De tempels van Abu Simbel, die op de werelderfgoed lijst van de Unesco staan, behoren tot één van de indrukwekkendste monumenten van Egypte. Niet alleen door de enorme omvang van de bouwwerken, ook vanwege hun spectaculaire verplaatsing in de jaren zestig. Hoe komt u bij deze tempels, die in een uithoek van Egypte liggen?

Architectonisch hoogstandje

In Nubië, diep in het zuiden van Egypte, liet de machtige farao Ramses II voor zichzelf en vrouw Nefertari twee kolossale tempels in de rotsen uithakken. Vooral ter meerdere eer en glorie van hemzelf, maar ook om zijn macht te tonen. De imposante tempels markeerden de zuidgrens van Egypte en moesten vijanden afschrikken. De vier reusachtige zitbeelden van Ramses II voor de ingang van de grote tempel zijn ook imponerend. Ze zijn 20 meter hoog en stralen nog altijd grootsheid uit. Binnenin vertellen talrijke reliëfs over beroemde veldslagen van de farao. De tempel was zo gebouwd, dat de zon op de vermoedelijke verjaardag en kroningsdag van Ramses II op de beelden achter in het heiligdom schijnt. Door de verhuizing van de tempels vindt dit fenomeen tegenwoordig één dag later plaats, op 22 februari en 22 oktober.

Tempel van Nefertari

Vergeleken met de tempel van Ramses II is deze een stuk kleiner, toch zijn de zes standbeelden die de ingang bewaken 10 meter hoog. Het zijn de farao met zijn vrouw en kleinkinderen. Deze rotstempel is gewijd aan de godin Hathor, maar vooral aan de favoriete vrouw van Ramses II, Nefertari. De zuilenhal binnenin is versierd met afbeeldingen van de koningin die toekijkt hoe haar man oorlog voert.

Unieke reddingsactie

De tempels staan niet meer op hun oorspronkelijke plek vanwege de bouw van de Hoge Dam bij Aswan. Hierdoor ontstond het immense Nassermeer en verdwenen het land en de dorpen van de Nubiërs voorgoed onder water. De Unesco startte een internationale reddingsoperatie, omdat een aantal Nubische tempels door het stijgende water werd bedreigd, waaronder die van Abu Simbel. Ze werden in stukken gezaagd en op een hoger gelegen plek steen voor steen weer in elkaar gezet. Een aantal landen hielp Egypte met deze unieke archeologische verhuizing, waaronder Nederland. Als dank hiervoor kreeg Nederland de kleine tempel van Taffeh cadeau, die op de binnenplaats van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden staat.

Hoe komt u in Abu Simbel?

De tempels van Ramses II en Nefertari zijn spectaculair, maar niet eenvoudig bereikbaar. Ze liggen aan het Nassermeer, dicht bij de grens met Soedan, 280 kilometer ten zuiden van Aswan. Er zijn 3 mogelijkheden om in Abu Simbel te komen: over de weg, met het vliegtuig of per cruiseschip. Welke u ook kiest, de tempels zijn het absoluut waard.

  • Vanuit Aswan naar Abu Simbel over de weg
    In de woestijn tussen Aswan en Abu Simbel ligt een prima weg. Met een auto (minibus met airconditioning en eigen chauffeur) kunt u tussen zonsopgang en zonsondergang vanuit Aswan naar Abu Simbel reizen. Zowel de heen- als terugrit duurt ongeveer 4 uur. Vroeger mocht u alleen over deze weg reizen met  politiebegeleiding, maar sinds 2016 zijn deze politiekonvooien afgeschaft;
  • Met het vliegtuig naar Abu Simbel
    Met een binnenlandse vlucht vanuit Aswan bent u in ongeveer 45 minuten in Abu Simbel. Elke heenvlucht is gekoppeld aan een retourvlucht, daarom is het niet mogelijk om een ochtendvlucht te nemen en pas laat in de middag terug te vliegen. Door dit vluchtschema heeft u ongeveer 2 uur de tijd bij de tempels;
  • Met een cruise naar Abu Simbel
    Met de derde optie, een cruise over het Nassermeer, arriveert u bij de tempels vanaf het water. Deze cruise vaart vanaf Aswan langs een aantal herbouwde Nubische tempels en eindigt in Abu Simbel. Dit biedt u de mogelijkheid om de tempels op uw gemak en meerdere keren te bekijken. In de avond is het er doodstil en worden de bouwwerken onder een fonkelende sterrenhemel mooi verlicht.

Overnachten bij de tempels van Abu Simbel

Het is ook mogelijk om de excursie naar de tempels over twee dagen te verdelen en te overnachten in een hotel in het dorpje Abu Simbel. Dit heeft een aantal voordelen:

  • U verdeelt de lange rit tussen Aswan en Abu Simbel over 2 dagen;
  • In de middag heeft u de tempels voor uzelf. De toeristen die op dezelfde dag heen en weer reizen tussen Aswan en Abu Simbel zijn dan alweer vertrokken;
  • U heeft genoeg tijd voor een vaartochtje over het Nassermeer. Vanaf het water heeft u een andere kijk om de tempels én de mogelijkheid om ze mooi te fotograferen;
  • Na zonsondergang kunt u naar het klank- en lichtspel bij de tempels. Onder een schitterende sterrenhemel ziet u een lichtshow met muziek en verhalen over het leven van farao Ramses II.
  • Zonsopgangen zijn altijd mooi, maar magisch bij de tempels van Abu Simbel. In alle rust ziet u de zon opkomen, waarna de tempels worden geopend en er tijd is voor een eventueel tweede bezoek.

Abu Simbel Sun Festival

Op 22 februari en 22 oktober verlichten de eerste stralen van de opkomende zon de beelden van de goden diep binnenin de Grote Tempel. Op deze dagen vindt het Abu Simbel Sun Festival plaats. Bij de tempels is het dan ontzettend druk met honderden bezoekers, journalisten, cameraploegen, muziek- en dansgroepen. Een goede reden om op deze data niet naar Abu Simbel te gaan.

Excursie naar Abu Simbel altijd inclusief

De tempels van Abu Simbel zijn wat ons betreft niet te missen tijdens een reis door Egypte. Daarom is de excursie naar Abu Simbel in onze rondreizen altijd inclusief.