Er wordt al jaren naar uitgekeken; het nieuwe Grand Egyptian Museum in Cairo. Wie al eens in het huidige Egyptisch Museum op het Tahrir plein  is geweest, weet dat dit gebouw uit zijn voegen barst en dringend aan vervanging toe is. De collectie met meer dan 120.000 voorwerpen is zo uitgebreid, dat het propvolle gebouw meer op een pakhuis dan op een museum lijkt. Hierdoor komen de prachtige oudheden niet goed tot hun recht.

Het nieuwe Grand Egyptian Museum

Twintig jaar geleden ontstonden de plannen voor een nieuw Egyptisch Museum. En als Egyptenaren iets bouwen, pakken ze het net zoals hun voorouders, die de piramiden en de tempels van Abu Simbel bouwden, groots aan. Vlakbij de piramiden van Gizeh, aan de rand van Cairo stad, herrijst een nieuw kolossaal bouwwerk: het nieuwe Grand Egyptian Museum, het GEM.

Wanneer gaat dit nieuwe Grand Egyptian Museum open?

De grote vraag is nu: wanneer gaat dit museum eindelijk open? De openingsdatum is al meerdere keren uitgesteld. In ieder geval gaat het niet in 2019 gebeuren, maar wordt het 2020. Volgend jaar zal het nieuwe Grand Egyptian Museum de deuren voor bezoekers openen. Wij moeten dus nog even geduld hebben. Maar dan staat er ook ‘s werelds grootste archeologische museum met een oppervlakte van bijna 50 hectare. Momenteel wordt er in Cairo hard gewerkt aan het verplaatsen en restaureren van de gigantische collectie van het huidige Egyptisch Museum. Een enorme uitdaging met voorwerpen van onschatbare waarde. Wie hier meer over wil weten, kan de website van het Grand Egyptian Museum bekijken.

Het Egyptisch Museum in Cairo stad

In al onze Egypte rondreizen zit een excursie naar het huidige Egyptisch Museum aan het Tahrir plein in Cairo stad. U bekijkt de collectie met een privé gids, die u niet alleen de prachtige vondsten uit het graf van farao Toetanchamon laat zien, maar ook andere bijzondere voorwerpen, waar u zonder gids misschien aan voorbij gelopen was.