Een kennismaking met Cairo en Alexandrie, de twee grootste steden van Egypte. Cairo is vooral de stad van piramiden, minaretten en grafschatten van de farao’s, terwijl het mediterrane Alexandrie vol Griekse invloeden is. Na drie volle dagen voor alle beroemde bezienswaardigheden van de hoofdstad reist u met een privé minibus naar Alexandrie.
Opgericht en vernoemd naar Alexander de Grote, ooit de residentie van koningin Cleopatra en een grote inspiratiebron voor de beroemde Griekse dichter Kavafis. Verder is Alexandrie vooral bekend vanwege één van de oude wereldwonderen, de Pharos vuurtoren, en de bibliotheek.
De vuurtoren is verdwenen, de oude bibliotheek vervangen door de Bibliotheca Alexandrina, een indrukwekkend bouwwerk. In de zomermaanden zijn de stad en stranden een geliefde bestemming voor de Egyptenaren, maar verder treft u hier nauwelijks toeristen aan. Wel veel prachtige oudheden, sfeervolle visrestaurantjes en patisserieën in oude Europese stijl.

Dag 1 – Rechtstreekse vlucht naar Cairo
Met een rechtstreekse Egypt Air van Amsterdam of Brussel (naar keuze) vliegt u in 4,5 uur naar Cairo. U ontmoet onze lokale medewerker op het vliegveld. Hij haalt u koffers van de bagageband en brengt u naar het hotel.

Dag 2 – Oud Cairo
U brengt, samen met een gids, de dag door in oud-Cairo, met middeleeuwse moskeeën, de citadel van Salah el Din en de steegjes van Khan al Khalili bazaar. U bekijkt ook de Ibn Tulun moskee met een prachtige spiraalvormige minaret en het naastgelegen Gayer Anderson museum. Dit was van 1935 tot 1942 de woning van de Engelse majoor Gayer Anderson. Hij voegde twee huizen uit het begin van de zeventiende eeuw samen en verzamelde hier de meest uiteenlopende oriëntaalse kunstvoorwerpen. De dag eindigt in het koptische deel van de stad voor een bezoek aan oude kerken, de Ben Ezra-synagoge en het koptisch museum.

Dag 3 – Gizeh & Saqqara
Het is er druk en toeristisch, maar het zijn de bekendste monumenten van Egypte, de piramiden van Gizeh. Niet zo verwonderlijk, want in de oudheid werden ze al beschouwd als een van de zeven wereldwonderen. Het zijn de graven van de farao’s uit de 4de dynastie. Nadat u ook de Sfinx heeft gezien, gaat u verder naar de Saqqara. Hier is het een stuk rustiger, en zijn de monumenten net zo indrukwekkend als bij Gizeh. U ziet de trappiramide van Djoser, de piramide van Oenas in Sakkara en het nieuwe Imhotep museum.

Dag 4 – Egyptisch Museum. Zeiltocht over de Nijl
Met een ervaren gids bekijkt u een deel van de enorme collectie van het wereldberoemde Egyptisch Museum. Publiekstrekkers zijn natuurlijk de schitterende grafvondsten uit de tombe van Toetanchamon en de mummiekamer, met de mummies van een aantal legendarische farao’s. In de middag maakt u een zeiltocht over de Nijl met een authentieke felukka. Dit is een eenvoudige zeilboot, waar al eeuwenlang mee op de Nijl wordt gevaren.

Dag 5 – Via Wadi el Natroen naar Alexandrie
‘s Ochtends rijdt u met een privé minibus via Wadi el Natroen naar Alexandrie. Wadi El Natroen is sinds de faraonische tijd beroemd om z’n zoutmeren. Vanaf het begin van het christendom tot op de dag van vandaag is deze plaats het bolwerk van de Egyptische kopten. Hier bezoekt u enkele kloosters. U komt rond twee uur aan in Alexandrie.

Dag 6 – Bibliotheca Alexandria & oude haven
Vandaag maakt u een excursie naar de spectaculaire Bibliotheca Alexandria, die in 2003 werd geopend. De bibliotheek biedt onderdak aan honderdduizenden boeken, een aantal musea, kunstgaleries, een conferentiezaal en een leeszaal met plaats voor honderden mensen. Hierna gaat u naar de oude haven. Waar ooit de beroemde vuurtoren van Alexandrie stond, een van de oude zeven wereldwonderen, staat nu het Fort van Qaitbey. Toen de vuurtoren in de 14e eeuw door een aardbeving instortte, is met de restanten het fort gebouwd. Ook bezoekt u het Romeinse amfitheater, de zuil van Pompejus, het Serapeum en de catacomben van Kom asj Sjoeqafa.

Dag 7 – Nationaal Museum & monumenten in de stad
De dag start met een bezoek aan het Nationaal Museum. De collectie bevat voorwerpen uit verschillende perioden die afkomstig zijn uit de stad Alexandrië, maar ook uit de zeebodem van Middellandse Zee. Hierna wandelt u door het oude centrum van de stad voor een bezoek aan het Kavafis Museum, gevestigd in de voormalige woning van deze Griekse dichter. Geboren en getogen in Alexandrie, wordt Kavafis wel ‘de Alexandrijn’ genoemd. Terugrijden naar Cairo. 

Dag 8 – Terugvliegen naar huis
Onze medewerker brengt u naar het vliegveld van  Cairo voor de vlucht naar huis.

Boek deze reis online.

Vertrekdata

 • Dagelijks met rechtstreekse Egypt Air vlucht vanaf Amsterdam.
 • Iedere vrijdag, zaterdag, zondag, dinsdag & donderdag met rechtstreekse Egypt Air vlucht vanaf Brussel.
 • Deze reis boeken? Vul het boekingsformulier in.

Reissom

 • Reissom € 1.575,- per persoon.
 • Kinderkorting 2 t/m 11 jaar € 175,-.
 • Voor de schoolvakantie perioden gelden hoogseizoentoeslagen.

Bij de reissom inbegrepen

 • Alle vluchten met Egypt Air inclusief luchthavenbelastingen.
 • Al het lokale vervoer met privé minibus met chauffeur.
 • Overnachtingen in Cairo en Alexandrie op basis van logies & ontbijt.
 • Alle genoemde excursies met vervoer, entreegelden en gidsdiensten.

Niet bij de reissom inbegrepen

 • Visumkosten.
 • Overige maaltijden.
 • Fooien.
 • Facultatieve excursies.
 • Eventuele verzekeringen.
 • Toeslag eenpersoonskamer € 575,-.
 • Boekingskosten € 15, per boeking.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Cairo – Marriott Mena House – 4 nachten
Het Marriott Mena House, dat pal naast de piramiden ligt, is een van de beroemdste Grand Hotels van Egypte. Dit voormalige jachtverblijf is vanaf 1886 operationeel als hotel. Het interieur is vol oosterse details en antiquiteiten, die zorgen voor een oriëntaalse sfeer. Na een dag in hectisch Cairo is het heerlijk om te genieten van de rust die hier heerst. De veertig hectare tuin rondom het hotel is mooi aangelegd. Het Mena House was indertijd het eerste hotel in Egypte met een zwembad. En zelfs vanuit het zwembad zijn de piramiden te zien, maar ook vanaf elke hole op de golfbaan, die al meer dan honderd jaar naast het hotel ligt. Meer informatie vindt u op website van het Marriott Mena House.

Alexandrie – Metropole hotel – 2 nachten
Het Metropole hotel werd in 1902 gebouwd en is één van de oudste hotels van Alexandrie. Centraal gelegen in hartje stad, vlak bij de oude haven. Het hotel is recentelijk gerenoveerd, maar de sfeer is nog steeds koloniaal. De verschillende kamers en suites zijn charmant gemeubileerd, en bieden een mix van traditie en moderne faciliteiten.

Cairo – Le Passage hotel – 1 nacht
Dit moderne hotel ligt vlakbij het vliegveld van Cairo.

Vervoer
U reist individueel met een eigen Djed airconditioned minibus met chauffeur van Cairo naar Alexandrie en weer terug naar Cairo.

Begeleiding
Onze lokale medewerkers zorgen voor een soepel verloop van uw reis. Ze regelen uw visum, vervoer en hotelvouchers en zorgen ervoor dat de gidsen en chauffeurs op het afgesproken tijdstip klaarstaan. Ze gaan met u mee naar het vliegveld als u doorreist naar een andere plaats en helpen bij het inchecken. Onze medewerkers spreken Engels. Natuurlijk vertellen ze u van alles over Egypte en geven u tips over restaurants, activiteiten en bezienswaardigheden.

Excursies
De excursies worden begeleid door ervaren Engelssprekende egyptologen. Alle entreegelden, de diensten van de gids en het vervoer zijn inclusief.

Maaltijden
De overnachtingen in het hotel zijn op basis van logies en ontbijt. U kiest zelf waar u ’s avonds wilt eten. In het hotel of ergens anders. Vaak is dit leuker, omdat de meeste hotels werken met buffetten, en dat is niet de echte Egyptische keuken. Tips over goede restaurants krijgt u van onze lokale medewerkers.

Meer weten?
Handige reisinformatie over Egypte vindt u bij de praktische informatie en bij de veelgestelde vragen. Of neem contact met ons op.