Home|Reisinformatie Egypte|De tempels van Abu Simbel: 3 manieren om er te komen


De tempels van Abu Simbel, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan, behoren tot één van de indrukwekkendste monumenten van Egypte. Niet alleen door de enorme omvang van de bouwwerken, ook vanwege hun spectaculaire verplaatsing in de jaren zestig. Hoe komt u bij deze tempels, die in een uithoek van Egypte liggen?

Architectonisch hoogstandje

In Nubië, diep in het zuiden van Egypte, liet de machtige farao Ramses II voor zichzelf en vrouw Nefertari twee kolossale tempels in de rotsen uithakken. Vooral ter meerdere eer en glorie van hemzelf, maar ook om zijn macht te tonen. De imposante tempels markeerden de zuidgrens van Egypte en moesten vijanden afschrikken. De vier reusachtige zitbeelden van Ramses II voor de ingang van de grote tempel zijn ook imponerend. Ze zijn 20 meter hoog en stralen nog altijd grootsheid uit. Binnenin vertellen talrijke reliëfs over beroemde veldslagen van de farao. De tempel was zo gebouwd, dat de zon op de verjaardag en kroningsdag van Ramses II op de beelden achter in het heiligdom schijnt. Door de verhuizing van de tempels vindt dit fenomeen tegenwoordig één dag later plaats, op 22 februari en 22 oktober.

Tempel van Nefertari

Vergeleken met de tempel van Ramses II is deze een stuk kleiner, toch zijn de zes standbeelden die de ingang bewaken 10 meter hoog. Het zijn de farao met zijn vrouw en kleinkinderen. Deze rotstempel is gewijd aan de godin Hathor, maar vooral aan de favoriete vrouw van Ramses II, Nefertari. De zuilenhal binnenin is versierd met afbeeldingen van de koningin die toekijkt hoe haar man oorlog voert.

Unieke reddingsactie

De tempels staan niet meer op hun oorspronkelijke plek. Door de bouw van de Hoge Dam bij Aswan ontstond het immense Nassermeer. Het land en de dorpen van de Nubiërs verdwenen hiermee voorgoed onder water. De Unesco startte een internationale reddingsoperatie, omdat een aantal Nubische cultuurschatten door het stijgende water werd bedreigd, waaronder die van Abu Simbel. Ze werden in stukken gezaagd en op een hoger gelegen plek steen voor steen weer in elkaar gezet. Een aantal landen hielp Egypte met deze unieke archeologische verhuizing, waaronder Nederland. Als dank hiervoor kreeg Nederland de kleine tempel van Taffeh cadeau, die op de binnenplaats van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden staat.

Hoe komt u in Abu Simbel?

De tempels van Ramses II en Nefertari zijn spectaculair, maar niet eenvoudig bereikbaar. Ze liggen aan het Nassermeer, dicht bij de grens met Soedan, 280 kilometer ten zuiden van Aswan. Er zijn 3 mogelijkheden in Abu Simbel te komen: over de weg, met het vliegtuig of per cruiseschip. Welke u ook kiest, de tempels zijn het absoluut waard.

  • Vanuit Aswan naar Abu Simbel over de weg
    In de woestijn tussen Aswan en Abu Simbel ligt een prima weg. U kunt tussen zonsopgang en zonsondergang vanuit Aswan naar Abu Simbel reizen. Het heen- en terugrit duren ongeveer 3 uur. Misschien leest u in oude blogs of reisgidsen dat u alleen onder begeleiding van een politiekonvooi over deze weg mag reizen. Dit klopt niet, deze konvooien zijn al jaren geleden afgeschaft;
  • Met het vliegtuig naar Abu Simbel
    Met een binnenlandse vlucht vanuit Aswan bent u in ongeveer 30 minuten in Abu Simbel. Elke heenvlucht is gekoppeld aan een retourvlucht, daarom is het niet mogelijk om een ochtendvlucht te nemen en pas laat in de middag terug te vliegen. U heeft ongeveer 2 uur de tijd bij de tempels;
  • Met een cruise naar Abu Simbel
    Met de derde optie, een cruise over het Nassermeer, arriveert u bij de tempels vanaf het water. Deze cruise vaart vanaf Aswan langs een aantal herbouwde Nubische tempels en eindigt bij die van Abu Simbel. Dit biedt u de mogelijkheid om de tempels op uw gemak en meerdere keren te bekijken. In de avond is het er stil en worden de bouwwerken onder een fonkelende sterrenhemel mooi verlicht.

Overnachten in Abu Simbel

Als u in een van de weinige hotels in Abu Simbel overnacht, heeft dit als voordeel dat u de lange rit tussen Aswan en Abu Simbel over 2 dagen verdeelt. In de middag, als de meeste toeristen weer richting Aswan zijn vertrokken, heeft u de tempels bijna voor uzelf. De volgende dag geniet u in alle rust van de zonsopgang op deze bijzonder plek aan het Nassermeer, midden in de woestijn. Nog een voordeel: in de avond kunt u het klank- en lichtspel bijwonen. Er worden beelden geprojecteerd op de tempels en verhalen vertelt over het leven van farao Ramses II.

Excursie naar Abu Simbel inclusief

De tempels van Abu Simbel zijn wat ons betreft niet te missen tijdens een reis door Egypte en daarom is de excursie naar Abu Simbel in onze rondreizen altijd inclusief.