Wilt u een Nijlcruise maken? Dat kan met een van de vele grote cruiseschepen, die varen tussen Luxor en Aswan. Als u op zoek bent naar rust en kleinschaligheid, kies dan voor een zeilcruise aan boord van een klassieke Nijl Dahabiya tweemaster en ervaar de Nijl totaal anders.

Meer over onze Nijl Dahabiya’s
> Reisprogramma Erica op Reis
Erica op Reis in Egypte
> Op de Reisjournalist
Egypte in alle rust
> In Volkskrant Magazine
De Nijl zoals-ie bedoeld is

> In Marco Polo reisgids
Insider tip

Dahabiya zeilen op de Nijl, toen en nu
In het begin van de 19de eeuw zeilden archeologen en avonturiers met rivierzeilschepen over de Nijl. Deze boten heten Dahabiya’s, gouden boten, naar het Arabische woord voor goud, Dahab. Dahabiya’s zijn uitgerust met twee grote langsgetuigde Latijnzeilen en bieden de romantiek van weleer, maar zijn voorzien van modern comfort.

Naar bekende en onbekende tempels, dorpjes en het platteland
Een Nijl Dahabiya zeilcruise is het tegenovergestelde van een cruise met een kolossale, volgepakte Nijlcruiser. Aan boord van een Dahabiya bent u ver weg van de toeristische drukte. De gastvrije kapitein, kok en de rest van de bemanning zorgen ervoor dat het u aan niets ontbreekt. Met een kleine Dahabiya boot, die goed wendbaar is, komt u niet alleen bij de bekende tempels langs de Nijl, maar ook bij onbekende monumenten, eilandjes in de rivier en dorpjes, waar grote cruiseschepen niet kunnen komen of afmeren.

Ruime en comfortabele accommodatie
Aan boord is plaats voor maximaal twaalf gasten. Benedendeks liggen de salon en de ruime hutten en suites, stuk voor stuk sfeervol ingericht met authentiek oosters meubilair. Elke hut en suite heeft een eigen badkamer met bad, douche en toilet. De suites hebben ook een privé terrasje. De hele boot heeft airconditioning. 

Genieten aan dek van het leven langs de Nijl
Het half overdekte zonnedek is de perfecte plek om lui vanuit een houten dekstoel het landschap aan u voorbij te zien glijden. Op en langs het water is van alles te zien. Boeren aan het werk op hun akkers, spelende kinderen en vissers die uitvaren of hun netten binnenhalen. ’s Avonds is er geen luidruchtige disco, maar een rustig diner bij een kampvuur langs de Nijl. Vanuit de kleine kombuis tovert de kok met verse ingrediënten verrukkelijke Egyptische maaltijden te voorschijn, die worden opgediend aan dek of op een idyllisch plekje aan de Nijloever.

Wind en stroming, geen motor aan boord
Traditionele Dahabiya zeilschepen zijn volkomen afhankelijk van wind en stroming. Er is geen motor aan boord, dus geen herrie. Bij elke zeiltocht gaat wel een sleepboot mee. Die wordt gebruikt als er geen of onvoldoende wind is. Vanwege de windrichting is er op het traject Esna – Aswan meer kans op zeilen dan op het traject Aswan – Esna. Tijdens elke tocht ziet u dezelfde monumenten.

De luxe van een Dahabiya cruise
De luxe van een Dahabiya zit in ‘m het comfort en de rust aan boord, het beperkte aantal gasten, de attente service van de bemanning, de heerlijke vers bereide maaltijden, de mogelijkheid om aan te leggen bij plaatsen waar anderen aan voorbij gaan en de begeleiding van de privé gids die meevaart.

Gegarandeerd wekelijks vertrek, maar boek tijdig
Onze 3 Dahabiya zeilboten varen iedere week op de Nijl tussen Esna en Aswan. Als u van Esna naar Aswan zeilt, duurt de tocht 4 dagen; vertrekt u vanuit Aswan dan bent u 3 dagen onderweg. Deze zeiltocht combineren met een bezoek aan andere plaatsen in Egypte? Bekijk dan onze rondreizen en korte reizen.

Aanleggen bij plekjes waar anderen niet komen
Een groot voordeel van de goed wendbare Dahabiya zeilboten is dat ze overal kunnen aanleggen. Zo komt u, naast de bekende tempels van Edfu en Kom Ombo, ook bij minder toegankelijke monumenten, eilandjes in de Nijl en dorpen langs de oevers, waar nauwelijks toeristen komen. Samen met de Egyptoloog die meevaart, gaat u dan op stap. Omdat u met een klein gezelschap reist, is er alle tijd om de monumenten te bezoeken en het authentieke Egypte te beleven.

Esna – tempel van Esna
De tempel van Choem ligt ettelijke meters onder het huidige niveau van de stad. Het bijzondere aan deze tempel is de zuilenzaal met prachtige zuilen, waarin allerlei bloem- en plantmotieven zijn verwerkt.

El-Kab
Op de oostelijke oever van de Nijl liggen de tempels en rotsgraven van een antieke stad, gewijd aan de godin Nechbet. De stad wordt omringd door een opvallende muur van tichelstenen, die aangeeft hoe groot de oorspronkelijke stad moet zijn geweest.

Edfu – tempel van Horus
Een van de grootste tempels van het land, die was opgedragen aan de valkgod Horus. Eeuwenlang was deze tempel onder het woestijnzand verborgen, waardoor hij bijna ongeschonden bewaard is gebleven.

Gebel el-Sisila
Bij Gebel el-Sisila, de berg van de keten, is de Nijl het smalst. De grote steengroeven die op de oostelijke oever liggen leverde vroeger het bouwmateriaal voor de monumenten van de Egyptenaren. Er liggen nog wat onvoltooide beelden. Op de westoever zijn er naast steengroeven ook kapelletjes en een rotstempel.

Kom-Ombo – tempel van Sobek en Haroeris
De enige dubbeltempel in Egypte is opgedragen aan twee goden en heeft twee ingangen, processiewegen en heiligdommen. De oostkant was gewijd aan de krokodillengod Sobek. In een kleine kapel liggen enkele mummies van krokodillen. De andere kant van de tempel was de gewijd van Haroeris, de valkengod. Dat de oude Egyptenaren ook chirurgische ingrepen verrichten, blijkt uit afbeeldingen in Kom-Ombo van medische instrumenten voor het uitvoeren van chirurgie, zoals scalpels en scharen.

Daraw
Vanuit Sudan trokken kamelenhandelaren veertig dagen lang door de Libische woestijn om te eindigen bij de kamelenmarkt in Daraw. In de ochtenduren verhandelen de handelaren hun kamelen op deze grootste kamelenmarkt van Egypte.

Dorpjes, markten en wandelingen
Een Dahabiya kan overal aanleggen, u gaat ook aan wal bij dorpjes, markten, eilandjes en andere mooie plekken langs de Nijl.

Deze zeiltocht boeken?
Vul het boekingsformulier in. Wilt u deze zeilreis combineren met een bezoek aan andere plaatsen in Egypte? Dat kan met onze rondreizen en korte reizen.

Wanneer
Elke zaterdag aan boord van Dahabiya The Orient – 4 hutten en 1 suite
Elke maandag aan boord van Dahabiya Zekrayaat – 4 hutten en 2 suites
Elke donderdag aan boord van Dahabiya Loulia – 4 hutten en 2 suites

Reissom Nijl zeilcruise, 4 nachten
2 personen, accommodatie in een hut € 760 per persoon; in een suite € 920 per persoon
1 persoon, accommodatie in een hut € 1.100 per persoon; in een suite € 1.360 per persoon

De reissom is inclusief

 • Transfers naar en van de Dahabiya;
 • Accommodatie op basis van volpension: ontbijt, lunch, high tea & diner, mineraalwater, frisdranken, koffie & thee;
 • Alle entreegelden van de bezienswaardigheden onderweg (tempel van Esna, El Kab, tempel van Edfu, Gebel el Silsila & tempel van Kom Ombo);
 • Begeleiding van gids/Egyptoloog;
 • Gratis Wifi aan boord.

De reissom is exclusief

 • Alcoholische dranken (verkrijgbaar aan boord van de Dahabiya) en fooien. 

Dag tot dag programma – Stroomopwaarts van Esna naar Aswan – 4 nachten

Dag 1 – Inschepen in Esna, zeilen naar El Kab & Quessia
Vertrek vanaf Luxor naar Esna (45 km ten zuiden van Luxor), thuishaven van de Dahabiya’s. Voordat de boot vertrekt, bezoekt u de tempel van Esna en de markt. De Dahabiya zeilt richting El Kab, de oude stad van Nekheb, waar u de restanten van de tempels en de rotsgraven ziet. Hierna zet de koers naar een klein eiland, waar de boot afmeert voor de nacht. Eerste overnachting aan boord.

Dag 2 – Van Edfu naar Wadi el Shat
Vandaag zeilt de Nijl Dahabiya naar Edfu. Hier ziet u de tempel van Horus, die jarenlang onder het woestijnzand was bedolven en prachtig bewaard is gebleven. Verder zeilen naar  een eilandje in de buurt van Wadi el Shat, waar u langs de Nijloever wandelt. Tweede overnachting aan boord.

Dag 3 – Van Gebel el Silsila via Kom Ombo naar Maniha
Heerlijk luieren in een ligstoel aan dek, terwijl de bemanning naar Gebel El Silsila zeilt, waar u de rotstempel van Horemheb en restanten van de monumenten in de oude steengroeven bekijkt. Tijdens de lunch aan boord vaart de boot richting Kom-Ombo, waar u aan wal gaat om de dubbeltempel van Sobek en Haroeris te zien. De kok serveert vanavond het diner rondom een kampvuur langs de Nijl. Derde overnachting aan boord.

Dag 4 – Van Daraw naar El Koubania, Aswan
De kapitein zet koers naar het dorp Daraw. Vanuit Sudan maken kamelenhandelaren een veertig dagen lange tocht door de Libische woestijn om te eindigen bij de kamelenmarkt in Daraw. Na een wandeling door het dorp Daraw en de markt zeilt de boot verder richting Koubania, een Nubisch dorp in de buurt van Aswan, met mooie tuinen en citrus- en mangobomen. Vierde en laatste overnachting aan boord.

Dag 5 – Einde van de Nijl Dahabiya zeiltocht in Aswan
Na het ontbijt aan boord eindigt de Dahabiya zeiltocht. Transfer naar elk adres in Aswan.

Deze zeiltocht boeken?
Vul het boekingsformulier in. Wilt u deze zeilreis combineren met een bezoek aan andere plaatsen in Egypte? Dat kan met onze rondreizen en korte reizen.

Wanneer
Elke woensdag aan boord van Dahabiya The Orient – 4 hutten en 1 suite
Elke vrijdag aan boord van Dahabiya Zekrayaat – 4 hutten en 2 suites
Elke maandag aan boord van Dahabiya Loulia – 4 hutten en 2 suites

Reissom Nijl zeilcruise, 3 nachten
2 personen, accommodatie in een hut € 570 per persoon; in een suite € 690 per persoon
1 persoon, accommodatie in een hut € 825 per persoon; in een suite € 1.020 per persoon

De reissom is inclusief

 • Transfers naar en van de Dahabiya;
 • Accommodatie op basis van volpension: ontbijt, lunch, high tea & diner, mineraalwater, frisdranken, koffie & thee;
 • Alle entreegelden van de bezienswaardigheden onderweg (tempel van Esna, El Kab, tempel van Edfu, Gebel el Silsila & tempel van Kom Ombo);
 • Begeleiding van gids/Egyptoloog;
 • Gratis Wifi aan boord.

De reissom is exclusief

 • Alcoholische dranken (verkrijgbaar aan boord van de Dahabiya) en fooien. 

Deze zeiltocht boeken?
Vul het boekingsformulier in. Wilt u deze zeilreis combineren met een bezoek aan andere plaatsen in Egypte? Dat kan met onze rondreizen en korte reizen.

Dag tot dag programma – Stroomafwaarts van Aswan naar Esna – 3 nachten

Dag 1 – Inschepen in Aswan, via Kom-Ombo zeilen naar Gebel el-Silsila
Transfer vanaf elk adres in Aswan naar de Nijl Dahabiya. Na ontvangst door de bemanning vaart u naar een klein eiland voor een wandeling. Na de lunch bezoekt u in Kom-Ombo de tempel die is opgedragen aan twee goden en twee ingangen, processiewegen en heiligdommen heeft. De gids die meereist, vertelt u er alles over. De Nijl Dahabiya zeilt verder naar de steengroeven bij Gebel el-Silsila, waar de Egyptenaren het bouwmateriaal voor hun monumenten vandaan haalden. Eerste overnachting aan boord.

Dag 2 – Van Gebel el-Silsila naar El Qusseia
Na het ontbijt bezoekt u een rotstempel en restanten van monumenten in de oude steengroeven. Terwijl u op een ligstoel op het zonnedek geniet van het leven langs de Nijl vaart de boot richting Edfu, waar u de tempel van Horus bekijkt, een van de meest compleet bewaard gebleven tempels van het land. De dag eindigt bij het kleine Nijleiland El Qusseia, waar u ’s avonds dineert rondom een kampvuur. Tweede overnachting aan boord.

Dag 3 – Van El Qusseia naar Esna
Vandaag zeilt de boot veder naar El Kab, waar u rotsgraven uit het Oude Rijk en prehistorische en faraonische overblijfselen ziet. Hierna vaart u verder naar het eindpunt van de cruise in de buurt van Esna. Derde en laatste overnachting aan boord.

Dag 4 – Einde van de Nijl Dahabiya zeiltocht en transfer naar Luxor
Na het ontbijt aan boord wordt u naar Luxor (45 kilometer) gebracht.