Zeilen en cruisen op Nijl en Nassermeer. Veel beroemde tempels en bezienswaardigheden van Egypte liggen langs de Nijl en het Nassermeer. Een bootreis is een ontspannen manier om ze te bezoeken. Welke boot vaart waar en wat ziet u onderweg?


Als u op zoek bent naar een alternatief voor een massale Nijlcruise, dan is een zeiltocht met een Dahabiya een goede optie. Met deze houten rivierzeilschepen voeren welgestelde Europeanen en avonturiers in het begin van de 20e eeuw op de Nijl. Dahabiya’s zijn elegante, in koloniale stijl gebouwde schepen, met een beperkt aantal hutten. Alle hutten hebben een privé badkamer en de hele boot beschikt over airconditioning. Met vijf of zes hutten aan boord varen er maximaal tien of twaalf gasten mee. Bovendeks is het halfoverdekte zonneterras, waar alle maaltijden worden geserveerd en waar u heerlijk kunt luieren.

Zeilen tussen Esna en Aswan
Net als bij een reguliere Nijlcruise vaart u langs de bekende tempels van Edfu en Kom Ombo. Ook de Dahabiya legt hier aan, maar op een ander tijdstip dan de grote cruisers.
Zo kunt u, samen met de privé gids die meereist aan boord, in alle rust en op uw gemak de tempels bekijken.

Overal aanleggen langs de Nijl
De relatief kleine en goed wendbare rivierzeilschepen komen ook bij minder bekende monumenten, eilandjes in de rivier en dorpjes langs de oever, waar de grote cruiseschepen nooit kunnen afmeren. Bijvoorbeeld bij El Kab, de antieke stad van de godin Nechbet en de steengroeven bij Gebel el-Silsila. Of bij afgelegen dorpjes en eilandjes in de rivier.

Meer weten?
Alle informatie vindt u bij de Nijl Dahabiya zeiltochten. Wilt u een Dahabiya cruise combineren met andere bezienswaardigheden in Egypte? Dat kan met onze Egypte rondreizen of korte Egypte reizen.


Wilt u zeilen op de Nijl, houdt u van avontuur en hecht u niet zo aan comfort? Maak dan een privé zeiltocht aan boord van een felukka. Dit is een eenvoudige open zeilboot, waar al eeuwenlang mee op de Nijl wordt gevaren.

Felukka zeilen tussen Aswan en Esna
De boten zijn volkomen afhankelijk van wind en stroming. Een tocht per felukka is puur ontspannen, genieten van traditionele muziek, dans en lokale gerechten, die door de bemanning tijdens de tocht worden gekookt. Aan boord is plaats voor 2 tot 8 gasten. Enkele keren per dag wordt ergens langs de oevers van de Nijl aangemeerd om een uitstapje te maken. Bijvoorbeeld om een bezoek te brengen aan de tempels van Kom Ombo en Edfu, een korte wandeling te maken of voor een sanitaire stop. Er wordt overnacht aan dek, het gebrek aan comfort – er is geen sanitair aan boord – wordt ruimschoots gecompenseerd door de unieke sfeer. De meeste tochten duren twee of meer dagen, en starten in Esna of Aswan.

Meer weten?
Wilt u een felukka zeiltocht maken, of combineren met andere bezienswaardigheden in Egypte? Vraag dan een reisvoorstel aan.


Op de Nijl tussen Aswan en Luxor of Luxor en Aswan varen ongeveer 400 cruiseschepen. Dit zijn kolossale gemotoriseerde cruisers met zonnedek, zwembad, restaurant, disco en bar. Deze cruiseboten leggen alleen aan bij de tempels van Kom-Ombo en Edfu. De meeste cruiseschepen hebben hetzelfde reisschema, waardoor het druk kan zijn de tempels.

Weinig echte vaarmomenten
De echte vaarmomenten zijn beperkt, want de cruiseschepen liggen een groot deel van de tijd afgemeerd in Luxor en Aswan en worden dan als drijvend hotel gebruikt. Soms liggen de boten naast elkaar, omdat de aanlegplaatsen klein zijn en moet u door meerdere cruiseboten lopen om aan wal te komen. De uitvoering van cruises op de Nijl is verder afhankelijk van de waterstand en de openingsuren van de sluis bij Esna, waardoor wachttijden kunnen ontstaan.

Meer weten?
Wilt u een Nijlcruise maken? Vraag dan een reisvoorstel aan.


Het immense Nassermeer in het zuiden van Egypte is ontstaan bij de aanleg van de Hoge Dam, die werd aangelegd om de waterstand in de Nijl te beheersen en overstromingen te voorkomen. Een groot deel van het Nijldal kwam hierdoor onder water te staan en de oorspronkelijke bewoners, de Nubiërs, werden gedwongen te verhuizen. Ook veel tempels dreigden voorgoed onder water te verdwijnen. Dankzij een reddingsoperatie van de Unesco werd een aantal Nubische monumenten ontmanteld en op hoger gelegen plekken weer opgebouwd. Deze herbouwde Nubische tempels zijn alleen vanaf het water te bereiken. De rotstempels van Abu Simbel zijn ook via de weg of met het vliegtuig bereikbaar.

Langs de herbouwde Nubische monumenten
Over het Nassermeer varen maar een paar cruiseboten. Een Nassermeer cruise duurt of vier dagen/drie nachten (van Aswan naar Abu Simbel) of vijf dagen/vier nachten (van Abu Simbel naar Aswan). De mooiste route is van Aswan naar Abu Simbel, vanwege de spectaculaire aankomst bij de tempels van Abu Simbel. Onderweg ziet u de volgende tempels:

De tempels van Abu Simbel
De twee gigantische rotstempels van Abu Simbel liet Ramses II bouwen om zichzelf en zijn vrouw Nefertari te eren. De tempel zelf is 55 meter diep en zo gebouwd dat de zon twee keer per jaar, op de verjaardag van Ramses II en zijn kroningsdag, de gezichten van de beelden in het allerheiligste belicht.

De tempel van Kalabsja
De Grieks Romeinse tempel was gewijd aan de Mandoelis, een Nubische zonne- en vruchtbaarheidsgod, en is na de rotstempel van Abu Simbel de grootste Nubische tempel.

Kiosk van Kertassi
De ingang van dit kleine, charmante gebouwtje wordt geflankeerd door twee Hathor zuilen. Vier zuilen met papyruskapitelen dragen het dak.De rotstempel van Beit el-Wali Deze tempel heeft veel prachtige reliëfs, over de veldslagen van Ramses II en zijn zonen tegen de Nubiërs, en hoe de Nubiërs de farao geschenken brachten, zoals uitheemse dieren, ivoor en goud.

De tempel van Wadi al-Seboea
Wadi al-Seboea, Dal der Leeuwen, dankt zijn naam aan een sfinxenallee die voor de tempel ligt, de enige in Nubië.

De tempel van Dakka
Deze tempel was gewijd aan Toth van Pnoebs, een stad in Nubië.

De tempel van Amada
Amada, gebouwd door Thoetmosis II en zijn zoon Amenhotep II, is niet gewijd aan een speciale god, maar een monument ter verheerlijking van de macht van de farao van Egypte en zijn veldslagen.

De tempel van Maharrakka
Van deze Romeinse tempel, die gewijd was aan Isis en Serapis, is alleen een zuilenzaal overgebleven. De rotstempel van Derr In het allerheiligste van deze tempel staan vier godenbeelden. De koning is afgebeeld als godheid, net zoals in Abu Simbel en andere Nubische tempels.

Kasr Ibrim
De resten van het oude fort Kasr Ibrim, die boven het water van het Nassermeer uitsteken, is het enige stukje oud Nubië dat niet is verplaatst.

Een Nassermeer cruise maken?
Dat kan met onze 13-daagse rondreis Cairo, Aswan, Nassermeer cruise & Luxor of onze 8-daagse korte reis Luxor, cruise Nassermeer & Aswan.