Beste reistijd voor Egypte

Wat is de beste reisperiode voor Egypte? Dat hangt vooral van uw reisplannen af. In Egypte is het altijd zonnig en warm weer. Reizen naar Egypte kan daarom het hele jaar door.

Klimaat Egypte

Egypte heeft een woestijnklimaat met milde winters en warme zomers. De temperaturen kunnen sterk variëren, afhankelijk van het seizoen en de regio. In Egypte regent het nauwelijks. In de wintermaanden valt er aan de Middellandse Zeekust wel eens een buitje, in Cairo soms. In het zuidelijk gelegen Luxor en Aswan regent het eigenlijk nooit.

Beste reistijd Egypte voor een rondreis

Als u een rondreis door Egypte maakt en veel wil zien, is het fijn als het niet té warm is. Veel tempels en graven liggen in woestijngebieden, waar de temperatuur overdag snel oploopt. In de herfst (september, oktober en november) en het voorjaar (maart, april mei) liggen in Cairo, Luxor en Aswan en op de Nijl de temperaturen tussen de 25 en 35 graden De herfst en het voorjaar zijn daarom prima reismaanden voor een rondreis, vooral als u ook naar het strand aan de Rode Zee kust wil. In de herfst en het voorjaar is het in de badplaatsen aan de Rode Zee goed toeven, met zonnig, warm weer en zeewater met een aangename temperatuur.

Naar Egypte in de winter

Ook de wintermaanden (december, januari en februari) zijn een ideale reisperiode voor Egypte. De temperaturen liggen wat lager dan in het voorjaar en de herfst, zo tussen de 20 en 30 graden. Vroeg in de ochtend en aan het eind van de middag is het koeler. In de avond koelt het behoorlijk af, vooral in de woestijn. Aan de Rode Zee kust is het in de winter aangenaam warm met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Zodra de zon ondergaat, daalt de temperatuur.

Hoogseizoen Egypte

Het hoogseizoen in Egypte voor culturele reizen loopt van november tot maart. Het drukst is het rond kerst en oud en nieuw. De meeste hotels en cruises en luchtvaartmaatschappijen verhogen in deze periode hun prijzen. In de luxe hotels zijn er toeslagen voor speciale evenementen zoals galadiners op kerst- en oudejaarsavond.

Naar Egypte in de zomer

In de maanden juni, juli en augustus is het in Egypte warm tot zeer warm. De temperaturen lopen dan met gemak op tot 40 graden of meer. Door de lage luchtvochtigheid voelt de hitte droog aan en is het niet klam en benauwd. Voor een rondreis zijn de zomermaanden niet de beste reisperiode voor Egypte, tenzij u goed tegen hitte kan. In de steden is het ondraaglijk heet en het dagelijks leven komt pas in de avond op gang. Het enige voordeel van de zomer is dat het rustig is bij de monumenten en bezienswaardigheden. Als u in de zomer reist, kunt u zich het beste aanpassen aan het lokale ritme. Dit betekent in de ochtend vroeg excursies maken, in de middag ontspannen bij het zwembad en ‘s avonds weer iets ondernemen.

Schoolvakanties

Egypte is een prima bestemming voor een familiereis in een herfst- of voorjaarsvakantie. U hoeft maar 4,5 uur te vliegen, het is er altijd heerlijk weer en er is veel te zien en te doen, ook voor kinderen. Vluchten zijn in een schoolvakantie wel snel volgeboekt. Voorkom teleurstelling en boek op tijd als u vast zit aan een schoolvakantie, minimaal 6 maanden voor vertrek.

Is reizen tijdens de Ramadan mogelijk?

Naar Egypte reizen tijdens de Ramadan, de vastenmaand van de moslims, kan prima. Het is dan overdag wat rustiger, terwijl de avonden juist druk en feestelijk zijn. U kunt overdag gewoon eten en drinken, als u dit niet te opzichtig doet. Restaurants en banken passen hun openingstijden soms aan, maar alle monumenten en musea zijn gewoon geopend. In 2025 begint de Ramadan op vrijdag 29 februari en eindigt op zaterdag 29 maart.

Meenemen voor elk seizoen

Voor elk seizoen heeft u een zonnebril, petje en zonnebrandcrème nodig, en voor de wintermaanden een trui of vest voor de avonden. Zelfs als u in de warme zomermaanden reist, is dit handig. De Egyptenaren houden er nogal van om de airconditioning op volle toeren te laten draaien, waardoor het koud kan zijn in restaurants en vliegtuigen. Wat verder handig is om in te pakken, leest u bij onze bagagetips voor Egypte.