Bakshish, afdingen; iedereen die Egypte bezoekt, krijgt ermee te maken. Souvenirverkopers, taxichauffeurs, ontmoetingen op straat; soms zijn ze het begin van een hechte vriendschap, soms pakt het anders uit. Lees onze Egypte tips voor een plezierige reis.

1. Hello, what’s your name?

‘Hello’, ‘What’s your name’ of ‘Welcome in Egypt’. Geloof ons, dit zult u in Egypte vaak horen. Het is goed bedoeld, want Egyptenaren zijn heel gastvrij. Maar loop niet zomaar mee met iedereen die u aanspreekt. Vraagt iemand bijvoorbeeld hulp met het vertalen van een brief of wil hij zijn Engels met u oefenen? Ga er niet op in; negen van de tien keer komt u in een souvenirwinkel terecht.

2. Opdringerige taxichauffeurs, souvenirverkopers, koetsiers

Wandelen op de Corniche van Luxor is leuk, maar niet als u om de paar meter de vraag krijgt of u interesse heeft in een felukka zeiltochtje, een kitscherig Toetanchamon beeldje of een ritje met een taxi of een calèche. Begrijpelijk is het wel. De afgelopen jaren waren moeilijk voor de Egyptenaren die afhankelijk zijn van het toerisme. Geen belangstelling? Zeg meerdere keren ‘La Shukran’, nee bedankt, en wandel door.

3. Een ritje met een paard of kameel bij de piramiden van Gizeh

Bij de piramiden van Gizeh paardrijden of een ritje maken op een kameel? Wij raden het iedereen af, want het is rondom de piramiden een toeristenkermis. Wie het per se wil doen: spreek heel duidelijk een prijs af. Een bekend trucje waarmee toeristen worden afgezet, is dat de prijs halverwege het ritje wordt verhoogd. Of aan het einde als u van de kameel of het paard af wilt. Er zijn betere plaatsen voor een ritje per paard of kameel; bijvoorbeeld bij Saqqara of de Westoever van Luxor en Aswan.

4. Bewakers bij de monumenten

Het woord zegt het al: bewakers bij de monumenten zijn er voor de bewaking. Ze zijn niet opgeleid om te gidsen. En ze zijn er ook niet om u een ‘very special place’ te laten zien die zogenaamd gesloten is voor andere toeristen en hier vervolgens geld voor te vragen.

5. Taxi of koetsje? Spreek duidelijk een prijs af

In veel steden zijn er meters in taxi’s. Zo niet, onderhandel dan altijd over de prijs voordat u een taxi instapt en betaal pas nadat u bent uitgestapt, ook bij koetsjes. Spreek duidelijk een totaalprijs af. Zo voorkomt u discussie achteraf over een prijs per persoon of per rit. Vraag of de prijs in Egyptische ponden is. Sommige chauffeurs en koetsiers beginnen na een ritje ineens over Britse ponden. Zorg altijd dat u voldoende kleingeld heeft, want taxichauffeurs en koetsiers hebben meestal geen wisselgeld. Ga niet met teveel mensen in een koetsje en kies een andere koetsier als het paard er niet gezond uitziet.

6. Bakshish

U zult in Egypte zeker één Arabisch woord leren kennen en dat is bakshish, fooi. Het geven van fooi is niet alleen gebruikelijk voor toeristen, maar ook een dagelijkse bezigheid voor Egyptenaren onderling. Een fooi in Egypte gaat om meer dan iets extra’s: fooien zijn veelal een onmisbare aanvulling op het vaak lage inkomen van de bevolking. Het fooiensysteem is lastig te doorgronden. Wij betalen onze lokale Djed medewerkers uiteraard een goed salaris, maar bakshish is ook een blijk van waardering voor de geboden service. U krijgt van ons voor vertrek een richtlijn over fooien.

7. Special price for you, my friend

In Egypte is afdingen de gewoonste zaak van de wereld. Niet overal, maar in soeks en bazaars wel. Wat tips: neem de tijd en accepteer de thee of koffie die de verkoper u aanbiedt. Probeer er van tevoren achter te komen wat de gangbare prijs is en biedt eerst de helft of een derde hiervan. Als de verkoper hiermee meteen tevreden is, heeft u waarschijnlijk toch teveel geboden. Is hij beledigd of niet geïnteresseerd dan is het bod te laag. Het is verstandig om te beginnen met een bod dat lager ligt dan wat u wilt betalen. Zo heeft u nog onderhandelingsruimte. Weglopen wil soms helpen, vaak komen verkopers u achterna gerent om uw bod alsnog te accepteren. Hou altijd in gedachten: het is een spel en de verkoper doet niets van de hand als hij niet tevreden is met de prijs.

Tenslotte

De Egyptenaren zijn meesters in het accepteren van de dingen zoals ze komen. Ze zeggen dan ‘Maalesh’, ach wat en gaan door. U zult een geweldige tijd hebben in Egypte als u iets van deze houding overneemt. Meer weten of vragen over reizen door Egypte? Neem contact met ons op via info@djedreizen.nl of (070) 381 55 33.