Toen het toerisme naar Egypte nog in de kinderschoenen stond, bivakkeerden welgestelde Europeanen er soms maandenlang om de winter thuis te ontvluchten. Een aantal van de hotels waar deze overwinteraars indertijd verbleven, is nog altijd operationeel. Tegenwoordig reist u anders, maar als u deze Grand Hotels binnenstapt, waant u zich terug in de koloniale tijd.
Wilt u genieten van de charme van een vervlogen tijdperk in combinatie met modern comfort? Vraag dan een reisvoorstel aan.

Koloniale grandeur aan de voet van de piramiden 


Het Marriott Mena House hotel, dat in de schaduw van de piramiden ligt, is een van de beroemdste Grand Hotels van Egypte. Dit voormalige jachtverblijf van Kedive Ismail is vanaf 1886 operationeel als hotel. Het interieur is vol oosterse details en antiquiteiten, die zorgen voor een oriëntaalse sfeer. De rust die hier heerst, treft u nergens anders in Cairo aan.

Historische locatie
Het Mena House hotel was regelmatig het toneel van belangrijke gebeurtenissen in de roemruchte geschiedenis van het Midden Oosten. In de Tweede Wereldoorlog hadden de geallieerden er hun hoofdkwartier. Later werden er vredesbesprekingen tussen Egypte en Israël gevoerd. Door de authentieke sfeer en de legendarische ligging van het hotel is het al decennia lang geliefd. Koningen, staatshoofden en andere beroemdheden logeerden hier. In het gastenboek staan de namen van Winston Churchill, Agatha Christie, en wat recenter, John Travolta en Charles en Camilla.

Garden Wing en Palace Wing
De 424 kamers en suites van het hotel zijn verdeeld over twee gedeelten. De moderne Garden Wing heeft fijne, ruime kamers. Er zijn ook kamers in het historische deel van het hotel, The Palace Wing, die zijn ingericht met antiek, oriëntaals meubilair. De veertig hectare ruime tuin rondom het hotel is fraai aangelegd. Het Marriott Mena House was indertijd het eerste hotel in Egypte met een zwembad. En zelfs vanuit het zwembad zijn de piramiden te zien, maar ook vanaf elke hole op de groene golfbaan, die al meer dan honderd jaar pal naast het hotel ligt.

Historisch hotel in het hart van Luxor 


De architect van het Old Winter Palace was Leon Stienon, een Nederlandse consul uit Alexandrië. Het hotel werd gebouwd om welgestelde Europeanen aan te trekken, die in Luxor kwamen overwinteren. Sinds de opening in 1907 verblijven hier veel beroemdheden, egyptologen, schrijvers, filmsterren en Koninklijke families.

Wereldberoemd sinds 1922
In 1922 ontdekte de Britse Egyptoloog Howard Carter in de Vallei der Koningen op de Westoever van Luxor de graftombe van farao Toetanchamon. Toen hij dit bekend maakte op de trappen van het hotel, was het Old Winter Palace een van de bekendste hotels ter wereld. Journalisten en archeologen vertrokken allemaal naar Luxor om getuige te zijn van de ontdekking van werelds beroemdste graftombe en hier verslag van te doen.

Charmant en romantisch
Dit in Victoriaanse stijl gebouwde hotel ligt in hartje Luxor en combineert hedendaagse genoegens met vergane glorie. De kamers aan de voorkant hebben een fantastisch uitzicht over de Nijl en de bergen van de Westoever. In de lommerrijke tuin vol palmbomen is een heerlijk zwembad. Het Old Winter Palace hotel heeft kamers in verschillende categorieën: Classic, Superior en Luxe, die gelijkmatig zijn verdeeld over de tuinzijde en Nijlzijde. De kamers, met hoge plafonds, zijn allemaal verschillend ingericht met antiek meubilair, wat bijdraagt aan de persoonlijke sfeer. Een charmant en romantisch hotel, voor een bijzonder verblijf op een historische plek.

Een legende in Aswan


Het in Moorse stijl gebouwde Old Cataract  is meer dan honderd jaar oud en nog steeds bezit dit hotel de Engelse koloniale grandeur. Tijdens een high tea op het Koning Faroek terras lijkt het of de tijd hier stil is blijven staan. Het uitzicht vanaf het terras op de Nijl, Elefantine eiland en de woestijn met het mausoleum van Aga Khan, zelf een geliefde gast van het Old Cataract, is ongeëvenaard.

Moord op de Nijl
Het exterieur van het hotel werd gebruikt voor de verfliming van ‘Moord op de Nijl’, naar de bestseller van Agatha Christie. Zij verbleef hier ooit zelf, evenals andere vele beroemdheden.

Het nieuwe Old Cataract
Na een twee jaar durende renovatie is het hotel heropend als een Sofitel Legend hotel. Het Old Cataract beschikt over alle mogelijke faciliteiten, van zwembad tot hammam, van premium kamer tot Agatha Christie suite, van fitnessruimte tot restaurants. Er zijn verschillende kamertypes en suites, deels in het charmante, historische hoofdgebouw, de Palace Wing, met 76 kamers en suites en deels in het luxueuze, moderne gedeelte, de Nile Wing, met 62 kamers en suites. Elke suite en kamer is een plaatje. Ruim, charmant en met een oriëntaals tintje ingericht, en met uitzicht op de Nijl en tuinen.

Een once in a lifetime experience
Een verblijf in het Old Cataract is een once in a lifetime experience! Sinds de opening in 1899 is het uniek, deze legende zet zich voort.