Home|Nijlcruises|Een cruise over de Nijl

Een cruise over de Nijl is een prachtige manier om Egypte te ontdekken. Veel beroemde tempels en andere bezienswaardigheden liggen langs deze rivier. Een cruise is een ontspannen wijze om ze te bezoeken. Op de Nijl varen diverse boten, van eenvoudige felukka’s tot vijfsterren cruiseschepen. Hoe kiest u de boot die het beste bij u past?

Nijlcruises

Alle boten, groot en klein, varen tussen de plaatsen Luxor en Aswan en vice versa, maar variëren in luxe, het aantal passagiers, de monumenten waar ze aanleggen en cruiseduur. Het is een aanzienlijk verschil of u verblijft op een boot met meer dan honderd passagiers of op een boot met maar twaalf passagiers. De laatste zorgt voor een totaal andere beleving van de Nijl.

Met een modern cruiseschip

De meeste Nijlcruises worden uitgevoerd met moderne cruiseschepen. Van dit type boot varen er ruim driehonderd over de Nijl. Dit zijn kolossale boten met een motor en meerdere dekken, een zonnedek, zwembad, restaurant, disco, bar, souvenirwinkels en tientallen hutten. Deze Nijlcruises leggen alleen aan bij de tempels van Kom-Ombo en Edfu. De tempels bekijkt u met alle cruisetoeristen die aan boord zijn, dus met een grote groep. De meeste cruiseschepen hebben hetzelfde reisschema, waardoor het druk kan zijn bij de tempels. Bij veel Nijlcruises worden Edfu en Kom-Ombo op één dag bezocht.

Standaard Nijlcruises leggen alleen aan bij de tempels van Kom-Ombo en Edfu.

Weinig echte vaarmomenten

Het daadwerkelijke varen met deze enorme Nijlcruises is minimaal en soms zelfs beperkt tot één dag. De cruiseschepen liggen de rest van de tijd afgemeerd in Luxor en Aswan en worden als drijvend hotel gebruikt. Soms liggen de boten niet direct aan de kade, maar naast elkaar, omdat de aanlegplaatsen klein zijn. Dan moet u door meerdere cruiseboten lopen om aan wal te komen. De uitvoering van cruises op de Nijl is verder afhankelijk van de waterstand en de openingsuren van de sluis bij Esna, waardoor wachttijden kunnen ontstaan.

Entertainment aan boord

Een standaard Nijl cruise is prima als u de belangrijkste bezienswaardigheden wilt combineren met entertainment, want dit is een onderdeel van elke doorsnee cruise: muziekshows, verkleedpartijen, karaoke en een disco. Afhankelijk van de route kunnen Nijlcruises drie tot acht nachten duren. De dagen worden doorgebracht met het bezoeken van de monumenten in Luxor of Aswan of bij het zwembad. De maaltijden worden in het restaurant geserveerd in buffetvorm.

Cruise over de Nijl per klassiek zeilschip

Dahabiya Nijlcruises varen ook tussen Luxor en Aswan en weer terug. Een Dahabiya is een Egyptische zeilboot naar 19de eeuws model. De boot heeft modern comfort zoals privé badkamers, wifi en airconditioning. Er zijn slechts 2 dekken. Benedendeks zijn vier hutten en één of twee suites. Bovendeks is geen zwembad, maar een half overdekt zonneterras, waar de maaltijden worden geserveerd. Het eten aan boord is vers en heerlijk, want de kok krijgt dagelijkse producten van lokale markten en boeren langs de rivier. Hiermee kookt hij heerlijke authentieke gerechten met een Egyptische en mediterrane twist.

Langzaam varen op de Nijl

Dahabiya zeilboten varen langzaam, omdat ze geen motor aan boord hebben en afhankelijk zijn van wind en stroming. U geniet zo in alle rust van de Nijl. Vanwege de windrichting duurt een cruise met een Dahabiya op het traject tussen Luxor en Aswan 4 nachten. Vaart u van Aswan en Luxor dan duurt de cruise 3 nachten.

Meer zien

Een groot voordeel van de kleine, goed wendbare Dahabiya boten is dat ze aanleggen bij plaatsen die grotere Nijlcruises missen, omdat ze daar niet kunnen komen. Zo ziet u naast de tempels van Edfu en Kom-Ombo ook de verborgen graven en tempels van El Kab en steengroeven van Gebel el Silsila. Een Dahabiya legt verder aan bij strandjes, eilandjes in de rivier en dorpjes langs de oever. Met de gids/Egyptoloog die meereist aan boord gaat u dan aan wal. U bekijkt op uw gemak de tempels en andere bezienswaardigheden, wandelt over het platteland of bezoekt een lokale markt.

Een klein Dahabiya zeilschip kan overal langs de Nijl aanleggen, ook op plaatsen waar een grote, moderne cruiseboot niet komt.

Felukka’s op de Nijl

Op de Nijl varen ook felukka’s. Een felukka is een kleine, open zeilboot. Net als een Dahabiya heeft deze zeilboot geen motor. Aan boord is plaats voor 2 tot 8 gasten. Zowel in Luxor als Aswan is het heerlijk om een paar uurtjes het water op te gaan voor een zeiltochtje met een felukka. Het is ook mogelijk om te overnachten aan boord van een felukka. U slaapt dan op een matras in de open lucht op het dek. Enkele keren per dag wordt ergens langs de oevers van de Nijl aangemeerd. Bijvoorbeeld bij de tempel van Kom Ombo of voor een sanitaire stop, omdat aan boord van een felukka geen sanitaire voorzieningen zijn. Voor toiletbezoek bent u aangewezen op de wal. De bemanning kookt aan boord. De meeste meerdaagse tochten met een felukka starten in Aswan en duren 2 dagen.

Meer weten?

Wilt u een cruise over de Nijl maken? Djed Reizen voert alleen Nijlcruises uit met Nijl Dahabiya zeilschepen. Wilt u meer weten? Bekijk dan onze individuele rondreizen om een idee te krijgen hoe u een rondreis door Egypte kunt combineren met een Nijlcruise. Als u liever alleen een Dahabiya zeiltocht boekt, dan kan dat ook.