Is Egypte veilig?

Hoe veilig is Egypte? Hoewel het land jaarlijks door miljoenen toeristen wordt bezocht, is Egypte ook een vakantiebestemming waarvan velen zich afvragen of het er wel veilig is.

Beeld van Egypte

‘Ga je naar Egypte? Daar is het toch gevaarlijk? Veel mensen denken te weten dat Egypte onveilig is. Helaas zijn de meeste mensen die dit beweren, zelf nooit in Egypte zijn geweest. Waarom denken mensen dat Egypte niet veilig is? Dit komt vooral door de politieke veranderingen en onrust die het land heeft doorgemaakt tussen 2011-2013. Hierdoor kwam Egypte regelmatig negatief in het nieuws. Ook al is dit meer dan 10 jaar geleden, het creëerde een hardnekkig beeld dat Egypte onveilig is. Nu zorgt het conflict tussen Israël en Gaza voor twijfels en vragen bij reizigers over de veiligheid in Egypte.

Hoe veilig is Egypte 2024

De huidige situatie in Egypte is nog hetzelfde als voor het uitbreken van het recente conflict tussen Israël en Gaza. Van onrust is in Egypte niets te merken. Onze lokale collega’s zijn gewoon aan het werk en onze chauffeurs en gidsen nemen hun gasten mee naar alle mooie plekken in het land. Miljoenen Egyptenaren doen gewoon hun dagelijkse dingen; ze gaan naar hun werk, school of universiteit, doen boodschappen, gebruiken openbaar vervoer, gaan uit eten en genieten van een kopje thee en een waterpijp in een café. Met net zoveel plezier en humor als altijd.

Egypte is een groot land

Als u een kaart van Egypte bekijkt, ziet u dat het land weliswaar een grens deelt met Israël en Gaza, maar die ligt op honderden kilometers afstand van de plaatsen die toeristen bezoeken. Om u een idee te geven van de afstanden in Egypte; van de noord Sinaï naar Caïro is het dik 300 kilometer, naar Luxor ruim 900 kilometer en naar Aswan zo’n 1.000 kilometer.

Reisadvies Egypte

Egypte heeft al een aantal jaren de kleurcodes geel, oranje en rood in het reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. De gele kleurcode betekent dat het mogelijk is om naar Egypte te reizen, maar dat er veiligheidsrisico’s zijn. Dit is op zich niets bijzonders, voor de meeste niet-Westerse landen geldt een reisadvies met een gele kleurcode. Er zijn gebieden in Egypte die een oranje (alleen noodzakelijke reizen) en rode (niet reizen) kleurcode hebben in het reisadvies. Het oranje gekleurde deel bestaat grotendeels uit woestijn. De roodgekleurde delen zijn de woestijn grenzend aan Libië, een stukje grens met Soedan en het oosten van de Sinaï-woestijn. In de roodgekleurde grensgebieden komen sowieso nooit toeristen, omdat er niets te zien is. Het reisadvies voor Egypte van de Belgische Overheid heeft geen kleurcodes, maar is vergelijkbaar met het Nederlandse reisadvies.

De toeristische steden en streken van Egypte, zoals Caïro, Alexandrië, de Nijlvallei, Luxor, Aswan, Abu Simbel en de Rode Zee kust hebben geen negatief reisadvies.

“Wat hebben wij ons veilig gevoeld”

Regelmatig horen wij van reizigers na terugkomst uit Egypte dat ze zich helemaal veilig hebben gevoeld in Egypte. Ze zijn verbaasd over het contrast tussen het beeld dat het reisadvies schetst en de werkelijkheid:

“Vooraf hadden we wel twijfels over de reis in deze periode gezien de situatie in de regio, maar onze ‘onrust’ bleek volledig ongegrond Alles was perfect georganiseerd en is prima verlopen.”
“Ik voelde me 100 procent veilig in Egypte. Op iedere plek waar ik was, druk of rustig.”
“Je druk maken over je veiligheid is echt niet nodig! Ik voelde me heel veilig in Egypte.”
“Geen moment hebben we enig gevoel van onveiligheid gehad, en van onrust hebben we niets gemerkt.”

Meer ervaringen leest u bij de reacties van klanten.

Als tijdens mijn reis iets verandert in de veiligheidssituatie van Egypte, wat gebeurt er dan?

Het kan voorkomen dat er tijdens uw reis iets verandert. Egypte kan beperkingen opleggen aan reizigers of het reisadvies wijzigt. Als dit gebeurt, passen wij uw reisschema, in overleg met u, aan. Moet u de reis afbreken? Dan zorgen wij ervoor dat u snel thuiskomt.

Het verkeer in Egypte

Het verkeer in Egypte is een aandachtspunt, want het is druk en chaotisch, vooral in de steden. Door roekeloos rijgedrag, hoge snelheden en slecht onderhouden wegen vinden er veel verkeersongevallen plaats. Daarom hebben wij een vast team van betrouwbare chauffeurs. Ze werken al jaren voor ons, zijn ervaren en rijden voorzichtig. Hun busjes worden ieder jaar gekeurd door het Egyptische Ministerie van Toerisme.

Gezond verstand gebruiken

Voor Egypte geldt, geldt voor ieder vakantieland. U moet op uw spullen letten, uw gezonde verstand gebruiken, goed voorbereid op reis gaan, sommige plekken links laten liggen en luisteren naar het advies van onze lokale medewerkers.

Vraag het ons

Wij organiseren al ruim 25 jaar reizen naar Egypte en zijn goed op de hoogte van de actuele situatie in het land. Wilt u meer weten over de actuele situatie in het land of over reizen naar Egypte? Neem dan contact met ons op via (070) 381 55 33 of info@djedreizen.nl.