Home|Cairo, Musea Egypte|Het nieuwe Grand Egyptian Museum in Cairo

Er wordt al jaren aan gewerkt en reikhalzend naar uitgekeken; het nieuwe Grand Egyptian Museum in Cairo. De grote vraag is: wanneer gaat het nieuwe museum open voor publiek?

Het Egyptisch Museum aan het Tahrir plein

Wie al eens in het huidige Egyptisch Museum op het Tahrir plein is geweest, weet dat dit museum uit zijn voegen barst en dringend aan vervanging toe is. De collectie met meer dan 120.000 voorwerpen is zo uitgebreid, dat het gebouw meer een propvol pakhuis lijkt dan een museum. Hierdoor komen de prachtige oudheden niet goed tot hun recht.

Het nieuwe Grand Egyptian Museum

Ruim twintig jaar geleden ontstonden de plannen voor een nieuw Egyptisch Museum. Als Egyptenaren iets bouwen, pakken ze het net zoals hun voorouders, die de piramiden en de tempels van Abu Simbel neerzetten, groots aan. Vlak bij de piramiden van Gizeh, aan de rand van Cairo stad, wordt keihard gewerkt aan een kolossaal bouwwerk: het nieuwe Grand Egyptian Museum, het GEM, zoals het in de volksmond wordt genoemd.

Wanneer gaat het nieuwe Grand Egyptian Museum open?

De grote vraag is: wanneer gaat dit nieuwe museum open voor bezoekers? De openingsdatum is al meerdere keren uitgesteld. Het zag ernaar uit dat het museum in het laatste kwartaal van 2020 open zou gaan voor het publiek. Helaas heeft de corona pandemie roet in het eten gegooid.

De openingsdatum van het nieuwe Grand Egyptian Museum is verplaatst naar 2021.
Wanneer precies in 2021 is nog niet bekend.

Grootste archeologische museum ter wereld

Wij moeten dus nog even geduld hebben. Maar dan staat er ook ‘s werelds grootste archeologische museum met een oppervlakte van bijna 50 hectare. Het GEM verwacht 5 miljoen bezoekers per jaar. De enorme collectie zal worden tentoongesteld in verschillende galerijen aan de hand van tijdperken en thema’s. Een prominente rol is weggelegd voor de schatten uit de graftombe van farao Toetanchamon. De hele inhoud van zijn graf wordt tentoongesteld in het nieuwe museum.

Het Egyptisch Museum in Cairo stad

Momenteel wordt in Cairo gewerkt aan het verplaatsen en restaureren van de gigantische collectie van het huidige Egyptisch Museum. Een enorme uitdaging met voorwerpen van onschatbare waarde. Wie hier meer over wil weten, kan de website van het Grand Egyptian Museum bekijken. Met al onze individuele rondreizen komt u in het huidige Egyptisch Museum aan het Tahrir plein in Cairo stad. U bekijkt hier de collectie samen met een privé gids. Hij of zij laat u niet alleen de topstukken zien, maar ook andere bijzondere voorwerpen, waar u zonder gids misschien aan voorbij gelopen was.