Er wordt al jaren aan gewerkt en reikhalzend naar uitgekeken; het nieuwe Grand Egyptian Museum in Cairo. Een deel van de enorme collectie van het huidige Egyptische Museum verhuist naar dit nieuwe museum. Het Grand Egyptian Museum (GEM) wordt één van de grootste musea ter wereld, maar wanneer gaat het open?

Propvolle zalen en stoffige vitrines

Wie al eens in het huidige Egyptisch Museum in Cairo stad is geweest, weet dat dit uit zijn voegen barst. Het honderd jaar oude gebouw is prachtig, maar veel te klein voor de gigantische hoeveelheid uitgestalde voorwerpen. Sommige bezoekers waarderen de vergane glorie sfeer van het gebouw. Maar de presentatie van de kunstschatten in propvolle zalen en stoffige vitrines is niet optimaal.

Het nieuwe Grand Egyptian Museum

Ruim twintig jaar geleden ontstonden de plannen voor een nieuw Egyptisch Museum. En als de Egyptenaren iets bouwen, pakken ze het net zoals hun voorouders, die de piramiden en de tempels van Abu Simbel neerzetten, groots aan. Het nieuwe Grand Egyptian Museum is een reusachtig, modern bouwwerk. Het staat aan de rand van Cairo stad en kijkt uit op het piramiden van Gizeh.

Wanneer gaat het nieuwe Grand Egyptian Museum open?

Vanwege de coronapandemie is de opening van het nieuwe museum al meerdere keren uitgesteld. Vanuit Egypte is nog niets officieel bevestigd over de officiële openingsdatum.

In januari 2023 heeft Egypte bekend gemaakt dat het nieuwe Grand Egyptian Museum (GEM) in Cairo klaar is. Er wordt nu gewerkt aan de omgeving van het museum (wegen, metrostation). Een officiële openingsdatum is nog niet bekend gemaakt.

Grootste archeologische museum ter wereld

Wij moeten dus nog geduld hebben, maar dan staat er ook ‘s werelds grootste archeologische museum met een oppervlakte van bijna 50 hectare. Het GEM verwacht 5 miljoen bezoekers per jaar.

Wat is er te zien in het GEM?

De collectie van het GEM bestaat uit 100.000 objecten, die zijn ingedeeld aan de hand van verschillende tijdperken en thema’s. Sommige voorwerpen zijn nooit eerder aan het publiek getoond, omdat ze in depots lagen of pas kortgeleden zijn ontdekt. Het grootste beeld in het museum, een 11 meter hoog standbeeld van farao Ramses II, staat bij de ingang in het atrium. Een ander topstuk van het GEM is de 4.600 jaar oude houten zonneboot van farao Khufu.

In het GEM wordt het zonnefenomeen van Abu Simbel nagebootst. Op 22 februari schijnt de zon tot binnenin de tempel van Ramses II in Abu Simbel. Ook in het GEM schijnt op deze dag de zon op het gezicht van het standbeeld van Ramses II in de hal van het museum. Een fantastisch eerbetoon aan één van de grootste farao’s van Egypte!

Toetanchamon in de hoofdrol

Een prominente rol is weggelegd voor de schitterende schatten uit het graf van farao Toetanchamon. De hele inhoud van zijn graf, ongeveer 5.000 objecten, wordt tentoongesteld. Veel van deze voorwerpen zoals kledingstukken, sandalen en gereedschappen, waren nooit eerder te zien. Ze worden getoond in de volgorde waarin Howard Carter ze in 1922 in de graftombe heeft gevonden.

Voor het allereerst sinds de ontdekking van het graf zijn straks het gouden dodenmasker en de drie doodskisten van Toetanchamon met elkaar te zien. De laatste sarcofaag was na de ontdekking van het graf achtergebleven in de Vallei der Koningen in Luxor, maar is nu verplaatst naar het GEM.

Piramiden en GEM dicht bij elkaar

In tegenstelling tot het oude Egyptisch Museum is het GEM goed bereikbaar. Het ligt dicht bij de ringweg die rondom Cairo loopt en op slechts 20 minuten rijden van het Sfinx International Airport. In de toekomst zal het museum ook met de metro bereikbaar zijn. Een bezoek aan de piramiden en het GEM is straks makkelijk te combineren, omdat ze praktisch naast elkaar liggen.

Restauratie oude Egyptisch Museum

Een groot deel van de collectie van het huidige Egyptisch Museum is al naar het GEM verhuisd en daar gerestaureerd. De mummies van de farao’s zijn verplaatst naar het National Museum of Egyptian Civilization. Een paar dagen voor de officiële opening van GEM worden de laatste topstukken van farao Toetanchamon naar het nieuwe museum verplaatst. Het oude museum wordt na de opening van het GEM gerenoveerd en opnieuw ingericht als museum. In de depots ligt genoeg materiaal om de leeggekomen zalen te vullen. Dan kunnen ook andere waardevolle Egyptisch schatten, zoals de grafvondsten van Yuya en Tuya en de Tanis-collectie, de aandacht krijgen die ze verdienen.

Naar Cairo?

Met onze individuele rondreizen komt u in het huidige Egyptisch Museum aan het Tahrir plein in Cairo stad en straks, als het GEM open is, in het nieuwe Grand Egyptian Museum. Samen met een privé gids bekijkt u de collectie. Hij of zij laat u niet alleen de topstukken zien, maar ook andere bijzondere voorwerpen, waar u zonder gids misschien aan voorbij gelopen was.