‘Naar Egypte? Is dat niet gevaarlijk?’ Veel mensen menen te weten dat reizen door Egypte onveilig is. Jammer dat de meeste mensen die dit stellig beweren, zelf nooit in Egypte zijn geweest. Het klopt ook niet. Hun mening is uitsluitend gebaseerd op berichten in de media. Over reizen door Egypte heersen een paar hardnekkige misverstanden, die we hieronder graag rechtzetten.

Misverstand 1: Er geldt voor heel Egypte een negatief reisadvies – niet waar

Alleen reizen naar het noorden van de Sinaï wordt afgeraden. Verder geeft de Egyptische overheid momenteel geen toestemming voor reizen door de Westelijke Woestijn. Voor de rest van het land – Alexandrië, Caïro, de Nijlvallei, Luxor, Aswan en de Rode Zee kust – geldt geen negatief reisadvies. Dit deel van Egypte is in het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken geel gekleurd. Dit wil zeggen: ‘Er zijn veiligheidsrisico’s.’ Maar waar ter wereld zijn geen veiligheidsrisico’s? 

Misverstand 2: In Egypte moet je overal onder begeleiding van de politie reizen – niet waar

Het op bepaalde trajecten onder politiebegeleiding rijden is al geruime tijd geleden afgeschaft. Ook op het traject Aswan – Abu Simbel – Aswan.

Misverstand 3: Egyptenaren zijn niet aardig tegen Westerlingen – niet waar

Het staat nog steeds in het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: ‘Er is steeds meer een negatieve houding tegenover buitenlanders.’ Waarschijnlijk zijn de medewerkers van Buitenlandse Zaken nog nooit in Egypte geweest. Anders hadden ze kunnen ervaren dat het tegendeel waar is. Egyptenaren zijn ongelooflijk gastvrij, heel behulpzaam en vooral blij dat toeristen naar hun land komen. ‘Marhaba, Welcome’ is een veelgehoord woord. 

Hoe is het nu echt in Egypte? De werkelijkheid

Veel toeristen laten Egypte links liggen, maar reizigers die het land wel bezochten, hebben ervaren dat het er wel veilig is. Onze lokale collega’s zijn elke dag aan het werk en reizen dagelijks met de metro, bus of taxi. Onze chauffeurs en gidsen nemen hun gasten mee naar alle mooie plekken in het land. Miljoenen Egyptenaren leven gewoon hun dagelijkse leven; ze gaan naar hun werk, school of universiteit, doen boodschappen, gebruiken openbaar vervoer, gaan uit eten en genieten van een kopje thee en een waterpijp in een café. Met net zoveel plezier en humor als altijd.

Meer weten over reizen door Egypte?

We organiseren onze reizen door Egypte, net zoals we dit al jarenlang doen. Er is niets veranderd. Zouden wij dit doen als het onveilig is voor onze gasten en onze medewerkers? Natuurlijk niet. Wilt u weten hoe het nu werkelijk in Egypte is? Bel (070) 381 55 33 of mail ons dan. En lees vooral de verhalen van onze gasten die wel naar Egypte gingen en een fantastische reis hadden.