Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste van het land? Voor de machtige farao Ramses II was dat zijn eerste vrouw, Nefertari. Ramses II had meer vrouwen, maar Nefertari was zijn favoriet. Haar naam betekent ‘de allermooiste’. Voor haar liet Ramses een tempel in Abu Simbel bouwen en een graftombe aanleggen die alle andere graven in Egypte in schoonheid overtreft. Het graf van Nefertari ligt in de Vallei der Koninginnen op de Westoever van Luxor.

Graven van Koninginnen en hun kinderen

In de Vallei der Koninginnen, in de oudheid ‘de plaats van schoonheid’ genoemd, werden faraovrouwen en hun kinderen begraven. Hun graven zijn kleiner en minder groots dan die van de farao´s, en sommige zijn onvoltooid. De tombe van Nefertari is hierop een uitzondering. De gedetailleerde en kleurrijke schilderingen in dit graf zijn de best bewaard gebleven decoraties uit het oude Egypte.

Met ingang van 1 maart 2024 is het graf van Nefertari gesloten vanwege restauratiewerkzaamheden. Het is niet bekend wanneer het wereldberoemde graf weer opengaat voor bezoekers.

Wat is te zien in de Vallei der Koninginnen?

In de rotsachtige woestijnvallei zijn meer dan 80 graven  uitgehakt, maar slechts een paar graven zijn gerestaureerd en open voor publiek. Het is er qua bezoekersaantallen veel rustiger dan in de overbekende Vallei der Koningen. QV staat voor ‘Queens Valley’.

 • Het graf van Chaemwaset – QV44
  Chaemwaset was een zoon van Ramses III. De helder gekleurde decoraties op een lichte achtergrond tonen de overleden prins voor de goden, soms met zijn vader Ramses III, soms alleen. De prins herkent u aan zijn kaalgeschoren hoofd met een lange vlecht die over zijn oor valt.
 • Het graf van Titi – QV52
  Titi was de vrouw van één van de Ramses farao’s. Helaas zijn een aantal van de geschilderde reliëfs in deze tombe vervaagd en beschadigd. Ze tonen Titi in verschillende leeftijden. Op de muren van de grafkamer zijn verschillende dieren geschilderd. Drie zijkamers waren ontworpen om grafgoederen te bewaren en scènes van koningin Titi voor verschillende goden te tonen.
 • Het graf van Amenherchepesjef – QV55
  De overleden prins wordt afgebeeld met zijn vader Ramses III die hem begeleid op zijn reis naar de onderwereld. De schilderingen in heldere kleuren, vooral de blauwe en gele tinten, zijn prachtig.
 • Het graf van Nefertari – QV66
  Toen de Italiaanse archeoloog Ernesto Schiaparelli in 1094 deze tombe ontdekte, was het graf in slechte staat. Het gesteente in de Vallei der Koninginnen was te bros en oneffen als ondergrond en daarom hebben de grafbouwers indertijd de wanden van de tombe bekleed met een pleisterlaag, waar ze de decoraties op hebben aangebracht. Door het gewicht van de pleisterlaag en vochtproblemen is de gedecoreerde pleisterlaag losgekomen. Een omvangrijke, jarenlange restauratie was noodzakelijk om de mooiste tombe van Egypte te behouden. Het graf van Nefertari is enige tijd open geweest voor bezoekers, maar met ingang van 1 maart 2024 weer gesloten.

Juweel op de Westoever van Luxor

Nefertari ’s graf is hét juweel op de Westoever van Luxor. Het is duidelijk te zien dat zij de lievelingsvrouw van Ramses II was. Geen enkel graf heeft zoveel schitterende details en levendige kleuren. De schilderingen op de witte achtergrond zijn zo helder, dat het lijkt of ze recent zijn aangebracht in plaats van drieduizend jaar geleden. Alle plafonds zijn blauwgekleurd en bezaaid met vijfpuntige gele sterren. Op de muren ziet u decoraties van Nefertari die een bordspel speelt, offers aan goden brengt, verhalen en spreuken uit het Dodenboek over de reis van de koningin naar de onderwereld en verschillende goden en godinnen die haar verwelkomen in het hiernamaals. Op de pilaren zijn gekleurde Djed zuilen geschilderd en de gedetailleerde decoraties van dieren, zoals leeuwen, vogels, heilige koeien en cobra’s zijn prachtig.