Home|Egypte rondreizen 15 tot 17 dagen|Rondreis Egypte Nijlvallei van Cairo naar Abu Simbel

Reisduur: 17 dagen / 16 nachten
Reisroute: Cairo > Minya > Abydos > Luxor > Dahabiya Nijlcruise > Abu Simbel > Aswan
Reissom: € 3.150,- per persoon
Inclusief: vluchten, accommodaties, excursies, entreegelden, gidsen & lokaal vervoer

Deze rondreis Egypte Nijlvallei is voor de echte cultuurliefhebber. Van Cairo reist u door de Nijlvallei via Minya en Abydos naar Luxor. Naast de wereldberoemde bezienswaardigheden ziet u ook de onbekende monumenten van Midden Egypte. De rotsgraven van Beni Hassan, de ruïnes van Achet-Aton, de stad van de eigenzinnige farao Akhnaton bij Tell Amarna, de graven en catacomben van Tuna el Gebel en de tempels van Abydos en Dendera. Na de Koningsvallei en tempels van Luxor maakt u een Nijlcruise met een Dahabiya, een klein, charmant rivierzeilschip met modern comfort zoals airco en badkamers. Onderweg legt de boot aan voor bezoekjes aan tempels, afgelegen graven of wandelingen over het platteland en lokale markten. Vanuit Aswan reist u verder naar Abu Simbel, waar u vlak bij de beroemde rotstempels van Ramses II overnacht. Zo heeft u alle tijd om de tempels te bekijken. Vanaf Aswan vliegt u via Cairo naar huis.

Dag 1 – Rechtstreekse vlucht Amsterdam naar Cairo
Met Egypt Air vliegt u van Amsterdam of Brussel (naar keuze) in 4,5 uur naar Cairo. Onze medewerker wacht u voor de douane op. Hij zorgt dat u een visum krijgt, bekommert zich over uw bagage en brengt u naar het hotel.

Dag 2 – Gizeh & Sakkara
De eerste dag in Egypte gaat u naar de beroemdste monumenten van het land; de piramiden van Gizeh en de Sfinx. Wilt u de grote piramide van binnen bekijken? Via een smalle, lage gang ziet u in de piramide hoe de enorme stenen precies op elkaar passen en komt u in de grafkamer die, op de sarcofaag na, leeg is. Een bezoek in de grote piramide is niet inclusief (apart entreekaartje € 25,- per persoon). Vervolgens gaat u naar Sakkara, de dodenstad van de oude hoofdstad Memphis. Het is een kilometerslang gebied vol graven en piramiden. Niet zo kolossaal als die van Gizeh, maar ze liggen wel mooier in de woestijn en het is er een stuk rustiger. Hier ziet u de trappiramide van Djoser.

Lunch op een Egyptisch boerderij
Onderweg naar Sakkara luncht u bij een kleine Egyptische boerderij, waar u kennismaakt met de traditionele Egyptische keuken en gastvrijheid.

Dag 3 – Egyptisch Museum & oud Cairo
Het Egyptisch Museum herbergt een enorme collectie Egyptische oudheden. De gids vertelt u over een aantal bijzondere objecten, waarna er voldoende tijd is om de collectie op eigen gelegenheid te bekijken. Hierna gaat u naar de middeleeuwse wijken van Cairo, vol moskeeën, minaretten, de citadel van Salah el Din en de kleurrijke markten rondom de Khan el Khalili bazaar. In de wirwar van steegjes zijn koperslagers, leerwerkers, glasblazers en tapijtverkopers aan het werk.

Dag 4 – Van Cairo naar Minya
U vertrekt vanuit Cairo en reist door de Nijlvallei met een privé minibus met chauffeur en gids naar Minya. Onderweg bekijkt u de piramiden van Dahshour en Meidom, die prachtig in de woestijn liggen en waar nauwelijks toeristen komen. De Knikpiramide in Dahshour dankt zijn naam aan de knik in de hellingshoek. De Rode Piramide werd een voorbeeld voor de Grote Piramide in Gizeh. De afwijkende vorm van de piramide van Meidom is opvallend. Waarschijnlijk is er met de bouw iets fout gegaan, waardoor deze piramide zo’n aparte vorm heeft. U overnacht in Minya.

Dag 5 – Beni Hassan & Tell al-Amarna
In Beni Hassan zijn 39 rotsgraven van gouwvorsten gevonden, vier graven zijn opengesteld. De grafkamers zijn prachtig gedecoreerd met schilderingen van jachttaferelen, worstelwedstrijden en veldslagen, maar ook afbeeldingen van kunstnijverheid, zoals schilders, wevers, schrijvers en edelsmeden. U ziet ook de ruïnes van het oude Achet-Aton in Tell al-Amarna, waar de eigenzinnige farao Achnaton een nieuwe hoofdstad stichtte, gewijd aan de zonnegod Aton. Hier werd het beroemde borstbeeld van Nefertiti, de vrouw van Achnaton, gevonden. U overnacht in Minya.

Dag 6 – Via Tuna el-Gebel & Hermopolis Magna naar Abydos
Verder door de Nijlvallei via Tuna el-Gebel naar Abydos. Onderweg ziet u de necropool van Tuna el-Gebel met mooie graven en enorme catacomben voor het bijzetten van mummies van heilige dieren. Bij het huidige Ashmunein bekijkt u de restanten van de antieke stad Hermopolis. U overnacht in Abydos.

Dag 7 – Via Abydos & Dendera naar de Westoever van Luxor
In Abydos ziet u de dodentempel van Seti I. U reist verder naar Luxor. De volgende stop is in Dendera waar u de Hathour-tempel ziet die bijna compleet bewaard is gebleven. Het is een van de weinige tempels in Egypte waarvan van het dak nog intact en toegankelijk is. In Luxor overnacht u in een hotel op de Westoever, dicht bij de monumenten van het oude Thebe.

Dag 8 – Monumenten op de Westoever van Luxor
Onderweg naar de Koningsvallei op de Westoever van Luxor ziet u de reusachtige Memnon-kolossen, 2 zittende beelden van Thutmoses III. De Koningsvallei is vooral bekend omdat Howard Carter hier in 1922 het nog ongeschonden graf van farao Toetanchamon ontdekte. U bekijkt 3 graven in deze vallei. Als u ook de graven van Toetanchamon, Seti I, en Ramses IV wilt zien, heeft u aparte kaartjes nodig. In de Vallei der Edelen bekijkt u graven van ambtenaren, mooi beschilderd met tafrelen uit het dagelijks leven van duizenden jaren geleden. De tempel van Ramses III trekt, onterecht, niet veel bezoekers. Het is een buitengewoon groot complex vol reliëfs waarop Ramses III als roemrijke krijgsman staat afgebeeld.

Dag 9 – Tempel van Karnak
Vandaag gaat u naar Karnak, een ware tempelstad vol pylonen, obelisken, een fabelachtige zuilenhal en immense standbeelden. Het is het werk van vele farao’s, die over een periode van ongeveer 2.000 jaar aan dit bouwwerk hebben bijgedragen.

Dag 10 – Dahabiya Nijlcruise tussen Esna & El Qusseia
Na een uurtje rijden bent u in Esna en gaat u aan boord van de Dahabiya voor een ontspannen zeiltocht over de Nijl. Na de lunch op het zonnedek zeilt de bemanning naar El Kab, het antieke Necheb, dat is omgeven door een massieve muur van tichelstenen. Hier ziet u rotsgraven uit het Oude Rijk en diverse andere prehistorische en faraonische overblijfselen. De boot zeilt verder naar El Quesseia, een klein eiland. Eerste overnachting aan boord.

Dag 11 – Dahabiya Nijlcruise tussen El Qusseia & Wadi el Shat
In Edfu gaat u aan wal, om de goed bewaarde tempel van Horus te zien. Hierna zeilt de Dahabiya naar Wadi el Shat, waar u aan wal kunt gaan voor een wandeling over het platteland. Tweede overnachting aan boord.

Dag 12 – Dahabiya Nijlcruise tussen Wadi el Shat & Daraw
U ligt heerlijk in een ligstoel aan dek, terwijl de bemanning richting Gebel El Silsila (de berg van de keten) zeilt voor een bezoek aan de rotstempel van Horemheb en de restanten van de monumenten in de oude steengroeven bij Gebel El Silsila. Tijdens de lunch aan boord vaart de boot richting Kom-Ombo voor een bezoek aan de dubbeltempel van Sobek en Haroeris. De kok die alle maaltijden vers aan boord bereidt, serveert vanavond het diner rondom een kampvuur langs de Nijl. Derde overnachting aan boord.

Dag 13 – Dahabiya Nijlcruise tussen Daraw en Aswan
Vandaag zet de kapitein koers richting het dorp Daraw, bekend vanwege de kamelenmarkt, waar handelaren na een veertig dagen lange tocht door de Libische woestijn met hun kamelen aankomen. Na een bezoek aan het dorp en de markt zeilt de boot richting het Nubische dorp Koubania, omgeven door mooie tuinen. Vierde en laatste overnachting aan boord.

Dag 14 – Naar Abu Simbel en excursie naar de tempels
In Aswan gaat u van boord en reist u met een privé minibus door naar het zuidelijkste puntje van Egypte, Abu Simbel. Hier overnacht u in een Nubisch guesthouse, vlakbij de wereldberoemde tempels van Ramses II en zijn vrouw Nefertari. Deze grootste tempels zijn duizenden jaren geleden gebouwd en in de jaren zestig verplaatst om te voorkomen dat ze voorgoed onder het water van het Nassermeer zouden verdwijnen. U heeft alle tijd om de tempels op uw gemak te bekijken.

Dag 15 – Van Abu Simbel naar Aswan
De dag begint mooi, met een zonsopgang bij de tempels van Abu Simbel en de mogelijkheid (facultatief) om de tempels nogmaals te bezoeken. Hierna rijdt onze chauffeur u naar het hotel in Aswan.

Dag 16 – Tempels van Philae & Kalabsja
Uw laatste dag in Egypte is ingeruimd voor de tempels van Aswan. De vrij onbekende Grieks-Romeinse Kalabsja-tempel aan de oevers van het Nassermeer en de tempel van Philae, die wel de ‘Parel van Egypte’ wordt genoemd. Beide tempels staan niet meer op hun oorspronkelijke plek, omdat ze verplaatst zijn vanwege de aanleg van de Hoge Dam.

Dag 17 –
 Terugvliegen naar huis
Onze lokale medewerker brengt u naar het vliegveld van Aswan voor de binnenlandse vlucht naar Cairo, waar u overstapt op de vlucht naar huis.

Vertrekdata – Rondreis Egypte Nijlvallei van Cairo naar Abu Simbel

 • Elke donderdag, vrijdag, zaterdag & dinsdag met rechtstreekse Egypt Air vlucht vanaf Amsterdam.
 • Elke zaterdag & donderdag met rechtstreekse Egypt Air vlucht vanaf Brussel.
 • Boek deze rondreis.

Reissom

 • Reissom € 3.150,- per persoon.
 • Vanaf 2 personen.
 • Kinderkorting 2 t/m 11 jaar € 200,-.
 • Voor de schoolvakantie perioden gelden hoogseizoentoeslagen (afhankelijk van de vertrekdatum).

Bij de reissom inbegrepen

 • Alle vluchten met Egypte Air inclusief luchthavenbelastingen.
 • Al het lokale vervoer met privé minibus met chauffeur.
 • Overnachtingen in Cairo, Minya, Abydos, Thebe en Aswan op basis van logies & ontbijt. In Abu Simbel op basis van halfpension en aan boord van de Nijl Dahabiya op basis van volpension.
 • Alle genoemde excursies met vervoer, entreegelden en gidsdiensten.

Niet bij de reissom inbegrepen

 • Visumkosten.
 • Overige maaltijden.
 • Fooien.
 • Facultatieve excursies.
 • Eventuele verzekeringen.
 • Toeslag eenpersoonskamer/hut € 575,-.
 • Toeslag suite aan boord van de Nijl Dahabiya € 80,- per nacht.
 • Bijdrage SGR € 5,- per persoon.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.
 • Boekingskosten € 15, per boeking.

Cairo – Marriott Mena House Hotel – 3 nachten
Dit legendarische vijfsterren hotel ligt aan de rand van de stad, pal naast het piramideplateau van Gizeh en vlakbij het toekomstige Grand Egyptian Museum. Het interieur is vol oosterse antiquiteiten en oude prenten en foto’s, die zorgen voor een oriëntaalse sfeer. De ruime, prettige kamers hebben heerlijke bedden en een prima badkamer. In de tuin is een fijn zwembad. Het Marriott Mena House Hotel is een befaamd hotel en een oase van rust in een hectische stad. Meer informatie vindt u op website van het Marriott Mena House Hotel.
De reissom is gebaseerd op verblijf in een Deluxe kamer met uitzicht op de tuinen.
Optioneel: verblijf in een Deluxe kamer met uitzicht op de piramiden, toeslag € 60,00 per kamer per nacht.

Minya – Horus Hotel – 2 nachten
Een goed middenklasse hotel, direct aan de Nijl. De kamers zijn verzorgd en hebben een douche, toilet en airconditioning. Er is ook een buitenzwembad.

Abydos – House of Life – 1 nacht
Een prima hotel, vlakbij de tempel van Seti I. Verzorgde kamers met douche, toilet en airconditioning. Het hotel heeft een zwembad en een dakrestaurant waar u een prachtig uitzicht heeft op de tempel en de bergen.

Westoever Luxor – Villa Nile House – 3 nachten
Dit knusse hotelletje ligt op de Westoever van Luxor, midden op het platteland en op loopafstand van de lokale veerboot. Villa Nile House is een klein hotel met rustieke charme en een Egyptisch interieur. De achttien kamers, allemaal met eigen badkamer, liggen rondom een prachtig terras op een binnenplaats. In de tuin met veel groen en schaduw is een klein zwembad. Villa Nile house heeft twee dakterrassen, van waaraf u een uitkijkt op de tempels van Luxor op de Oostoever en de tempel van Hatsjepsoet die tegen de bergen van de Westoever ligt. Meer informatie vindt u op de website van Villa Nile House.

Dahabiya – The Orient, Zekrayaat, Loulia of Nora – 4 nachten
Dahabiya’s zijn klassieke zeilschepen met twee grote zeilen. De boten zijn ingericht met antiek meubilair. The Orient heeft 4 hutten en 1 suite, de Zekrayaat, Loulia en Nora hebben elk 4 hutten en 2 suites. De hutten zijn ruim en hebben comfortabele bedden, airconditioning, een eigen badkamer met bad, douche en toilet. De iets grotere suites hebben een klein privé-terras (toeslag suite € 80,- per nacht). In de charmante salon is ook een kleine bibliotheek met boeken over de Nijl en Egypte. Op het dek is een groot zonneterras met ligbedden en stoelen. Meer informatie vindt u bij Accommodatie aan boord van Dahabiya Nijlcruises.
De reissom is gebaseerd op verblijf in een hut (met 2 losse bedden of 1 groot bed).
Optioneel: toeslag voor verblijf in de suite € 80,- per suite per nacht.

Abu Simbel – Kabara Nubian House – 1 nacht
Eenvoudig, charmant hotel gebouwd in Nubische stijl met koepeltjes en kleurrijke details. Gastvrij personeel, een rustige omgeving en heerlijk Nubisch eten. Ruime kamers met eigen badkamer. De locatie is prima: op loopafstand van de beroemde tempels.
De reissom is gebaseerd op verblijf in een tweepersoonskamer.

Aswan – Mövenpick Resort – 2 nachten
Het Mövenpick Resort ligt op de noordkant van het Elephantine eiland in de Nijl, tegenover het centrum van de stad. Met de gratis ferry boot die 24/7 op en neer pendelt, bent u zo in Aswan. Ondanks de onaantrekkelijke buitenkant en de in het oog springende toren is het Mövenpick Resort één van de beste hotels van Aswan. Het heeft een schaduwrijke palmentuin, een fantastisch zwembad en meerdere restaurants. De kamers in Nubische stijl en kleuren zijn comfortabel. Kortom, een modern, uitstekend resort op een prachtige plek. Meer informatie vindt u op de website van het Mövenpick Resort.
De reissom is gebaseerd op verblijf in een kamer met uitzicht op de tuin.

Wilt u liever in andere hotels verblijven?
Dat kan. Bekijk onze suggesties voor andere hotels en vraag een reisvoorstel aan.

Vervoer
Voor deze rondreis Egypte Nijlvallei vliegt u met Egypt Air vanaf Amsterdam of Brussel (naar keuze) in 4,5 uur rechtstreeks naar Cairo. De vlucht vertrekt halverwege de middag en komt rond 20.00 uur aan. In Egypte reist u met uw eigen gezelschap met een privé Djed minibus met chauffeur. Vanuit Cairo rijdt u langs de Nijl via naar Luxor. Na uw verblijf in op de Westoever van Luxor zeilt u met een Dahabiya Nijlcruise richting Aswan, en vanuit hier gaat u met een privé minibus verder door naar Abu Simbel en weer terug naar Aswan. Vanuit Aswan vliegt u via Cairo weer naar huis.

Begeleiding
Onze lokale medewerkers regelen alle logistieke onderdelen van uw reis, zoals uw visum, het lokale vervoer en alle hotel reserveringen. Ze zorgen ervoor dat de gidsen en chauffeurs u op de afgesproken tijd ophalen en gaan met u mee naar het vliegveld om u te helpen met het inchecken. Onze medewerkers spreken Engels. U kunt altijd een beroep op ze doen als u vragen heeft.

Excursies
De excursies maakt u samen met een ervaren Engelssprekende Egyptoloog. Alle entreegelden, de diensten van de gids en het vervoer zijn inclusief.

Maaltijden
Aan boord van de Dahabiya Nijlcruise verblijft u op basis van volpension, in Abu Simbel op basis van halfpension. De overnachtingen in de andere hotels zijn op basis van logies en ontbijt. U kiest zelf waar u ’s avonds wilt eten. In het hotel of ergens anders. Vaak is dit leuker, omdat de meeste hotels werken met buffetten, en dat is niet de echte Egyptische keuken. Tips over goede restaurants krijgt u van ons voor vertrek en van onze lokale medewerkers.

Meer weten?
Voor vertrek krijgt u van ons uitgebreide reisinformatie over het visum, fooien, restaurants e.d. Bij de praktische informatie vindt u veel handige reistips. U kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.