Een Egypte reis op maat met Djed Reizen, hoe bevalt dat? Lees hier het verhaal van drie van onze klanten, die in juli een 17-daagse reis met ons door Egypte maakten.

Een geslaagde reis. Tijdens het laatste vakantiesalon in Brussel aanvang dit jaar waren we op zoek naar een geschikte Egypte-reis. Dhr. Simman van Djed-reizen kon ons overtuigen met zijn aanbod. Het werd een belevingsreis. Overal genieten: van de sfeer, het eten, de accommodatie en haar situering.

Samen met mijn echtgenote en onze dochter (studente archeologie, negende Egypte-reis) maakte ik mijn 22ste Egypte-reis; wellicht de mooiste Egypte-reis die we ooit maakten. Zoals meestal reisden we in volle zomerseizoen (juli 2016) met temperaturen oplopende tot 45 °C (in de schaduw). Overal werden we opgewacht door breed lachende lokale vertegenwoordigers, chauffeurs en gidsen. Een lach en een “good morning sir” kosten toch niks. Hier bij ons in Europa blijkbaar wel.

De gekozen hotels waren alle voortreffelijk tot zeer goed: meestal de beste beschikbaar op een bepaalde plaats. De hotels in Luxor (El Nakhil) en in Abu Simbel (Eskaleh Nubian Lodge) waren gekozen voor de sfeer en voldeden dan ook volledig aan onze verwachtingen. (’s Avonds is het er echt stil, een zaligheid na een ganse dag drukte en lawaai). Het eten was steeds in overvloed aanwezig, van uitstekende kwaliteit en soms bereid met producten uit de eigen moestuin (Abu Simbel). Overal stond het personeel klaar om nog meer gerechten aan te bieden.

Het hoogtepunt van de reis vormde wel het 4 dagen durende verblijf aan boord van de dahabiyah Zakrayaat. Een koningsbehandeling. Alle maaltijden aan boord waren echt in overvloed en gemaakt met verse overheerlijke producten net aangeschaft op de lokale markt. De rust aan boord: dolce far niente, genieten, genieten en nog meer genieten. ’s Avonds aanleggen op stille plaatsen, ver weg van alle stadsgewoel, bij enkele boerderijtjes, in een dorpje… gewoon niet te beschrijven. Het personeel was steeds heel attent en toch discreet. Mijn echtgenote maakte reeds plannen voor onze volgende Egypte-reis…

De lokale gidsen (welke soms ook Nederlands praatten), begeleidden ons voortdurend. Ze waren onderlegd en kenden hun materie. Ze stonden ook steeds voor alles in tijdens een uitstap of een bezoek en hielpen ons dan ook met raad en daad. Even buiten het (officiële) boekje gaan om toch nog iets extra te kunnen tonen of beleven vormde niet het minste probleem. Je hoeft je eigen opvatting niet te willen opdringen, laat hen begaan op hun eigen manier, ze weten toch alles beter (… ) en ze vinden voor alles de beste oplossing. Geen moment werden we aan ons lot overgelaten.

Het vervoer geschiedde met mini-busjes, voorzien van een degelijke airco. Een zaligheid dankzij de geroutineerde chauffeurs. Met Mister Cadillac dwars doorheen het hectische verkeer van Caïro rijden is een belevenis op zich. Maar ook de andere ritten waren dik in orde. Steeds werd er gelet op de veiligheid van de klanten: de chauffeurs van Djed-reizen mogen gelden als voorbeelden, voorzichtigheid vóór alles ondanks de soms noodzakelijk langere ritten. De busjes werden dagelijks door de chauffeurs gepoetst en waren kraaknet. Steeds was er drinkwater beschikbaar. Als verrassing zelfs eenmaal een ijsje.

Ondanks het op voorhand bekendgemaakte reisschema kregen we op het traject Caïro – Luxor voortdurend politiebegeleiding. Als echte VIP’s werden we overal gevolgd, voorafgegaan of begeleid door een voertuig met vier of meer gewapende agenten. ‘s Avonds even buiten het hotel wandelen om te gaan eten, en ja hoor: een blauwe wagen (met dito zwaailichten en eventueel keiharde toeter) begeleidde ons naar en van het restaurant. Tijdens de maaltijd bleven de agenten dan ook plichtsbewust buiten op wacht staan tot we terug verschenen. Een wandelingetje over de corniche langs de Nijl: wees gerust, een (of meer) schaduw volgt u. Heel discreet, maar voor ons lekker opvallend. Op de duur gingen we ze missen. Veiligheid (en ordehandhaving) in dit hoofdzakelijk Koptische deel van Egypte wordt hier heel ernstig genomen. Hopelijk blijft de onterechte kunstmatige angstpsychose om naar Egypte te reizen nog lang bestaan voor ons: geen toeristen. Voor de Egyptenaren is dit uiteraard een ware catastrofe.

Kortom: het was een belevenisreis met voor ons koninklijke allures. Overal met zijn drieën alleen, nergens vreemde toeristen, in het busje, op de boot… een zaligheid zoals we die waarschijnlijk nooit meer zullen meemaken. Dhr. Simman had ons een mooie reis beloofd, en hij heeft woord gehouden. Tijdens de boottocht belde hij ons op om zich van de toestand te vergewissen. Een tailor-made, op maat gemaakte reis. Bedankt Mhr. Simman voor deze unieke reis, en voor onze volgende Egypte-reis kennen we nu het juiste reisagentschap.

Deze privé Egypte reis begon in Cairo, en de klanten reisden via de onbekende plaatsen Minia en Sohag in Midden Egypte zuidwaarts naar Luxor. Vervolgens zeilden ze over de Nijl aan boord van Dahabiya Zekrayaat naar Aswan. Toen door naar Abu Simbel en daar overnachten, om alle tijd te hebben voor de wereldberoemde tempels. Vauit Aswan terugvliegen naar huis. Zin gekregen om ook zo’n reis maken? Vraag dan een reisvoorstel voor een Egypte reis aan.