Is een reis naar Egypte wel veilig? Als wij een top 10 maken van de meest gestelde vragen van de afgelopen jaren, dan staat deze vraag met stip bovenaan. Terecht, want er is de afgelopen jaren veel gebeurd in en geschreven over Egypte, vanwege de politieke veranderingen waarin het land zich bevindt. Maar is dit reden om Egypte als vakantieland te mijden?

Toeristen in Egypte
In 2010 bezochten 14,7 miljoen toeristen het land, in 2015 waren het er bijna 9,4 miljoen. Niet alleen de politieke omwentelingen in Egypte zorgen voor een terugloop in het toerisme. Ook gebeurtenissen in andere landen in het Midden Oosten spelen een rol bij de beeldvorming over Egypte. Gebeurt er iets met toeristen in de omliggende landen, dan denken mensen meteen dat zoiets ook in Egypte kan gebeuren. Begrijpelijk, maar gaan toeristen niet meer naar Frankrijk of België, nadat daar aanslagen plaatsvonden? Reizen ze niet meer met de Thalys? Risico’s lopen reizigers overal, zowel in de westerse wereld als elders. Wat Egypte betreft, er zijn inderdaad regio’s die toeristen beter niet kunnen bezoeken, maar dat betekent niet dat het hele land onveilig is.

‘We hebben ons nog nooit zo veilig gevoeld’
Door de negatieve en eenzijdige berichtgeving over Egypte in de media zien veel mensen af van een vakantie naar het land. Er zijn ook mensen, die zich hierdoor niet laten beïnvloeden en wel naar Egypte gaan. Als ze weer thuis zijn, krijgen wij steeds dezelfde reacties:
“Geen moment hebben we enig gevoel van onveiligheid gehad, en van onrust hebben we niets gemerkt.”
“Doordat er zo weinig toeristen waren konden we overal rustig kijken, ook in het Egyptisch museum.”
“Er zijn weinig toeristen op dit moment, een geluk voor ons, maar een ramp voor Egypte.”
“Op een aantal plaatsen waren we de enige toeristen en konden we op ons gemak alles bekijken.”
“Het was voor ons de vierde keer in Egypte, maar we hebben ons nooit zo veilig gevoeld als dit jaar (ook bij voorbeeld ‘s avonds in Cairo). Laat de toeristen maar komen, de mensen in Egypte zullen je enthousiast verwelkomen.”
Meer ervaringen leest u bij de reacties van klanten.

Weinig toeristen
Ook klanten die regelmatig naar Egypte gaan, geven aan dat er niet veel verschil is tussen Egypte voor of na de revolutie. Het enige verschil is dat er weinig toeristen zijn. Het grote voordeel daarvan is dat het nu niet druk is bij de monumenten. Met slechts een handjevol toeristen de tempel van Abu Simbel bekijken, hoe bijzonder is dat?

Naar Cairo?
Vooral een bezoek aan Cairo schrikt veel mensen af. Maar Cairo is een immens grote stad, en slechts een onderdeel van het nog veel grotere Egypte. Iedereen die er via ons de afgelopen tijd is geweest, heeft niet alleen alle bezienswaardigheden in en rondom Cairo gewoon kunnen bezoeken, maar ook het dagelijks leven in de stad kunnen ervaren. Onze lokale medewerkers weten exact wat er in hun stad gebeurd en houden hier rekening mee. Het enige wat u hoeft te doen, is op uw spullen letten. En sommige plekken kunt u beter vermijden, maar dat geldt voor ieder willekeurig vakantieland. Gebruik uw gezonde verstand en doe geen dingen die u thuis ook niet zou doen.

Reizen zijn gewoon doorgegaan
Wij zouden geen reizen naar Egypte organiseren als het er niet veilig zou zijn voor klanten en onze lokale medewerkers. Maar de afgelopen jaren is hier nooit sprake van geweest. Al onze reizen zijn gewoon doorgegaan. Naar Cairo, Luxor en Aswan, door de woestijn en over de Nijl. Iedere reis is zonder problemen en wijzigingen uitgevoerd.

Goed op de hoogte van de actuele situatie
Wij en onze lokale collega’s zijn goed op de hoogte van de actuele situatie in het land. En dan niet alleen van het nieuws dat u hier hoort en leest, maar ook over andere gebeurtenissen die het nieuws niet eens halen. Bovendien heeft u altijd de zekerheid dat, als uw reis niet door kan gaan omdat het Calamiteitenfonds een calamiteit vaststelt, wij uw reissom terugbetalen.

Meer weten?
Bel ons gerust als u meer wilt weten over de veiligheidssituatie in Egypte.