Luxor ligt aan de rivier de Nijl, ongeveer 600 km ten zuiden van de hoofdstad Caïro. Het was een van de belangrijkste steden in het faraonische Egypte en heette toen Thebe. Tegenwoordig is Luxor een moderne stad met talrijke monumenten op de Oost- en Westoever van de Nijl. Voor de bezienswaardigheden in en rondom de stad heeft u minimaal twee dagen nodig. Luxor is ook een prima plek voor een langere vakantie, want raakt u er niet snel uitgekeken. Hoe komt u er?

Directe vlucht naar Luxor

Vanuit Nederland kunt u niet rechtstreeks vliegen naar Luxor. De beste optie is vliegen naar Cairo en daar overstappen op een binnenlandse vlucht naar Luxor. Egypt Air, de nationale luchtvaartmaatschappij van Egypte, is hiervoor de handigste keuze. Egypt Air vliegt elke dag van de week van Amsterdam rechtstreeks naar Cairo. De vlucht duurt 4,5 uur. Vertrek is rond 15.00 uur en aankomst in Cairo rond 20.30 uur.

Overstappen in Cairo

In Cairo krijgt u het visum voor Egypte, waarna u overstapt op een binnenlandse Egypt Air vlucht naar Luxor. Het is ongeveer 1 uur vliegen van Cairo naar Luxor, u komt rond middernacht aan. Het vliegveld van Luxor ligt niet ver van de stad, het is hooguit 20 minuten rijden. Uw bagage wordt door gelabeld; u checkt uw koffers in op Schiphol en ziet ze terug op de bagageband in Luxor. U hoeft de koffers niet opnieuw in te checken op het vliegveld van Cairo.

Naar Luxor vliegen met Egypt Air

Vliegen naar Luxor met Egypt Air heeft een aantal voordelen:

  • Egypt Air vliegt volgens een vaste dienstregeling. De vertrektijden zijn staan vast en zijn niet pas kort voor vertrek bekend zoals bij een chartervlucht;
  • U mag 23 kg ruimbagage en 8 kg handbagage meenemen; hiervoor hoeft u niet bij te betalen;
  • Tijdens de internationale vlucht krijgt u een warme maaltijd. Bij binnenlandse vluchten worden koffie, thee of iets fris aangeboden. Drankjes tijdens de vlucht, met uitzondering van alcohol, zijn gratis;

Naar Luxor vanaf de Rode Zee kust (Hurghada  & Marsa Alam)

Chartermaatschappijen (EasyJet, Transavia, Corendon, Tuifly) vliegen vanaf Amsterdam naar Hurghada of Marsa Alam aan de Rode Zee kust. Soms zijn er ook vluchten vanaf Eindhoven of Rotterdam, dit verschilt per seizoen. Vanaf de Rode Zee kust is het ongeveer 4 uur rijden naar Luxor, op dit traject rijden geen treinen. Komt uw chartervlucht aan het einde van de dag aan? Dan kunt u niet meteen doorreizen naar Luxor, omdat u tussen zonsopgang en zonsondergang niet tussen de Rode Zee kust en Luxor mag reizen.

Rechtstreeks vliegen naar Luxor vanuit België

In het najaar van 2023 en voorjaar van 2024 vliegt Tuifly België iedere donderdag van Brussel naar Luxor. Een andere optie is Egypt Air, die op verschillende dagen van de week vanaf Brussel rechtstreeks naar Cairo vliegt. Net als vanuit Amsterdam duurt de vlucht 4,5 uur. In Cairo stapt u dan over op een binnenlandse vlucht naar Luxor.

Beste reistijd voor een Luxor vakantie

De beste maanden voor een Luxor vakantie zijn van september tot en met mei, want dan is het aangenaam warm.

Meer weten?

Met een aantal van onze individuele Egypte rondreizen komt u in Luxor, maar als langer dan een paar dagen in Luxor wil blijven, kan dit natuurlijk ook. Meer weten of advies nodig? Neem contact met ons op, Egypte is voor ons bekend terrein, wij helpen u graag.