Update reisadvies Egypte coronavirus

Het reisadvies voor Egypte van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken is momenteel vanwege het coronavirus oranje gekleurd, wat wil zeggen dat reizen naar Egypte wordt afgeraden. Wanneer er een geel reisadvies (reizen is mogelijk) voor Egypte komt, weet niemand. Vanuit de Belgische overheid is het op dit moment zelfs verboden om naar Egypte te reizen. 

Reisadvies Egypte (voor corona)

Veel mensen met reisplannen voor Egypte bekijken het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en schrikken hiervan. Dat is begrijpelijk, want dit reisadvies wekt de suggestie dat er overal in het land gevaar dreigt. Een groot van Egypte is in het reisadvies oranje gekleurd, wat betekent ‘alleen noodzakelijke reizen.’ Nu valt er in het oranje gekleurde deel van Egypte weinig te reizen, want dit is uitsluitend woestijn. De steden en streken die wél interessant zijn – Alexandrië, Caïro, de Nijlvallei, Luxor, Aswan en de Rode Zee kust – zijn in het reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken geel gekleurd. Deze gele kleurcode geeft aan: ‘Er zijn veiligheidsrisico’s.’ Ook in het Belgische reisadvies voor Egypte worden deze risico’s genoemd.

Kleurcodes in het reisadvies

In de reisadviezen van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, die overigens niet bindend zijn, heeft het merendeel van de landen wereldwijd een gele kleurcode. Ook andere populaire toeristenbestemmingen zoals Bali, Vietnam en Thailand. Wat zeggen deze kleurcodes? Is een groene kleurcode een garantie dat een land veilig is en er niets zal gebeuren? Dat is niet zo. Er vinden ook in landen met een groene kleurcode, zoals Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk, aanslagen plaats. Risico’s zijn er overal, zowel in de westerse wereld als elders. 

Reisadvies Egypte versoepeld

Op 27 maart 2019 heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies Egypte versoepeld; ‘De veiligheidssituatie in een deel van de Zuid-Sinaï en de Nijl-Delta is verbeterd.’ Goed nieuws voor iedereen met reisplannen voor Egypte. 

Egypte is een groot land

De Egyptische overheid geeft momenteel geen toestemming voor reizen langs de Westelijke Woestijn oases. En er is een regio die moet worden vermeden; het noorden van de Sinaï. Dit is een gebied waar sowieso nooit een toerist komt. Bovendien ligt dit stukje Sinaï op honderden kilometers afstand van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Nijlvallei. Egypte is een enorm groot land. Om u een idee te geven van de afstanden; van de noord Sinaï naar Caïro is het dik 300 kilometer, naar Luxor ruim 900 kilometer en naar Aswan zo’n 1.000 kilometer. 

Is reizen naar Egypte veilig?

Hoe is het nu echt in Egypte? Dat kunt u het beste horen van reizigers die er zijn geweest. Veel van onze reizigers zijn na terugkomst uit Egypte verbaasd over het grote contrast tussen het beeld dat de reisadviezen schetsen en de werkelijkheid:

“Ik voelde me 100 procent veilig in Egypte. Op iedere plek waar ik was, druk of rustig.” 
“Je druk maken over je veiligheid is echt niet nodig! Ik voelde me heel veilig in Egypte.”
“Geen moment hebben we enig gevoel van onveiligheid gehad, en van onrust hebben we niets gemerkt.”
“Het was voor ons de vierde keer in Egypte, maar we hebben ons nooit zo veilig gevoeld als dit jaar (ook bij voorbeeld ‘s avonds in Cairo). Laat de toeristen maar komen, de mensen in Egypte zullen je enthousiast verwelkomen.

Meer ervaringen leest u bij de reacties van klanten.

Gezond verstand gebruiken

Wij organiseren geen reizen naar Egypte als het er niet veilig is voor onze klanten en onze collega’s ter plaatse. Natuurlijk raden wij u aan om op uw spullen te letten, uw gezonde verstand te gebruiken, geen dingen te doen die u thuis ook niet zou doen en sommige plekken te vermijden. Kortom, zaken die gelden voor ieder willekeurig vakantieland. Verder is het verkeer in Egypte een aandachtspunt; er vinden jaarlijks veel verkeersongevallen plaats door roekeloos rijgedrag. Onze chauffeurs werken al jaren voor ons en rijden voorzichtig. Hun minibussen voldoen aan de veiligheidsnormen en worden jaarlijks gecontroleerd door het Ministerie van Toerisme. 

Goed op de hoogte van de actuele situatie

Over het reisadvies voor Egypte, of reizen naar Egypte veilig is of niet, het rondreizen ter plekke en de houding van Egyptenaren naar toeristen heersen nogal hardnekkige misverstanden. Wij en onze lokale collega’s zijn goed op de hoogte van de actuele situatie in Egypte. En dan niet alleen van het nieuws dat u hier hoort en leest, maar ook over andere gebeurtenissen die het nieuws niet eens halen. Wilt u meer weten over de actuele situatie in het land of over reizen naar Egypte? Bel ons dan.