Pinnen in Egypte

In Egypte komt u gemakkelijk aan contant geld door te pinnen. Er zijn pinautomaten in de steden, bij hotels en op vliegvelden.

Bankpas instellen op werelddekking

De meeste bankpassen staan standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Om geld in Egypte te kunnen pinnen moet uw bankpas worden aangepast voor pinnen buiten Europa. Dit regelt u eenvoudig via online bankieren of de app van uw bank.

Entreegelden met bankpas of creditcard betalen

Veel toegangskaartjes in Egypte kunt u alleen met een bankpas of creditcard betalen en niet contant geld. Als u met Djed Reizen door Egypte reist, zorgt de gids voor de toegangskaartjes en zijn alle entreegelden inclusief. Wel zo gemakkelijk.

Tips over betalen en geld in Egypte

  • Soms krijgt u, als u iets koopt, papiergeld terug dat gescheurd of vies is. Wij raden u aan dit niet te accepteren, omdat u deze ponden weer lastig kwijtraakt;
    Het kan voorkomen dat u op straat wordt gevraagd om euromunten om te wisselen voor Egyptisch geld. Egyptenaren kunnen deze euromunten namelijk niet inwisselen of gebruiken. Ga hier niet op in, omdat u vaak niet het juiste bedrag terugkrijgt;
  • Zorg dat u altijd voldoende kleingeld heeft voor het geven van fooien, want wisselgeld wordt niet altijd gegeven;
  • Een ritje maken met een taxi of koetsje? Is er geen meter in de taxi, onderhandel dan altijd over de prijs voordat u een taxi instapt en betaal pas nadat u bent uitgestapt. Spreek duidelijk een totaalprijs af als u een ritje maakt met een koetsje. Zo voorkomt u discussie achteraf over een prijs per persoon of per rit. Vraag of de prijs in Egyptische ponden is. Sommige chauffeurs en koetsiers beginnen na een ritje ineens over Britse ponden. Zorg altijd dat u voldoende kleingeld heeft, want taxichauffeurs en koetsiers hebben vaak geen wisselgeld;
  • Special price for you, my friend. In soeks en bazaars kunt u onderhandelen over prijzen, in supermarkten, restaurants, exclusieve winkels en hotels niet.
    Wat tips: neem de tijd en accepteer de thee of koffie die de verkoper u aanbiedt. Probeer er vooral achter te komen wat de gangbare prijs is en biedt eerst de helft of een derde hiervan. Als de verkoper hiermee meteen tevreden is, heeft u waarschijnlijk te veel geboden. Is hij beledigd of niet geïnteresseerd dan is het bod te laag. Het is verstandig om te beginnen met een bod dat lager ligt dan wat u wilt betalen. Zo heeft u nog onderhandelingsruimte. Weglopen wil soms helpen, vaak komen verkopers u achterna rennen om uw bod alsnog te accepteren. Hou altijd in gedachten: het is een spel en de verkoper doet niets van de hand als hij niet tevreden is met de prijs.