In 2002 werd de eerste steen gelegd en nu is het nieuwe Grand Egyptian Museum (GEM) in Cairo eindelijk klaar. Het is een reusachtig, modern bouwwerk aan de rand van Cairo stad dat uitkijkt op het piramiden van Gizeh. Wanneer gaat het Grand Egyptian Museum open voor publiek?

Opening nieuwe Egyptisch Museum in Cairo

In januari 2023 kondigde Egypte aan dat het Grand Egyptian Museum in Cairo klaar is. Er wordt nu gewerkt aan de omgeving van het museum (wegen, metrostation) en restauratie van de objecten.

De officiële openingsdatum van het Grand Egyptian Museum is nog niet bekend gemaakt door de Egyptische Overheid.

Beperkte rondleiding Grand Egyptian Museum

Het GEM biedt momenteel korte proefrondleidingen aan door een aantal voltooide ruimten. U ziet tijdens deze rondleiding alleen het atrium, de grote trap, de commerciële ruimten (winkels, restaurants) en de tuinen. Alle overige ruimten, zoals de galerijen met de oudheden, zijn nog gesloten. Deze korte rondleiding (ongeveer 45 minuten) kost EGP 1200 per persoon en u moet hiervoor online reserveren.

Wat is er te zien in het GEM?

Het GEM verwacht 5 miljoen bezoekers per jaar en wordt ‘s werelds grootste archeologische museum met een oppervlakte van bijna 50 hectare. De collectie bestaat uit 100.000 objecten, die zijn ingedeeld aan de hand van verschillende tijdperken en thema’s. Sommige voorwerpen zijn nooit eerder tentoongesteld, omdat ze in depots lagen of pas kortgeleden zijn ontdekt. Het grootste beeld in het museum, een 11 meter hoog standbeeld van farao Ramses II, staat bij de ingang in het atrium. Dit beeld stond jarenlang bij het Ramses treinstation in Cairo stad. Een ander topstuk van het nieuwe Egyptisch Museum is de 4.600 jaar oude houten zonneboot van farao Khufu.

Farao Toetanchamon in de hoofdrol

Een prominente rol is weggelegd voor de schitterende schatten uit het graf van farao Toetanchamon. De hele inhoud van zijn graf, meer dan 5.000 objecten, wordt tentoongesteld. Veel van deze voorwerpen zoals kledingstukken, sandalen en gereedschappen, waren nooit eerder te zien. Ze worden getoond in de volgorde waarin Howard Carter ze in 1922 in de graftombe heeft gevonden.

Voor het allereerst sinds de ontdekking van het graf zijn straks het gouden dodenmasker en de drie doodskisten van Toetanchamon met elkaar te zien. De laatste sarcofaag was na de ontdekking van het graf achtergebleven in de Vallei der Koningen in Luxor, maar is nu verplaatst naar het GEM.

Piramiden en GEM dicht bij elkaar

In tegenstelling tot het oude Egyptisch Museum is het GEM goed bereikbaar. Het ligt dicht bij de ringweg die rondom Cairo loopt en op slechts 20 minuten rijden van het Sfinx International Airport. In de toekomst is het museum ook met de metro bereikbaar. Een bezoek aan de piramiden en het GEM is straks makkelijk te combineren, omdat ze praktisch naast elkaar liggen.

Propvolle zalen en stoffige vitrines

Het nieuwe museum in Cairo is nodig, omdat het huidige Egyptisch Museum uit zijn voegen barst. Het honderd jaar oude gebouw is prachtig, maar te klein voor de gigantische hoeveelheid tentoongestelde objecten. Sommige bezoekers waarderen de vergane glorie sfeer van het gebouw. Maar de presentatie van de kunstschatten in propvolle zalen en stoffige vitrines is niet optimaal.

Egyptisch Museum Cairo

Huidige Egyptisch Museum is gewoon open

Het huidige Egyptisch Museum is geopend. Een deel van de collectie van dit museum is naar het GEM verhuisd en daar gerestaureerd. De mummies van de farao’s zijn verplaatst naar het National Museum of Egyptian Civilization. Een paar dagen voor de officiële opening van GEM worden de laatste topstukken van farao Toetanchamon, waaronder zijn gouden dodenmasker, naar het nieuwe museum verplaatst. Het oude museum wordt na de opening van het GEM gerenoveerd en opnieuw ingericht als museum. In de depots ligt genoeg materiaal om de leeggekomen zalen te vullen. Dan krijgen ook andere waardevolle Egyptisch schatten, zoals de grafvondsten van Yuya en Tuya en de Tanis-collectie, de aandacht die ze verdienen.

Naar het Egyptisch Museum in Cairo?

Met onze individuele rondreizen komt u in het huidige Egyptisch Museum aan het Tahrir plein in Cairo stad en straks, als het GEM open is, in het nieuwe Grand Egyptian Museum. Met een privégids bekijkt u de collectie. Hij of zij laat u niet alleen de topstukken zien, maar ook andere bijzondere voorwerpen, waar u zonder gids misschien aan voorbij gelopen was.