Home|Cairo|Het nieuwe Grand Egyptian Museum in Cairo

Er wordt al jaren aan gewerkt en reikhalzend naar uitgekeken; het nieuwe Grand Egyptian Museum in Cairo. Dit museum wordt het nieuwe onderkomen van de enorme collectie van het huidige Egyptische Museum in Cairo stad. De grote vraag is: wanneer gaat het nieuwe Grand Egyptian museum open voor bezoekers?

Het Egyptisch Museum aan het Tahrir plein

Wie al eens in het huidige Egyptisch Museum op het Tahrir plein is geweest, weet dat dit museum uit zijn voegen barst. De collectie met meer dan 120.000 voorwerpen is zo uitgebreid, dat het meer een propvol pakhuis lijkt dan een museum. Hierdoor komen de prachtige oudheden niet goed tot hun recht.

Het nieuwe Grand Egyptian Museum

Ruim twintig jaar geleden ontstonden de plannen voor een nieuw Egyptisch Museum. Als de Egyptenaren iets bouwen, pakken ze het net zoals hun voorouders, die de piramiden en de tempels van Abu Simbel neerzetten, groots aan. Vlak bij de piramiden van Gizeh, aan de rand van Cairo stad, wordt keihard gewerkt aan een kolossaal bouwwerk: het nieuwe Grand Egyptian Museum, het GEM, zoals het in de volksmond wordt genoemd.

Wanneer gaat het nieuwe Grand Egyptian Museum open?

De opening van het nieuwe museum is al meerdere keren uitgesteld. Deze was oorspronkelijk gepland voor het laatste kwartaal van 2020, maar is vertraagd door de coronapandemie.

De openingsdatum voor het nieuwe Grand Egyptian Museum in Cairo is nog niet bekend.

Grootste archeologische museum ter wereld

Wij moeten dus nog geduld hebben, maar dan staat er ook ‘s werelds grootste archeologische museum met een oppervlakte van bijna 50 hectare. Het GEM verwacht 5 miljoen bezoekers per jaar. De enorme collectie wordt tentoongesteld aan de hand van verschillende tijdperken en thema’s. Een prominente rol is weggelegd voor de schitterende schatten uit de graftombe van farao Toetanchamon. De hele inhoud van zijn graf, ongeveer 5.000 objecten, is straks te zien. Veel van deze voorwerpen zijn nooit eerder tentoongesteld. In het nieuwe museum is ook plek voor grote beelden, zoals het elf meter hoge beeld van Ramses II dat jarenlang in Cairo stad bij het Ramses treinstation stond. Sinds 2018 staat het enorme beeld in het atrium van het GEM.

Het Egyptisch Museum in Cairo stad

Momenteel wordt de gigantische collectie van het huidige Egyptisch Museum ingepakt, verhuisd en gerestaureerd. Een enorme uitdaging met voorwerpen van onschatbare waarde. Het huidige Egyptisch Museum in Cairo stad wordt na de opening van het GEM gerenoveerd en opnieuw ingericht als museum, maar zonder de topstukken van farao Toetanchamon. En zonder de koninklijke mummiekamer, omdat de mummies van de  farao’s zijn verhuisd naar het National Museum of Egyptian Civilization in Cairo.

Blijf op de hoogte

In NRC Handelsblad van 20 april jl. staat dat het museum in september opengaat, maar of dit echt zo is, moeten wij afwachten. Wilt u van ons bericht ontvangen, als de openingsdatum van het nieuwe museum definitief bekend is? Als u ons een mail met uw gegevens stuurt, houden wij u op de hoogte.

Naar Cairo?

Met onze individuele rondreizen komt u in het huidige Egyptisch Museum aan het Tahrir plein in Cairo stad en straks, als het GEM open is, in het nieuwe Grand Egyptian Museum. Samen met een privé gids bekijkt u de collectie. Hij of zij laat u niet alleen de topstukken zien, maar ook andere bijzondere voorwerpen, waar u zonder gids misschien aan voorbij gelopen was.