Als u een rondreis door Egypte wil maken, wat is dan een handige reisroute? U krijgt een goed beeld van het land als u vanaf de hoofdstad Cairo in het noorden langs de Nijl naar Abu Simbel in het zuiden reist.

Egypte is groot

Egypte bestaat voor het overgrote deel uit woestijn. De belangrijkste culturele bezienswaardigheden liggen in de Nijlvallei, maar de verschillende plaatsen liggen ver uit elkaar en de reistijden zijn lang, want Egypte is een gigantisch groot land. Van Cairo naar Luxor is het ongeveer 600 kilometer en van Cairo naar Abu Simbel bijna 900 kilometer.

Begin in Cairo

Het ideale startpunt voor een rondreis door Egypte is Cairo. Vanaf Amsterdam of Brussel vliegt u er in 4,5 uur rechtstreeks naar toe. Cairo is een overdonderende stad; dichtbevolkt, vol auto’s, stof en lawaai. U kunt hier maanden zoet zijn, er is enorm veel te zien, maar voor de hoogtepunten van Cairo heeft u een paar dagen nodig. Ga in ieder geval naar de piramiden en de Sfinx in Gizeh, de trappiramide van farao Djoser en graftomben in Sakkara en het Egyptisch Museum. De moeite waard zijn de oriëntaalse souks van Khan al-Khalili, de Citadel, de historische moskeeën, de Koptische wijk en de piramiden van Dahshour, in de woestijn buiten de stad. Reis vervolgens door naar Luxor.

Van Cairo naar Luxor
Met een binnenlandse vlucht (1 uur) reist u het snelst van Cairo naar Luxor. Met de slaaptrein doet u er ongeveer 10 uur over.

Vliegen naar Luxor

Tempels en graftomben in Luxor

In Luxor bevinden zich de meeste faraonische monumenten. Trek hiervoor minimaal twee dagen uit. Niet te missen zijn het tempelcomplex van Karnak, de tempel van Luxor en het Luxor Museum, allemaal op de Oostoever van de stad. Op de Westoever liggen in de Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen meer dan zestig koninklijke graftomben. In de Vallei der Edelen zijn de graven versierd met magnifieke scenes uit het dagelijks leven in het oude Egypte. Deir el Medina is het dorp waar de arbeiders en kunstenaars woonden die de graven bouwden en decoreerden. Hier liggen twee opmerkelijke graven. Verder zijn er op Westoever verschillende tempels, zoals die van de farao’s Hatsjepsoet en Ramses III. De steden Cairo en Luxor zijn prima te combineren in ongeveer een week tijd. Zit u ruimer in uw dagen? Reis dan verder zuidwaarts naar Aswan.

Egypte zien vanaf het water

De mooiste en rustigste route van Luxor naar Aswan loopt via de Nijl. Langs de rivier liggen verschillende bezienswaardigheden, zoals de tempels van Edfu en Kom Ombo. Een Nijlcruise is ontspannen en vol afwisseling. Aswan is de plek voor een zeiltochtje met een felukka, een open Egyptische zeilboot. De Nijl is hier bezaaid met witte rotsen en groene eilandjes, waaronder Elefantine eiland met de kleurrijke Nubische huizen en Kitchenereiland met een lommerrijke botanische tuin. In Aswan is een interessant museum over het Nubisch erfgoed dat onder water verdween door de aanleg van de Hoge Dam. Op het eiland Agilkia ligt het tempelcomplex van Philae; één van allermooiste tempels van het land.

Wat moet u weten als u naar Egypte gaat

Vanuit Aswan naar Abu Simbel

Met de piramiden behoren de tempels van Abu Simbel tot de belangrijkste toeristenstrekpleisters van Egypte. Ze zijn ontzagwekkend. Niet alleen vanwege hun afmetingen, ook omdat ze in de jaren zestig zijn verplaatst. Om te voorkomen dat ze onder het water van het Nassermeer zouden verdwijnen, werden ze in stukken gezaagd en op een hoger gelegen plek helemaal opnieuw in elkaar gezet. Abu Simbel is te bereiken vanuit Aswan. Over de weg, 280 kilometer heen en terug of met het vliegtuig, een vlucht van 30 minuten. Een andere optie om bij Abu Simbel te komen is met een cruise. Deze boot vaart vanuit Aswan over het Nassermeer langs verschillende herbouwde tempels van het oude Nubië.

Overnachten in Abu Simbel
U kunt ook in Abu Simbel overnachten. Dan heeft u in de vroege ochtend het rijk zo ongeveer alleen bij de tempels en hoeft u niet in één dag op en neer te reizen vanuit Aswan.

Vanuit Aswan terugvliegen naar huis

Het is eenvoudig om vanuit Aswan terug te vliegen naar huis met een korte binnenlandse vlucht naar Cairo, die goed aansluit op de internationale vlucht naar Amsterdam of Brussel.

Andere routes

Dit is de klassieke route voor een Egypte reis van 15 dagen. Heeft u korter of langer vakantie? Voor een rondreis door Egypte zijn tal van andere routes mogelijk. Reis bijvoorbeeld door de Nijlvallei tussen Cairo en Luxor, een streek in Midden-Egypte met bijzondere monumenten waar niet iedereen naar toe gaat. Of bezoek de havenstad Alexandrië, ontdek het woestijn- en oaseleven of combineer de oudheden met een strandvakantie aan de Rode Zee kust.

Advies nodig?

Ben u van plan om naar Egypte te gaan, maar weet u niet waar te beginnen? Sinds 1999 zijn wij gespecialiseerd in reizen naar Egypte. Wij helpen u graag. Neem contact met ons op of vraag een reisvoorstel op maat aan.