Home|Egypte rondreizen 15 tot 17 dagen|Klassiek Egypte met Nijlcruise per luxe Dahabiya zeilschip

Reisduur: 15 dagen / 14 nachten
Reisroute: Cairo > Luxor > Dahabiya Nijlcruise > Abu Simbel > Aswan
Reissom: € 2.970,- per persoon
Inclusief: vluchten, accommodaties, excursies, entreegelden, gidsen & lokaal vervoer

Klassiek Egypte met Nijlcruise van Cairo naar Abu Simbel. In 15 dagen volgt u de klassieke route langs de Nijl en bewondert alle wereldberoemde oudheden van de farao’s. Na de piramiden, kerken, moskeeën en het Egyptisch Museum in Cairo vliegt u naar Luxor. Op beide oevers van de Nijl ontdekt u de tempels en koningsgraven van het oude Thebe. Met een Dahabiya, een klein, charmant zeilschip met modern comfort, zeilt u vier dagen in alle rust over de Nijl. De boot legt aan bij bekende tempels en verborgen bezienswaardigheden, eilandjes en dorpjes. Vanuit Aswan, het eindpunt van de Nijlcruise, reist u verder zuidwaarts naar Abu Simbel, waar u overnacht. Zo wordt de lange reisafstand tussen Aswan en Abu Simbel over twee dagen verdeeld en heeft u alle tijd voor de imposante tempels van Ramses II. Vanuit Aswan, de stad van de vriendelijke Nubiërs, vliegt u via Cairo naar huis.

Dag 1 – Rechtstreekse vlucht naar Cairo
Vanaf Amsterdam of Brussel (naar keuze) vliegt u met Egypt Air rechtstreeks in 4,5 uur naar Cairo. Onze medewerker ontmoet u voor de douane. Hij regelt uw visum, zorgt voor uw bagage en brengt u naar het hotel.

Dag 2 – Koptische & Islamitische wijk Cairo
De Koptische wijk met eeuwenoude kerken, Romeinse stadpoorten en stille steegjes is een oase van rust in hectisch Cairo. In de kerken ziet u iconen, houten panelen ingelegd met ivoor en prachtige marmeren preekstoelen. Het Koptisch Museum heeft een uitgebreide verzameling Koptische kunst, waaronder reliëfs, papyrus, aardewerk, bijbels, textiel en fresco’s. In Islamitisch-Cairo gaat u naar de Sultan Hassan moskee, de Citadel van Salah el Din en de bekende Khan al Khalili bazaar. Vanaf de middeleeuwse stadspoort Bab Al-Futuh wandelt u langs moskeeën, mausolea, madrasa’s en historische woonhuizen. De wandeling eindigt bij de Khan al Khalili bazaar, een doolhof van straatjes waar van alles te koop is. Het oudste koffiehuis van Caïro, El Fishawy, is de ideale plek om onder het genot van een muntthee of vers vruchtensapje de drukte gade te slaan.

Dag 3 – Piramiden van Gizeh & Sakkara
Het zijn bekendste monumenten van Egypte, de Sfinx en piramiden van Gizeh. U kent ze van foto’s, maar in het echt zijn ze pas echt indrukwekkend. De grote piramide van Cheops is het enige klassieke wereldwonder dat nog intact is. Wilt u de piramide binnenin bekijken? Via een lage, steile gangen komt u in de grafkamer van farao Cheops waar zijn sarcofaag staat. In de piramide is het krap en benauwd, dus af te raden als u last heeft van claustrofobie. De entree hiervoor (ongeveer € 25 per persoon) is daarom exclusief. Via de buitenwijken van Gizeh rijdt u langs groene akkers en palmbomen naar Sakkara. In dit uitgestrekte woestijngebied ziet u de trappiramide van Djoser en een aantal graven. Ze zijn gedecoreerd met kleurrijke afbeeldingen over het dagelijks leven in het oude Egypte.

Lunch bij een Egyptische boerderij
In Egypte eet u het allerbeste bij Egyptenaren thuis. Djed Reizen trakteert u daarom op een traditionele lunch bij een gastvrije familie. Ze wonen in een kleine boerderij dichtbij Sakkara. De vrouw des huizes serveert heerlijke, lokale gerechten.

Dag 4 – Egyptisch Museum. Binnenlandse vlucht naar Luxor
In het Egyptisch Museum bekijkt u de belangrijkste vondsten uit de tijd van de farao’s. U ziet beelden van kalksteen, graniet of albast, kleurrijk beschilderde sarcofagen en grafgiften met talrijke voorstellingen van beroepen uit het oude Egypte. Uw gids zorgt voor een overzichtelijke rondleiding, waarna er nog genoeg tijd is om zelf op ontdekking te gaan in het museum. Onze medewerker brengt u vervolgens naar de luchthaven van Cairo voor een korte binnenlandse vlucht naar Luxor. Bij aankomst wordt u opgewacht door onze medewerker uit Luxor, die u naar het hotel op de Oostoever brengt.

Dag 5  Monumenten op de Westoever van Luxor
Om reistijd te besparen, vaart u met motorbootje de Nijl over naar de Westoever waar een minibus klaarstaat. U gaat naar de wereldberoemde Vallei der Koningen, waar machtige farao’s hun graven lieten uithakken in de rotsen. De graftomben zijn rijkelijk versierd met inscripties en kleurrijke schilderingen. Een entreekaartje geeft toegang tot drie graven. Voor de graven van Toetanchamon, Seti I, Ramses IV zijn speciale kaartjes nodig. In de Vallei der Edelen werden ambtenaren begraven. Hun graven geven een bijzonder inkijkje in het dagelijks leven van de oude Egyptenaren. Hoe bewerkten ze hun akkers, welke kleding droegen ze, hoe feestten ze? U gaat verder naar de dodentempel van Ramses III in Medinet Habu die veel toeristen overslaan. De decoraties op de muren en zuilen zijn fantastisch en veel reliëfs hebben nog hun originele kleuren. Op de terugweg naar het hotel ziet u de enorme Kolossen van Memnon.

Ballonvaart Luxor
Voordat u aan de excursie op de Westoever begint, kunt u in de vroege ochtend een ballonvaart maken. Vanuit de ballonmand heeft u een fantastisch uitzicht op de eeuwenoude tempels van Thebe, de Nijl, de pittoreske dorpen, de verlaten woestijn en het groene platteland.

Dag 6 – Tempels van Karnak & Luxor
Op de Oostoever bekijkt u de tempels van Karnak en Luxor. Het gigantische tempelcomplex van Karnak heeft een indrukwekkende zuilenhal, obelisken, kapellen en een heilige meer. Verschillende farao’s hebben over een periode van ongeveer 2.000 jaar aan dit bouwwerk bijgedragen. De Luxor-tempel die in stad aan de Nijl ligt, is kleiner. Naast grote beelden van Ramses II en een zuilengalerij herbergt deze tempel een moskee die nog steeds in gebruikt is. Beide tempels zijn gewijd aan de goden van Thebe; Amon, Moet en Chonsoe en verbonden door Sfinxenallee.

Dag 7 – Vrije dag in Luxor
Een dag vrij in Luxor. Geniet van het zwembad, leer Egyptisch koken of bezoek het kleine Luxor Museum. De collectie, in en rond Luxor ontdekt, wordt prachtig gepresenteerd. Een dagexcursie naar de bijzondere tempels van Abydos en Dendera is ook mogelijk. Onze collega’s ter plaatste helpen u graag bij alles wat u wil zien of doen.

Dag 8 – Dahabiya Nijlcruise tussen Esna & El Qusseia
In Esna, een uurtje rijden vanaf Luxor, gaat u aan boord van de Dahabiya voor een 4-daagse Nijlcruise. Voordat de boot vertrekt, bekijkt u in Esna de tempel van Choem. De pilaren in de imposante zuilenhal van deze tempel zijn versierd met bloemen, wijnranken, insecten, papyrus en druiven. Na de lunch op het zonnedek zeilt de bemanning naar El Kab, het antieke Necheb, dat is omgeven door een massieve muur van tichelstenen. Hier zijn rotsgraven uit het Oude Rijk en diverse andere prehistorische en faraonische overblijfselen. De gids die meevaart, geeft tekst en uitleg. De bemanning zeilt verder naar het eiland El Qusseia. Eerste overnachting aan boord.

Dag 9 – Dahabiya Nijlcruise tussen El Qusseia & Wadi el Shat
In Edfu gaat u aan wal voor een bezoek aan de tempel van Horus. Deze is goed bewaard gebleven, omdat hij jarenlang onder het woestijnzand verborgen was. De wanden zijn bezaaid met reliëfs en hiërogliefen. De boot vaart verder naar een eilandje in de buurt van Wadi el Shat, waar u een wandeling langs de Nijloever kunt maken. Tweede overnachting aan boord.

Dag 10 – Dahabiya Nijlcruise tussen Wadi el Shat & Daraw
Het leven langs de Nijl trekt langzaam aan u voorbij als u heerlijk luiert in een ligstoel aan dek. De volgende stop is Gebel El Silsila. U gaat aan wal en bezoekt de rotstempel van Horemheb en restanten van monumenten in oude steengroeven. Grote cruiseboten mogen hier niet stoppen, wat bijdraagt aan de rust en mystiek op deze plek. De boot vaart verder naar Kom-Ombo, waar u de tempel van Sobek en Haroeris bekijkt. Dit is de enige dubbeltempel in Egypte, omdat hij opgedragen aan twee goden en twee ingangen, processiewegen en heiligdommen heeft. Bij het eiland Maniha meert de Dahabiya aan voor de nacht. Maniha is een van de vele mooie plekjes voor een verfrissende duik in de Nijl. Het water is er ondiep en het landschap fantastisch, vredig en stil. U dineert onder een fonkelende sterrenhemel aan de oevers van de Nijl. Derde overnachting aan boord.

Dag 11 – Dahabiya Nijlcruise tussen Daraw & Aswan
De kapitein zet koers naar het dorp Daraw. Vanuit Sudan komen kamelen over de veertig-dagen route naar de enorme kamelenmarkt in deze plaats. Het loven en bieden van de traditioneel geklede Sudanese handelaren is een boeiend schouwspel. U wandelt door het dorp en over de markt. Terug aan boord zeilt de bemanning verder richting Koubania, een Nubisch dorp in de buurt van Aswan. Vierde en laatste overnachting aan boord.

Dag 12 – Naar Abu Simbel en excursie naar de tempels
Vanuit Aswan reist u met een privé minibus door naar het zuidelijkste puntje van Egypte, Abu Simbel. U overnacht in een Nubisch hotelletje, vlak bij de wereldberoemde tempels van Ramses II en zijn vrouw Nefertari. Deze gigantische tempels zijn duizenden jaren geleden uit de rotsten gehakt, maar staan niet meer op hun oorspronkelijke plek. In de jaren zestig werden ze in stukken gezaagd en op een hoger gelegen plek weer in elkaar gezet. Anders waren ze voorgoed onder het water van het Nassermeer verdwenen.

Overnachten bij de tempels van Abu Simbel
Als u overnacht in Abu Simbel, verdeelt u de lange rit tussen Aswan en Abu Simbel over twee dagen. In de middag heeft u de tempels nagenoeg voor uzelf. De meeste toeristen die op een dag op en neer reizen tussen Aswan en Abu Simbel zijn dan weer vertrokken.

Dag 13 – Van Abu Simbel naar Aswan
Geniet van de zonsopgang bij de tempels van Abu Simbel. Het is mogelijk om de tempels nog een keer te bezoeken (facultatief). Hierna rijdt uw chauffeur u naar het hotel in Aswan.

Dag 14
 – Tempels van Philae & Kalabsja
Aswan heeft mooie tempels. De sfeervolle tempel van Philae op het eiland Agilkia is het belangrijkste heiligdom van de godin Isis. De Kalabsja-tempel is gewijd aan de Nubische vruchtbaarheidsgod Mandoelis. U neemt ook een kijkje bij de Hoge Dam die een groot deel van Egypte van stroom voorziet. Niet zo oud als de tempels, wel een indrukwekkend bouwwerk.

Dag 15 – Terugvliegen naar huis
Onze medewerker brengt u naar het vliegveld van Aswan voor de binnenlandse vlucht naar Cairo. Hier stapt u over op de vlucht naar huis.

Vertrekdata – Klassieke rondreis Egypte met Nijlcruise per luxe Dahabiya zeilschip

  • Elke zaterdag, zondag, maandag & donderdag met rechtstreekse Egypt Air vlucht vanaf Amsterdam.
  • Elke zaterdag, zondag, maandag & donderdag met rechtstreekse Egypt Air vlucht vanaf Brussel.
  • Boek deze rondreis.

Reissom

  • Reissom € 2.970,- per persoon.
  • Vanaf 2 personen.
  • Kinderkorting 2 t/m 11 jaar € 250,-.
  • Voor de schoolvakantie perioden gelden hoogseizoentoeslagen (afhankelijk van de vertrekdatum).

Bij de reissom inbegrepen

  • Alle vluchten met Egypt Air inclusief luchthavenbelastingen.
  • Al het lokale vervoer met privé minibus met chauffeur.
  • Overnachtingen in Cairo, Luxor, Aswan op basis van logies & ontbijt, in Abu Simbel op basis van halfpension en aan boord van de Dahabiya Nijlcruise op basis van volpension.
  • Alle genoemde excursies met vervoer, entreegelden en privé gids/Egyptoloog.
  • Gratis mineraalwater in de busjes tijdens alle excursies.

Niet bij de reissom inbegrepen

  • Visumkosten.
  • Overige maaltijden.
  • Fooien.
  • Facultatieve excursies.
  • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering.
  • Toeslag eenpersoonskamer/hut € 990,-.
  • Toeslag suite aan boord van de Nijl Dahabiya € 80,- per nacht.
  • Bijdrage SGR € 5,- per persoon.
  • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.
  • Boekingskosten € 15,- per boeking.

Cairo – Marriott Mena House Hotel – 3 nachten
Dit legendarische vijfsterren hotel ligt aan de rand van de stad, pal naast het piramideplateau van Gizeh en vlakbij het toekomstige Grand Egyptian Museum. Het interieur is vol oosterse antiquiteiten en oude prenten en foto’s, die zorgen voor een oriëntaalse sfeer. De ruime, prettige kamers hebben heerlijke bedden en een prima badkamer. In de tuin is een fijn zwembad. Blikvanger is de grote piramide, waar u op kijkt als u van het ontbijt geniet. Het Marriott Mena House Hotel is een befaamd hotel en een oase van rust in een hectische stad. Meer informatie vindt u op website van het Marriott Mena House Hotel.
De reissom is gebaseerd op verblijf in een Deluxe kamer met uitzicht op de tuinen.
Optioneel: verblijf in een Deluxe kamer met uitzicht op de piramiden, toeslag € 60,00 per kamer per nacht.

Luxor – Pavillon Winter Hotel– 4 nachten
Dit moderne, vijfsterrenhotel ligt in de tuinen van het befaamde Old Winter Palace, in hartje Luxor, op loopafstand van de Luxor-tempel en de souks. Ruime kamers met airco, televisie, minibar, badkamer en een balkon met uitzicht op de weelderige tuin en/of het zwembad. Het Pavillon Winter heeft fijne restaurants, de allermooiste tuin van heel Luxor en een heerlijk buitenzwembad. Pluspunt: u heeft toegang tot de faciliteiten van het Old Winter Palace. Meer informatie vindt u op de website van het Pavillon Winter Hotel.
De reissom is gebaseerd op verblijf in een kamer met uitzicht op de tuin en het zwembad.

Dahabiya Nijlcruise – The Orient, Zekrayaat, Loulia of Nora – 4 nachten
Dahabiya’s zijn klassieke zeilschepen met twee grote langsgetuigde Latijnzeilen. De boten zijn ingericht met antiek meubilair. The Orient heeft 4 hutten en 1 suite, de Zekrayaat, Loulia en Nora hebben elk 4 hutten en 2 suites. De hutten zijn ruim en hebben comfortabele bedden, airconditioning, een eigen badkamer met bad, douche en toilet. De iets grotere suites hebben een klein privé-terras (toeslag suite € 80,- per nacht). In de charmante salon is ook een kleine bibliotheek met boeken over de Nijl en Egypte. Op het dek is een groot zonneterras met ligbedden en stoelen. Meer informatie vindt u bij Accommodatie aan boord van Dahabiya Nijlcruises.
De reissom is gebaseerd op verblijf in een hut (met 2 losse bedden of 1 groot bed).
Optioneel: toeslag voor verblijf in de suite € 80,- per suite per nacht.

Abu Simbel – Kabara Nubian House – 1 nacht
Eenvoudig, charmant hotel gebouwd in Nubische stijl met koepeltjes en kleurrijke details. Gastvrij personeel, een rustige omgeving en heerlijk Nubisch eten. Ruime kamers met eigen badkamer. De locatie is prima: op loopafstand van de beroemde tempels.
De reissom is gebaseerd op verblijf in een tweepersoonskamer.

Aswan – Mövenpick Resort – 2 nachten
Het Mövenpick Resort ligt op de noordkant van het Elephantine eiland in de Nijl, tegenover het centrum van de stad. Met de gratis ferry boot die 24/7 op en neer pendelt, bent u zo in Aswan. Ondanks de onaantrekkelijke buitenkant en de in het oog springende toren is het Mövenpick Resort één van de beste hotels in Aswan. Het heeft een weelderige palmentuin, een fantastisch zwembad en meerdere restaurants. De kamers in Nubische stijl en kleuren zijn comfortabel. Kortom, een modern, uitstekend resort op een prachtige plek. Meer informatie vindt u op de website van het Mövenpick Resort.
De reissom is gebaseerd op verblijf in een kamer met uitzicht op de tuin.

Wilt u liever in andere hotels verblijven?
Dat kan. Bekijk onze suggesties voor andere hotels en vraag een reisvoorstel aan.

Vervoer
Vanaf Amsterdam of Brussel (naar keuze) vliegt u rechtstreeks met Egypt Air naar Cairo. Voor het lokale vervoer reist u met een privé airconditioned Djed minibus met chauffeur. Met een binnenlandse vlucht vliegt u van Cairo naar Luxor. Tussen Luxor en Aswan vaart u over de Nijl aan boord van een Dahabiya Nijlcruise. Met een privé minibus rijdt u van Aswan naar Abu Simbel en weer terug. Vanuit Aswan vliegt u via Cairo weer naar huis.

Begeleiding
Onze Engelssprekende lokale medewerkers zorgen voor een soepel verloop van uw reis. Ze regelen uw visum, vervoer en hotelvouchers en zorgen ervoor dat de gidsen en chauffeurs op het afgesproken tijdstip klaarstaan. Als u doorreist naar een andere plaats gaan ze met u mee naar het vliegveld en helpen u bij het inchecken. Op dit soort momenten is het handig om iemand bij u te hebben die de taal spreekt en weet hoe het werkt in Egypte. Ze hebben antwoord op al uw vragen en geven ze u tips over restaurants, activiteiten en bezienswaardigheden.

Excursies
De excursies maakt u privé, samen met een ervaren Engelssprekende Egyptoloog. Alle entreegelden, de diensten van de gids en het vervoer zijn inclusief.

Maaltijden
Het verblijf aan boord van de Dahabiya Nijlcruise is op basis van volpension (ontbijt, lunch, high tea, diner, mineraalwater, frisdranken, koffie & thee). De overnachtingen in de hotels zijn op basis van logies en ontbijt, in Abu Simbel op basis van halfpension (ontbijt & diner). U kiest zelf waar u ’s avonds wilt eten. In het hotel of ergens anders. Vaak is dit leuker, omdat de meeste hotels werken met buffetten, en dat is niet de echte Egyptische keuken. Tips over goede restaurants krijgt u van ons voor vertrek en van onze lokale medewerkers.

Meer weten?
Voor vertrek krijgt u van ons uitgebreide reisinformatie over het visum, fooien, restaurants e.d. Bij de praktische informatie vindt u veel handige reistips. Of neem contact met ons op.