Project omschrijving

Home|Egypte rondreizen 15 tot 17 dagen|Klassiek Egypte met Nijlcruise per luxe Dahabiya zeilschip

Reisduur: 15 dagen / 14 nachten
Reisroute: Cairo > Luxor > Dahabiya Nijlcruise > Abu Simbel > Aswan
Reissom: € 2.525,- per persoon
Inclusief: vluchten, accommodaties, excursies, entreegelden, gidsen & lokaal vervoer

Klassiek Egypte met Nijlcruise van Cairo naar Abu Simbel. U ziet alle beroemde oudheden van de farao’s en leert ook het huidige Egypte kennen. Na de bezienswaardigheden in en rondom Cairo vliegt u naar Luxor. Op beide oevers van de Nijl bekijkt u de tempels en koningsgraven van het oude Thebe. Met een Dahabiya Nijlcruise, een nostalgisch zeilschip met eigentijds comfort, zeilt u vier dagen in alle rust stroomopwaarts over de Nijl. De boot legt aan bij bekende tempels en nauwelijks bezochte bezienswaardigheden, eilandjes en dorpjes. Vanuit Aswan, het eindpunt van de Nijlcruise, reist u verder zuidwaarts naar Abu Simbel, waar u overnacht. Zo wordt de lange reisafstand tussen Aswan en Abu Simbel over twee dagen verdeeld en heeft u alle tijd om de wereldberoemde tempels van Ramses II te zien. Vanuit Aswan, de stad van de vriendelijke Nubiërs, vliegt u via Cairo naar huis.

Dag 1 – Rechtstreekse vlucht naar Cairo
Vanaf Amsterdam of Brussel (naar keuze) vliegt u met een rechtstreekse Egypt Air vlucht in 4,5 uur naar Cairo. Onze medewerker wacht u op voor de douane, regelt uw visum, zorgt voor uw bagage en brengt u naar het hotel.

Dag 2 – Koptisch en oud Cairo
U begint de dag in het Koptische, oudste stadsdeel van Cairo, een oase van rust met verschillende kerken en de Ben Ezra-synagoge. De interieurs zijn vol iconen, houten snijwerk ingelegd met ivoor en marmeren preekstoelen. In het Koptisch Museum ziet u een unieke verzameling Koptische kunst, waaronder reliëfs, papyrus, aardewerk, hout- en smeedwerk, textiel en fresco’s. In middeleeuws-Cairo gaat u naar een aantal moskeeën en de Citadel, het beroemde vestingwerk van Salah el Din dat in de 12e eeuw met een deel van de stenen van de grote piramide in Gizeh werd gebouwd. U wandelt door de Khan al Khalili bazaar, een wirwar van straatjes waar van alles te koop is, specerijen, tapijten, sieraden, kruiden en koperwerk. In een nauw steegje is het oudste theehuis van de stad, El Fishawy. Dé plek voor een kopje thee (shai), koffie (ahwa) of verfrissende citroensap (lemon).

Dag 3 – Gizeh & Sakkara
Het zijn de bekendste monumenten van Egypte, de Sfinx en piramiden van Gizeh. Al in de oudheid was de grote piramide een van de zeven wereldwonderen. U kunt deze piramide ook van binnen bekijken, de entree (ongeveer € 25 per persoon) is niet inclusief. Entreekaartjes worden rechtstreeks aan bezoekers verkocht. Bij Sakkara, 20 kilometer ten zuidwesten van Cairo, is het rustiger dan bij Gizeh en zijn de monumenten net zo indrukwekkend. U ziet de trappiramide van farao Djoser, de oudste piramide van Egypte, en verschillende graftomben en de collectie van het Imhotep museum.

Lunch op een Egyptische boerderij
Voor de lunch gaat u naar een Egyptisch boerderij, een stil en lommerrijk plekje, waar de vrouw des huizes met eigen gekweekte producten heerlijk kookt. Ze serveert een ruim en gevarieerd aantal Egyptische gerechten.

Dag 4 – Egyptisch Museum. Binnenlandse vlucht naar Luxor
Het Egyptisch Museum aan het Tahrirplein in Cairo stad heeft een enorme collectie van Egyptische kunstschatten. U kunt er wel maanden doorbrengen, maar uw gids zorgt voor een overzichtelijke rondleiding, waarna er voldoende tijd is om op eigen houtje de uitgestalde voorwerpen te bekijken. Vervolgens brengt onze medewerker u naar de luchthaven van Cairo voor de korte binnenlandse vlucht van 1 uurtje naar Luxor. Bij aankomst wordt u opgewacht door onze medewerker uit Luxor, die u naar het hotel op de Oostoever brengt.

Dag 5  Monumenten op de Westoever van Luxor
Op de Westoever van Luxor gaat u naar de wereldberoemde Vallei der Koningen. In deze koningsvallei werd het graf van Toetanchamon  ongeschonden ontdekt, de overige graven werden leeggehaald door grafrovers. Maar de graven zijn bewaard gebleven en prachtig versierd met schilderingen en hiërogliefen op de wanden en plafonds. U bekijkt drie graftomben die u in overleg met de gids kiest. Voor de graven van Toetanchamon, Seti I, Ramses IV heeft u aparte kaartjes nodig. In de Vallei der Edelen ziet u een aantal graven die zeer de moeite waard zijn. Hier werden ministers en ambtenaren begraven. De afbeeldingen geven een beeld van het leven van alledag van meer dan 4000 jaar geleden. Verder ziet u de tempel van Ramses III, vol kleurrijke reliëfs en de majestueuze Kolossen van Memnon.

Dag 6 – Tempels van Karnak & Luxor
Een dag voor de tempels op de Oostoever van Luxor. Het prachtige tempelcomplex van Karnak, met zijn tempels, obelisken, kapellen en heilige meer, is het werk van vele farao’s, die over een periode van ongeveer 2.000 jaar aan dit bouwwerk hebben bijgedragen. Het is het grootste tempelcomplex van Egypte en net zoals de tempel van Luxor gewijd aan de drie goden van Thebe, Amon, Moet en Chonsoe. De tempels van Karnak en Luxor waren ooit met elkaar waren verbonden door een 3 kilometer lange sfinxen avenue. Er wordt gewerkt aan het herstel van deze avenue en een deel is open voor bezichtiging.

Dag 7 – Vrije dag in Luxor
Een dag vrij in Luxor. Er is veel te zien en te doen, onze collega ter plaatste helpt u graag, bijvoorbeeld als u ’s ochtends vroeg een spectaculaire ballonvaart (facultatief) over de monumenten op de Westoever en de groene Nijldelta wilt maken. Er zijn ook twee musea in de stad die de moeite waard zijn. Het mooie Luxor Museum, met recente ontdekkingen en het Mummificatie Museum, met een kleine collectie over de kunst en de techniek van het mummificeren in het oude Egypte.

Dag 8 – Dahabiya Nijlcruise tussen Esna & El Qusseia
Onze medewerker en chauffeur brengen u in een uurtje naar Esna, waar u aan boord gaat van de Nijl Dahabiya voor een 4-daagse cruise over de Nijl tussen Esna en Aswan. De bemanning en de gids verwelkomen u met een verfrissend glas karkadé, hibiscusthee. In Esna bekijkt u de tempel van Choem, waarna de Dahabiya Nijlcruise vertrekt en naar El Kab zeilt. Deze antieke stad wordt omringd door een opvallende muur van tichelstenen. U gaat aan wal en bekijkt de ruïnes van de tempels die waren gewijd aan Nechbet en Thot. De gids die meevaart, vertelt u er alles over. Na El Kab zeilt de boot verder naar El Qusseia, een klein Nijleiland. Eerste overnachting aan boord.

Dag 9 – Dahabiya Nijlcruise tussen El Qusseia & Wadi el Shat
In Edfu legt de Dahabiya aan en gaat u van boord. U ziet hier de schitterend bewaard gebleven tempel van Horus. De boot vaart hierna verder naar een eilandje in de buurt van Wadi el Shat, waar u een wandeling langs de Nijloever kunt maken. Tweede overnachting aan boord.

Dag 10 – Dahabiya Nijlcruise tussen Wadi el Shat & Daraw
U luiert heerlijk in een ligstoel aan dek, terwijl de bemanning richting Gebel El Silsila (de berg van de keten) zeilt. Hier ziet u de rotstempel van Horemheb en de restanten van de monumenten in de oude steengroeven bij Gebel El Silsila. Tijdens de lunch vaart de boot richting Kom-Ombo, waar u aan wal gaat om de dubbeltempel van Sobek en Haroeris te zien. De kok die alle maaltijden vers aan boord bereidt, serveert vanavond het diner rondom een kampvuur langs de Nijl. Derde overnachting aan boord.

Dag 11 – Dahabiya Nijlcruise tussen Daraw & Aswan
De kapitein zet koers naar het dorp Daraw. Vanuit Sudan maken kamelenhandelaren een veertig dagen lange tocht door de Libische woestijn om te eindigen bij de kamelenmarkt in Daraw. Na een wandeling door het dorp Daraw zeilt de boot verder richting Koubania, een Nubisch dorp in de buurt van Aswan, dat wordt omgeven door mooie tuinen en citrus- en mangobomen. Vierde en laatste overnachting aan boord.

Dag 12 – Naar Abu Simbel en excursie naar de tempels
Na het ontbijt aan boord rijdt onze chauffeur u naar Abu Simbel, het zuidelijkste puntje van Egypte, waar u overnacht in een eenvoudig Nubisch hotelletje dat aan het Nassermeer ligt, dicht bij de tempels van Abu Simbel.

Overnachten bij de tempels van Abu Simbel
Een tweedaagse excursie naar Abu Simbel heeft als voordeel dat u de lange reisafstand tussen Aswan en Abu Simbel over twee dagen verdeelt. U heeft alle tijd om de befaamde tempels van Ramses II op uw gemak te bekijken.

Dag 13 – Van Abu Simbel naar Aswan
Wat is mooier dan een zonsopgang bij Abu Simbel? ’s Ochtends heeft u de mogelijkheid om de tempels van Abu Simbel nog een keer te bezoeken (facultatief), waar na onze chauffeur u naar het hotel in Aswan rijdt.

Dag 14
 – Tempels van Philea & Kalabsja
Aswan heeft mooie tempels. U gaat naar de tempel van Philae, die vaak de parel van Egypte wordt genoemd en de minder bekende tempel van Kalabsja bij het Nassermeer. Beide tempels zijn alleen met een bootje te bereiken. U neemt ook een kijkje bij de Hoge Dam. Niet zo oud als de tempels, wel een indrukwekkend bouwwerk.

Dag 15  – Terugvliegen naar huis
Onze medewerker brengt u naar het vliegveld van Aswan voor de binnenlandse vlucht naar Cairo, waar u overstapt op de vlucht naar huis.

Vertrekdata – Klassieke rondreis Egypte met Nijlcruise per luxe Dahabiya zeilschip

 • Elke zaterdag, zondag, maandag & donderdag met rechtstreekse Egypt Air vlucht vanaf Amsterdam.
 • Elke zaterdag met rechtstreekse Egypt Air vlucht vanaf Brussel.
 • Boek deze rondreis.

Reissom

 • Reissom € 2.525,- per persoon.
 • Kinderkorting 2 t/m 11 jaar € 250,-.
 • Voor de schoolvakantie perioden gelden hoogseizoentoeslagen (afhankelijk van de vertrekdatum).

Bij de reissom inbegrepen

 • Alle vluchten met Egypt Air inclusief luchthavenbelastingen.
 • Al het lokale vervoer met privé minibus met chauffeur.
 • Overnachtingen in Cairo, Luxor, Aswan op basis van logies & ontbijt, in Abu Simbel op basis van halfpension en aan boord van de Dahabiya Nijlcruise op basis van volpension.
 • Alle genoemde excursies met vervoer, entreegelden en privé gids/Egyptoloog.

Niet bij de reissom inbegrepen

 • Visumkosten.
 • Overige maaltijden.
 • Fooien.
 • Facultatieve excursies.
 • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering.
 • Toeslag eenpersoonskamer/hut € 650,-.
 • Toeslag suite aan boord van de Nijl Dahabiya € 80,- per nacht.
 • Bijdrage SGR € 5,- per persoon.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.
 • Boekingskosten € 15,- per boeking.

Cairo – Marriott Mena House Hotel – 3 nachten
Dit legendarische vijfsterren hotel ligt aan de rand van de stad, pal naast het piramideplateau van Gizeh en vlakbij het toekomstige Grand Egyptian Museum. Het interieur is vol oosterse antiquiteiten en oude prenten en foto’s, die zorgen voor een oriëntaalse sfeer. De ruime, prettige kamers hebben heerlijke bedden en een prima badkamer. In de tuin is een fijn zwembad. Blikvanger is de grote piramide, waar u op kijkt als u van het ontbijt geniet. Het Marriott Mena House Hotel is een befaamd hotel en een oase van rust in een hectische stad. Meer informatie vindt u op website van het Marriott Mena House Hotel.
De reissom is gebaseerd op verblijf in een Deluxe kamer met uitzicht op de tuinen.
Optioneel: verblijf in een Deluxe kamer met uitzicht op de piramiden, toeslag € 60,00 per kamer per nacht.

Luxor – Pavillon Winter Hotel– 4 nachten
Dit moderne, vijfsterrenhotel ligt in de tuinen van het befaamde Old Winter Palace, in hartje Luxor, op loopafstand van de Luxor-tempel en de souks. Ruime kamers met airco, televisie, minibar, badkamer en een balkon met uitzicht op de weelderige tuin en/of het zwembad. Het Pavillon Winter heeft fijne restaurants, de allermooiste tuin van heel Luxor en een heerlijk buitenzwembad. Pluspunt: u heeft toegang tot de faciliteiten van het Old Winter Palace. Meer informatie vindt u op de website van het Pavillon Winter Hotel.
De reissom is gebaseerd op verblijf in een kamer met uitzicht op de tuin en het zwembad.

Dahabiya Nijlcruise – The Orient, Zekrayaat, Loulia of Nora – 4 nachten
Dahabiya’s zijn klassieke zeilschepen met twee grote langsgetuigde Latijnzeilen. De boten zijn ingericht met antiek meubilair. The Orient heeft 4 hutten en 1 suite, de Zekrayaat, Loulia en Nora hebben elk 4 hutten en 2 suites. De hutten zijn ruim en hebben comfortabele bedden, airconditioning, een eigen badkamer met bad, douche en toilet. De iets grotere suites hebben een klein privé-terras (toeslag suite € 80,- per nacht). In de charmante salon is ook een kleine bibliotheek met boeken over de Nijl en Egypte. Op het dek is een groot zonneterras met ligbedden en stoelen. Meer informatie vindt u bij Accommodatie aan boord van Dahabiya Nijlcruises.
De reissom is gebaseerd op verblijf in een hut (met 2 losse bedden of 1 groot bed).
Optioneel: toeslag voor verblijf in de suite € 80,- per suite per nacht.

Abu Simbel – Kabara Nubian House – 1 nacht
Eenvoudig, charmant hotel gebouwd in Nubische stijl met koepeltjes en kleurrijke details. Gastvrij personeel, een rustige omgeving en heerlijk Nubisch eten. Ruime kamers met eigen badkamer. De locatie is prima: op loopafstand van de beroemde tempels.
De reissom is gebaseerd op verblijf in een tweepersoonskamer.

Aswan – Mövenpick Resort – 2 nachten
Het Mövenpick Resort ligt op de noordkant van het Elephantine eiland in de Nijl, tegenover het centrum van de stad. Met de gratis ferry boot die 24/7 op en neer pendelt, bent u zo in Aswan. Ondanks de onaantrekkelijke buitenkant en de in het oog springende toren is het Mövenpick Resort één van de beste hotels in Aswan. Het heeft een weelderige palmentuin, een fantastisch zwembad en meerdere restaurants. De kamers in Nubische stijl en kleuren zijn comfortabel. Kortom, een modern, uitstekend resort op een prachtige plek. Meer informatie vindt u op de website van het Mövenpick Resort.
De reissom is gebaseerd op verblijf in een kamer met uitzicht op de tuin.

Wilt u liever in andere hotels verblijven?
Dat kan. Bekijk onze suggesties voor andere hotels en vraag een reisvoorstel aan.

Vervoer
Vanaf Amsterdam of Brussel (naar keuze) vliegt u rechtstreeks met Egypt Air naar Cairo. Voor het lokale vervoer reist u met een privé Djed minibus met chauffeur. Met een binnenlandse vlucht vliegt u van Cairo naar Luxor. Tussen Luxor en Aswan vaart u over de Nijl aan boord van een Dahabiya Nijlcruise. Met een privé minibus rijdt u van Aswan naar Abu Simbel en weer terug. Vanuit Aswan vliegt u via Cairo weer naar huis.

Begeleiding
Onze Engelssprekende lokale medewerkers zorgen voor een soepel verloop van uw reis. Ze regelen uw visum, vervoer en hotelvouchers en zorgen ervoor dat de gidsen en chauffeurs op het afgesproken tijdstip klaarstaan. Als u doorreist naar een andere plaats gaan ze met u mee naar het vliegveld en helpen u bij het inchecken. Op dit soort momenten is het handig om iemand bij u te hebben die de taal spreekt en weet hoe het werkt in Egypte. Ze hebben antwoord op al uw vragen en geven ze u tips over restaurants, activiteiten en bezienswaardigheden.

Excursies
De excursies maakt u privé, samen met een ervaren Engelssprekende Egyptoloog. Alle entreegelden, de diensten van de gids en het vervoer zijn inclusief.

Maaltijden
Het verblijf aan boord van de Dahabiya Nijlcruise is op basis van volpension (ontbijt, lunch, high tea, diner, mineraalwater, frisdranken, koffie & thee). De overnachtingen in de hotels zijn op basis van logies en ontbijt, in Abu Simbel op basis van halfpension (ontbijt & diner). U kiest zelf waar u ’s avonds wilt eten. In het hotel of ergens anders. Vaak is dit leuker, omdat de meeste hotels werken met buffetten, en dat is niet de echte Egyptische keuken. Tips over goede restaurants krijgt u van ons voor vertrek en van onze lokale medewerkers.

Meer weten?
Voor vertrek krijgt u van ons uitgebreide reisinformatie over het visum, fooien, restaurants e.d. Bij de praktische informatie vindt u veel handige reistips. Of neem contact met ons op.