Er zijn in Egypte tussen de 80 en 100 piramiden, maar de meeste daarvan zijn niet te bezoeken. Van de piramiden die wel te bezoeken zijn, is een aantal ook van binnen te verkennen.

De piramide van Cheops – Gizeh

De piramiden van Gizeh zijn de beroemdste en best bewaarde piramiden van Egypte. De Grote Piramide van Cheops is zelfs het enige overgebleven klassieke wereldwonder en deze piramide kunt u van binnen bekijken. Vanaf de ingang loopt een smalle, lange gang omhoog en komt u in een hoge galerij met grote, glad gepolijste muren. Hier ziet u goed met hoeveel precisie de enorme stenen op elkaar zijn geplaatst. Er volgt een lage, steile gang die uitkomt in de grafkamer, die op een granieten sarcofaag na, leeg is. Het is een inspannende klim en niet aan te raden als u last heeft van claustrofobie, want in de piramide is het warm, benauwd en smal, maar het is wel een bijzondere ervaring om in de grafkamer van farao Cheops te staan. Een kaartje voor toegang binnenin de Grote Piramide kost ongeveer EGP 900 per persoon.

De trappiramide van Djoser – Sakkara

Dit is de oudste stenen piramide van Egypte, gebouwd door de architect Imhotep. Onder de piramide loopt een doolhof aan gangen met valse deuropeningen, extra kamers en doodlopende wegen om grafrovers in de war te brengen. Wat helaas niet goed is gelukt, want de piramide en tombe werden leeggeroofd. De grafkamer en sarcofaag van farao Djoser liggen 30 meter diep in de grond. De gangen er naar toe zijn mooi verlicht.

De piramide van Oenas – Sakkara

Aan de buitenkant ziet de kleine piramide van Oenas eruit als een stapel stenen, maar van binnen is het een juweeltje. Deze piramide is beroemd vanwege de mysterieuze piramideteksten op de muren. Deze goed bewaard gebleven religieuze teksten gaan over begrafenisrituelen en het leven na de dood. De muren van de grafkamer en aangrenzende ruimte zijn bedekt met hiërogliefen en schilderingen. Het dak van de piramide is bezaaid met vijfpuntige sterren.

De Rode piramide – Dahshour

Deze piramide voldoet het meeste aan het beeld dat mensen hebben van een piramide, want hij ligt niet zoals de piramiden van Gizeh aan de rand van de stad, maar midden in de woestijn, waardoor er nauwelijks bezoekers zijn en er een weldadige rust heerst. De Rode Piramide werd gebouwd door farao Snefroe, de vader van Cheops die de piramiden van Gizeh liet neerzetten. Binnenin de Rode Piramide loopt een 60 meter steile gang naar beneden, die uitkomt in een kegelvormige, hoge kamer. Het vakmanschap waarmee de enorme stenen blokken trapsgewijs zijn samengevoegd is verbluffend. Het entreekaartje is inclusief een bezoek binnenin de Rode piramide.

De Knikpiramide – Dahshour

Deze piramide, ook gebouwd door farao Snefroe, werd eerder gebouwd dan de Rode Piramide, maar de bouw verliep niet helemaal voorspoedig, waardoor de piramide dreigde in te storten. Dit verklaart de knik in de helling en de naam van de piramide. Via een 80 meter lange, steile en lage tunnel daalt u af naar de twee grafkamers. Het entreekaartje is inclusief een bezoek binnenin de Knikpiramide.

Wilt u tijdens uw Egypte rondreis één van de piramiden van binnen bekijken? Geef dit dan aan ons door bij het aanvragen van uw reisvoorstel.