelde vragen van de afgelopen jaren, dan staat deze vraag met stip bovenaan. Terecht, want er is de afgelopen jaren veel gebeurd in en geschreven over Egypte, vanwege de politieke veranderingen waarin het land zich bevindt. Maar is dit reden om Egypte als vakantieland te mijden?

Toeristen in Egypte
In 2010 bezochten 14,7 miljoen toeristen het land, in 2015 waren het er bijna 9,4 miljoen. Niet alleen de politieke omwentelingen in Egypte zorgen voor een terugloop in het toerisme. Ook gebeurtenissen in andere landen in het Midden Oosten spelen een rol bij de beeldvorming over Egypte. Gebeurt er iets met toeristen in de omliggende landen, dan denken mensen meteen dat zoiets ook in Egypte kan gebeuren. Begrijpelijk, maar gaan toeristen niet meer naar Frankrijk of België, nadat daar aanslagen plaatsvonden? Reizen ze niet meer met de Thalys? Risico’s lopen reizigers overal, zowel in de westerse wereld als elders. Wat Egypte betreft, er zijn inderdaad regio’s die toeristen beter niet kunnen bezoeken, maar dat betekent niet dat het hele land onveilig is.

‘We hebben ons nog nooit zo veilig gevoeld’
Door de negatieve en eenzijdige berichtgeving over Egypte in de media zien veel mensen af van een vakantie naar het land. Er zijn ook mensen, die zich hierdoor niet laten beïnvloeden en wel naar Egypte gaan. Als ze weer thuis zijn, krijgen wij steeds dezelfde reacties:
“Geen moment hebben we enig gevoel van onveiligheid gehad, en van onrust hebben we niets gemerkt.”
“Doordat er zo weinig toeristen waren konden we overal rustig kijken, ook in het Egyptisch museum.”
“Er zijn weinig toeristen op dit moment, een geluk voor ons, maar een ramp voor Egypte.”
“Op een aantal plaatsen waren we de enige toeristen en konden we op ons gemak alles bekijken.”
“Het was voor ons de vierde keer in Egypte, maar we hebben ons nooit zo veilig gevoeld als dit jaar (ook bij voorbeeld ‘s avonds in Cairo). Laat de toeristen maar komen, de mensen in Egypte zullen je enthousiast verwelkomen.”
Meer ervaringen leest u bij de reacties van klanten.

Weinig toeristen
Ook klanten die regelmatig naar Egypte gaan, geven aan dat er niet veel verschil is tussen Egypte voor of na de revolutie. Het enige verschil is dat er weinig toeristen zijn. Het grote voordeel daarvan is dat het nu niet druk is bij de monumenten. Met slechts een handjevol toeristen de tempel van Abu Simbel bekijken, hoe bijzonder is dat?

Naar Cairo?
Vooral een bezoek aan Cairo schrikt veel mensen af. Maar Cairo is een immens grote stad, en slechts een onderdeel van het nog veel grotere Egypte. Iedereen die er via ons de afgelopen tijd is geweest, heeft niet alleen alle bezienswaardigheden in en rondom Cairo gewoon kunnen bezoeken, maar ook het dagelijks leven in de stad kunnen ervaren. Onze lokale medewerkers weten exact wat er in hun stad gebeurd en houden hier rekening mee. Het enige wat u hoeft te doen, is op uw spullen letten. En sommige plekken kunt u beter vermijden, maar dat geldt voor ieder willekeurig vakantieland. Gebruik uw gezonde verstand en doe geen dingen die u thuis ook niet zou doen.

Reizen zijn gewoon doorgegaan
Wij zouden geen reizen naar Egypte organiseren als het er niet veilig zou zijn voor klanten en onze lokale medewerkers. Maar de afgelopen jaren is hier nooit sprake van geweest. Al onze reizen zijn gewoon doorgegaan. Naar Cairo, Luxor en Aswan, door de woestijn en over de Nijl. Iedere reis is zonder problemen en wijzigingen uitgevoerd.

Goed op de hoogte van de actuele situatie
Wij en onze lokale collega’s zijn goed op de hoogte van de actuele situatie in het land. En dan niet alleen van het nieuws dat u hier hoort en leest, maar ook over andere gebeurtenissen die het nieuws niet eens halen. Bovendien heeft u altijd de zekerheid dat, als uw reis niet door kan gaan omdat het Calamiteitenfonds een calamiteit vaststelt, wij uw reissom terugbetalen.

Meer weten?
Bel ons gerust als u meer wilt weten over de veiligheidssituatie in Egypte.

Voor kinderen is Egypte een geweldig vakantieland. Het is maar 4,5 uur vliegen, en er is enorm veel te zien en te ontdekken. Bovendien zijn de Egyptenaren dol op kinderen en bijzonder gastvrij. Onze 8-daagse Cairo & Luxor en 10-daagse reis Cairo, Luxor & Aswan passen prima in een schoolvakantie en zijn ook leuk voor kinderen! Of stel samen met ons uw eigen Egypte familiereis samen.

Vaccinaties zijn voor een reis naar Egypte niet verplicht. Inentingen voor DTP (Difterie-Tetanus-Polio) en Hepatitis A worden wel aangeraden. Actuele informatie vindt u op www.lcr.nl of www.gezondopreis.nl Buikproblemen ontstaan vaak door een combinatie van vermoeidheid, het warme weer, het andere eten én het drinken van ijskoude drankjes. Thee is een goed alternatief. Toch medicijnen nodig? De lokale apotheken zijn uitstekend en zijn 24/7 geopend. 

Kleding van katoen en linnen is prettig. Een trui of vest is handig voor frisse avonden. Denk ook aan goede wandelschoenen en een petje of sjaal voor de zon. Respecteer de cultuur van het land bij een bezoek aan moskeeën, kerken en afgelegen plaatsten. Draag dan geen korte broek of weinig bedekkende kleding.

In Nederland en België kunt u niet aan Egyptisch geld komen. Neem wat contant geld (euro’s) mee. Wisselen kan bij banken en wisselkantoren. In alle steden kunt u pinnen als uw bankpas en de pinautomaat zijn voorzien van een Maestro of Cirrus logo. Creditkaarten, zoals VISA, Mastercard, American Express en Diners Club worden geaccepteerd in de hotels en grote winkelketens. De Egyptische pond (afgekort LE) is te verdelen in 100 piaster (PT). Er zijn biljetten van 25 en 50 piaster en van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 pond. De koers van de Egyptische pond bedraagt ongeveer 11 eurocent.

Bankpas instellen op gebruik buiten Europa
Tegenwoordig zijn bankpassen om veiligheidsredenen vaak alleen op gebruik binnen Europa ingesteld. Het kan zijn dat uw bankpas moet worden ‘aangezet’ voor gebruik buiten Europa. Neem hiervoor contact met uw bank.

Fooi geven is in Egypte heel gebruikelijk. Zelfs voor geringe diensten wordt een fooi (bakshish) gevraagd aan zowel toeristen als Egyptenaren.  Het geven van een fooi kan op verschillende manieren worden gezien: als dank voor geleverde diensten, als blijk van waardering, of als een percentage dat men hoort achter te laten. Het fooiensysteem is lastig te doorgronden. De te betalen fooi hangt af van de geleverde diensten, de duur van de excursie en/of de afgelegde reisafstanden en uw tevredenheid. Voor vertrek naar Egypte krijgt u van ons een richtlijn over de fooien.

Eten in Egypte is niet duur, al is dit natuurlijk wel afhankelijk van het restaurant dat u kiest. Reken op gemiddeld € 10,- per maaltijd. Onze medewerkers geven u tips over goede lokale restaurants.

In de steden kan dit, maar het is verstandiger om flessen mineraalwater te kopen. Die zijn overal verkrijgbaar, ook op afgelegen plekken.

Egypte heeft dezelfde netspanning als in Nederland en België, 220 volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland en België. Aangepaste stekkers of adapters zijn dus niet nodig.

Alleen in de wintermaanden is het in Egypte een uur later dan in Nederland en België. In de zomer is er geen tijdsverschil.

Zelf een reis samenstellen

Uiteraard! Dit kan een combinatie zijn van het aanbod op deze website of een verlenging van een rondreis of korte reis. Misschien stel u de reis het liefst helemaal zelf samen. Het kan allemaal. Wij doen in Egypte al jaren niets anders U hoeft niet met een grote groep te zijn om zelf een reis samen te stellen. Gewoon met z’n tweeën, met uw gezin of vriendengroep. Bel gerust voor een afspraak om uw reisplannen met ons te bespreken. Of vraag vrijblijvend een kosteloos reisvoorstel aan.

Iedere rondreis of korte reis kan eenvoudig worden verlengd, al is dit wel afhankelijk van wat u precies wilt doen en de plaats waar de reis eindigt.
U kunt bijvoorbeeld een paar dagen langer in Luxor blijven, of uw reis verlengen met een paar dagen aan de Rode Zee kust. Neem contact met ons op, dan vertellen wij u wat er allemaal mogelijk is.

Ja, dat kan. Bel ons (070)  381 55 33  of stuur een e-mail. Vergeet niet uw telefoonnummer hierin te vermelden, zodat wij contact met u kunnen opnemen om uw reisplannen door te spreken.

Natuurlijk kan dat. Neem contact met ons op, dan vertellen wij u wat er allemaal mogelijk is.

Vluchtgegevens

Onze reizen worden uitgevoerd met Egypt Air, de nationale luchtvaartmaatschappij van Egypte. Egypt Air vliegt meerdere keren per week vanuit Amsterdam en Brussel rechtstreeks naar Cairo en vice versa.

Vluchtschema Egypt Air vluchten vanuit Amsterdam
Amsterdam – Cairo, vluchtnummer MS 758
vertrek 16.10 uur – aankomst 20.40 uur
Cairo – Amsterdam, vluchtnummer MS 757
vertrek 10.20 uur – aankomst 15.10 uur

Vluchtschema Egypt Air vluchten vanuit Brussel
Brussel – Cairo, vluchtnummer MS 726
vertrek 15.55 uur – aankomst 20.15 uur
Cairo –Brussel, vluchtnummer MS 725
vertrek 10.05 uur – aankomst 14.45 uur

Dit kan per luchtvaartmaatschappij verschillen. Als u met Egypt Air vliegt leest u hier hoeveel bagage u mag meenemen. Wat u mee mag nemen in uw handbagage leest u hier.

Over Djed Reizen

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)
Djed Reizen KvK Haaglanden 27179139 is aangesloten bij SGR. U kunt dit controleren via www.sgr.nl. Binnen de grenzen van de SGR-garantieregeling vallen de op deze internetsite gepubliceerde reizen onder de garantie van SGR. Deze SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is dat zijn vooruitbetaalde reisgeld wordt terugbetaald als de wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen prestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis.

Calamiteitenfonds
Djed Reizen KvK Haaglanden 27179139 is aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Binnen de grenzen van de garantieregeling van het Calamiteitenfonds vallen de op deze internetsite gepubliceerde reizen onder de garantie van het Calamiteitenfonds. Deze garantie houdt in dat u als consument die deelneemt aan een door ons georganiseerde reis: 
– (een deel van) uw reissom terugkrijgt indien wij de reis als gevolg van een calamiteit niet of niet volledig kunnen uitvoeren;
– de noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt indien wij als gevolg van een calamiteit de reis moeten aanpassen of indien wij u vervroegd moeten repatriëren.
Onder calamiteit wordt verstaan een door molest of natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis.

Djed Reizen is geen lid van de ANVR. De ANVR behartigt de commerciële belangen van de aangesloten touroperators en is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen consumentenorganisatie, maar een brancheorganisatie.

Als u uw reis moet annuleren, wilt u dit dan per brief of e-mail doen? De annuleringskosten bedragen:

 • tot 8 weken voor vertrek: 10% van de reissom
 • tot 6 weken voor vertrek: 25% van de reissom
 • tot 4 weken voor vertrek: 50% van de reissom
 • tot 2 weken voor vertrek: 75% van de reissom
 • daarna: 100% van de reissom.

Reis- en annuleringsverzekering

Ja, het is mogelijk om via Djed Reizen een annulerings- en/of reisverzekering af te sluiten. Hiervoor werken wij samen met de Europeesche.
Wanneer u via ons een reis- en of annuleringsverzekering afsluit, is de factuur die u ontvangt tevens uw polis. Het factuurnummer is tevens uw polisnummer.
Als u via Djed Reizen een reisverzekering hebt afgesloten en u hebt in Egypte hulp nodig, neem dan telefonisch contact op met de Europeesche Hulplijn (+31 20 65 15 777). Uiteraard kunt u ook een beroep doen op onze lokale Djed-medewerkers voor hulp en assistentie.