Een cruise over de Nijl is een prachtige manier om door Egypte te reizen, want veel beroemde tempels en andere bezienswaardigheden liggen langs deze rivier. Een cruise is een ontspannen manier om ze te bezoeken. Er zijn twee manieren om te cruisen over de Nijl; met een grote cruiseboot of een klein zeilschip. De laatste zorgt voor een totaal andere beleving van de Nijl, want het is een aanzienlijk verschil of u verblijft op een boot met tientallen passagiers of op een boot met slechts 12 passagiers. 

Een cruise over de Nijl

Er varen meer dan honderd Nijlcruises tussen Luxor en Aswan en vice versa. Dit zijn kolossale, moderne, gemotoriseerde cruiseboten met meerdere dekken, een zonnedek, zwembad, restaurant, disco, bar, souvenirwinkels en tientallen hutten. Deze cruiseboten leggen alleen aan bij de tempels van Kom-Ombo en Edfu. De meeste cruiseschepen hebben hetzelfde reisschema, waardoor het druk kan zijn de tempels. Bij veel cruises worden deze tempels in één dag bezocht.

Weinig echte vaarmomenten

Het daadwerkelijke varen is met deze Nijlcruises minimaal, soms slechts 1 dag. De cruiseschepen liggen de rest van de tijd afgemeerd in Luxor en Aswan en worden als drijvend hotel gebruikt. Soms liggen de boten niet direct aan de kade, maar naast elkaar, omdat de aanlegplaatsen klein zijn. Dan moet u door meerdere cruiseboten lopen om aan wal te komen. De uitvoering van cruises op de Nijl is verder afhankelijk van de waterstand en de openingsuren van de sluis bij Esna, waardoor wachttijden kunnen ontstaan.

Entertainment aan boord

Een standaard Nijlcruise is prima als u de belangrijkste bezienswaardigheden wilt combineren met entertainment, want dit is een onderdeel van elke doorsnee cruise: muziekshows, verkleedpartijen, karaoke en een disco. Afhankelijk van de route kunnen Nijlcruises drie tot acht nachten duren. De dagen worden doorgebracht met het bezoeken van de monumenten in Luxor of Aswan of bij het zwembad. De maaltijden worden in het restaurant geserveerd in buffetvorm.

Nijlcruise per klassiek zeilschip

Een Nijlcruise op een Dahabiya is iets anders. Een Dahabiya is een Egyptisch zeilschip naar 19de eeuws model. De boot heeft modern comfort zoals stromend water, privé badkamers en airconditioning. Er zijn slechts 2 dekken, een boven- en benedendek met maar een paar hutten en suites, die plaats bieden aan maximaal twaalf passagiers. Bovendeks is geen zwembad, maar een half overdekte zonneterras, waar de maaltijden worden geserveerd.De kok krijgt dagelijks verse producten van lokale markten en boeren langs de rivier. Het eten is vers en heerlijk, authentieke gerechten met een Egyptische en mediterrane twist

Meer zien langs de Nijl

Dahabiya zeilboten varen langzaam, want er is geen motor aan boord. Het traject tussen Luxor en Aswan duurt 4 nachten, het traject tussen Aswan en Luxor 3 nachten. Zo geniet u optimaal en in alle rust van de Nijl. Een groot voordeel van Dahabiya boten is dat ze overal kunnen afmeren, ook op plaatsen waar grotere Nijlcruises niet kunnen aanleggen. Bijvoorbeeld bij een rustig strandje, een klein eilandje, een dorpje langs de oever en bezienswaardigheden waar niet veel andere reizigers komen. Met de privé gids die meereist aan boord gaat u dan aan wal en bekijkt u in alle rust en op uw gemak de tempels en andere bezienswaardigheden.

Meer weten?

Wilt u een cruise over de Nijl maken? Djed Reizen voert alleen Nijlcruises uit per Nijl Dahabiya. Wilt u meer weten? Bekijk dan onze Egypte rondreizen om een idee te krijgen hoe u een rondreis door Egypte kunt combineren met een Nijlcruise.