Hoe is het eten in Egypte? Iedereen kent het broodje shoarma en falafel is inmiddels in Europa ook aardig ingeburgerd, maar in Egypte is nog veel meer lekkers te ontdekken.
De Egyptische keuken
Veel gerechten uit de Egyptische keuken lijken op specialiteiten uit andere Mediterrane landen. Dit zijn gerechten met groenten, peulvruchten en rijst, op smaak gebracht met specerijen en verse kruiden. Het eten in Egypte is lekker, maar niet echt pittig. Lams- en rundvlees wordt, net zoals veel groenten, verwerkt in stoofschotels of gegrild. Kip of duif worden geroosterd en soms gevuld met rijst, noten en kruiden. Vis wordt vooral gegeten aan de Middellandse en Rode Zee.
Aish Baladi
Bij elke maaltijd, van ontbijt tot diner, wordt plat Egyptisch brood gegeten, Aish Baladi. Dit brood lijkt qua vorm op een pitabroodje en is heel lekker, vooral als het net uit de oven komt.
Nationale gerechten van Egypte
Vaak wordt bij de lunch hetzelfde gegeten als bij het diner. Probeer beslist één of meer van onderstaande specialiteiten. Dit zijn de drie populairste gerechten van Egypte.
- Foul Medames – puree van gekookte tuinbonen, olie, tomaten en knoflook, limoensap en kruiden. Foul is hét nationale gerecht en Egyptenaren eten het vaak als ontbijt. Op straat zijn talloze eetkraampjes waar foul wordt gekookt in grote, kegelvormige pannen;
- Koshari – populair en voedzaam gerecht met macaroni, bruine rijst, kikkererwten, gefruite uien en kruidige tomatensaus;
- Ta’amiya/Falafel – gefrituurde balletjes van tuinbonen, die in een broodje met salade en sesampasta (tahina) worden geserveerd. Samen met koshari is dit het fastfood van Egypte.
Warme en koude voorgerechtjes
De hoofdmaaltijd wordt in Egypte vaak voorafgegaan door mezze, verschillende warme en koude voorgerechtjes, die u met brood eet. Handig om allerlei verschillende specialiteiten te proberen:
- Tahina – pasta van geroosterd sesamzaad en citroen;
- Salata Baladi – salade van fijngesneden komkommer, tomaat, ui en verse kruiden;
- Babaghanoush – dip van geroosterde aubergine, knoflook en Tahina;
- Torshi – verse groenten, ingemaakt met kruiden en specerijen;
- Samboussa – deegflapjes gevuld met rundergehakt, spinazie of witte kaas;
- Mashi – koolbladeren, aubergine of courgette gevuld met rijst, tomaat, ui en verse kruiden.
Kruidige soepen
- Molokhia – groene soep van een spinazie achtige groente met knoflook, peper en rijst;
- Shorbit Adas – linzensoep, klassieker in de Egyptisch keuken.
Stevige hoofdgerechten
- Moussaka – ovenschotel met aubergine, tomatensaus en kruiden;
- Shakshoka – gebakken eieren in een mix van tomaten, uien, groene paprika en knoflook;
- Kebab – malse stukjes gemarineerd lams-of schapenvlees aan een spies;
- Kofta – geroosterd rundergehakt opgediend met verse peterselie en koriander;
- Hamam Mahsi – duif gevuld met rijst of tarwe, ui en verse kruiden, gegrild of gebakken;
- Fatta – ovenschotel met lamsschenkel, brood, rijst, knoflook en yoghurtsaus;
- Sayadeyet Samak – ovenschotel met vis, ui, knoflook, groene paprika, peterselie, tomaat en citroen;
- Sayadeyet Gambry – Garnalen gebakken in koriander, tomaat, peterselie & knoflook;
- Fatir – soort pannenkoek/pizza van bladerdeeg gevuld met zoete of hartige ingrediënten.
Zoete desserts
Als nagerecht is fruit favoriet: verse granaatappels, guave, sinaasappel, mango, dadels en vijgen. Of probeer Umm Ali, een broodpudding van fijn bladerdeeg met melk, krenten, pistachenoten en kokos. Lekker gebak is Konafa, een soort pistachenotenpasta met hazelnoten en honing of Baklava, bladerdeeg met honing, noten en amandelen.
Vegetarisch of vegan eten in Egypte
Eet u vegetarisch of vegan? In Egypte zijn weinig vegetarische of vegan restaurants, maar de lokale keuken biedt volop mogelijkheden voor vegetariërs en veganisten. Veel gerechten in Egypte bevatten geen dierlijke producten. Vraag gerust in restaurants met welke ingrediënten er wordt gekookt. Egyptenaren zijn ontzettend gastvrij en doen altijd moeite om rekening te houden met uw wensen.
Naar Egypte met lactose- of glutenintolerantie
Heeft u een voedselintolerantie, bijvoorbeeld voor lactose of gluten? In Egypte is lactosevrij eten eenvoudig. Het overgrote deel van de gerechten wordt met olie of Ghee bereid. Glutenvrij eten in Egypte is lastiger, omdat tarwe veel wordt gebruikt in Egyptische gerechten. In de luxe hotels is er meestal voldoende keuze, maar bij kleinere hotels niet altijd. Maar ook hier geldt, geef aan dat u een voedselintolerantie heeft. Dan kan er rekening mee worden gehouden.
Egyptische kookles
Houdt u niet alleen van lekker eten, maar ook van koken? Leer dan zelf Egyptisch koken tijdens een kookworkshop in Sofra, een restaurant in Luxor. De kookworkshop begint in de souk, waar u boodschappen doet. U keurt en proeft de ingrediënten én onderhandelt met de marktkooplui over de prijs. Vervolgens gaat u aan de slag in de keuken van Sofra. Onder het toeziend oog van de chef-kok leert u hoe u Egyptische klassiekers bereid. Tot slot volgt het leukste onderdeel van de kookles: alles lekker opeten.
Gezond blijven
Bent u bang dat u ziek wordt van het eten in Egypte? Vaak krijgen toeristen last van maag- en dramklachten. Die komen niet alleen van het eten, maar ook door een combinatie van het warme weer, het drinken van ijskoude drankjes, vermoeidheid en het andere eten dan thuis. Neem de tijd om te wennen aan het klimaat en de lokale keuken. Eet voedsel dat goed gegaard is, drink liever iets warms dan iets kouds en vermijd eten dat lang op een buffet staat. En hoe verleidelijk het eten bij straatstalletjes ook ruikt, u kunt het beter links laten liggen.
Uit eten in Egypte
Restaurants zijn er in Egypte te kust en te keur. De hoofdstad Cairo is een wereldstad met restaurants die alle smaken vertegenwoordigen. Van Indiaas tot Egyptisch, van Aziatisch tot Italiaans. Er zijn Westerse fastfoodketens, traditionele kraampjes op straat en chique restaurants in luxe hotels. In Alexandrië is er ook veel keuze in restaurants. Als u een visliefhebbers bent, kunt u hier uw hart ophalen. In Luxor en Aswan zijn er kleine, lokale restaurants die traditionele gerechten serveren. De grote hotels in deze plaatsen hebben een meer Europese dan Egyptische keuken.
Ontbijt in de hotels
In de meeste hotels is er een uitgebreid ontbijtbuffet met veel keuze: vers fruit, eieren, verschillende broodjes, pannenkoekjes, zoet en hartig beleg, yoghurt, koffie, thee, verse vruchtensappen. Vaak kunt u hier ook lokale specialiteiten zoals Foul of Ta’amiya proberen.
Eten bij Egyptenaren thuis
De allerbeste maaltijden in Egypte eet u bij de Egyptenaren thuis. Als u met Djed Reizen naar Egypte reist, gaat u een keer lunchen bij een kleine, Egyptische boerderij. De vrouw des huizes is een voortreffelijke kok. Ze kookt heerlijke traditionele gerechten met producten vers van het land.