Egypte is een gigantisch groot land en de verschillende steden liggen ver uit elkaar. Als u een rondreis maakt, zijn lange reistijden onvermijdelijk. In Egypte overbrugt u lange afstanden het snelst met binnenlandse vluchten. Reist u liever met de trein? Dat kan met de nachttrein van Cairo naar Luxor en Aswan.

Egyptische treinen

Het spoorwegnet in Egypte is meer dan 5000 kilometer lang. Vanuit de Egyptische hoofdstad rijden er treinen naar Luxor, Aswan, Alexandrië, Suez, Port Said en Mersa Matrouh. Naar Abu Simbel, de Rode Zee kust, de Westelijke Woestijn en de Sinaï-woestijn rijden geen treinen.

Nachttrein van Cairo naar Luxor en Aswan

Iedere dag rijdt de nachttrein van Cairo langs de Nijl naar het zuidelijk gelegen Luxor en Aswan. Deze trein heeft kleine tweepersoons slaapcoupés met airconditioning. Iedere coupé heeft een wastafeltje, het toilet is op de gang van het rijtuig. Het diner en ontbijt zijn inclusief en worden door een steward in de coupé geserveerd. Water, koffie en thee is verkrijgbaar, maar niet inclusief. Het eten lijkt op een maaltijd die u in een vliegtuig krijgt. Na het avondeten bouwt de steward de stoelen om tot een bed en klapt het bovenste stapelbed neer. De bedden zijn opgemaakt met schone lakens, kussens en dekens. Boven de deur van de coupé is ruimte voor uw bagage. In de nachttrein van Cairo naar Luxor en Aswan is geen 1e of 2e klas. Alle slaapcoupés zijn hetzelfde.

Tip: Vaak staat de airconditioning in de trein te koud afgesteld, zelfs in de frisse wintermaanden. Hierdoor kan het (ijs)koud zijn in de Egyptisch treinen. Neem daarom een trui of vest mee.

Reistijden met de trein

De afstand tussen Cairo en Luxor is ruim 600 kilometer en Aswan ligt nog 300 kilometer zuidelijker. Een binnenlandse vlucht van Cairo naar Luxor duurt 1 uur, een binnenlandse vlucht van Cairo naar Aswan 1,5 uur. Als u met trein van Cairo en Luxor reist, bent u ongeveer 10 uur onderweg. De treinrit van Cairo en Aswan duurt minimaal 13 uur. De reis kan langer duren, want er zijn regelmatig vertragingen.

Binnenlandse vlucht versus de nachttrein

  • Een binnenlandse vlucht is sneller dan de nachttrein, zelfs met de tijd die u kwijt bent met reizen naar de luchthaven, controles en wachttijd;
  • Voor een binnenlandse vlucht van Cairo naar Luxor of Aswan betaalt u ongeveer evenveel als voor een ticket voor de nachttrein. Als u met de slaaptrein reist, bespaart u wel de kosten van een hotelovernachting;
  • In Egypte wordt het tussen 17.00 en 18.00 uur donker en de nachttrein vertrekt om 20.00 uur uit Cairo. Het eerste deel van de reis ziet u daarom weinig van het landschap, maar in de vroege ochtend kunt u vanuit uw treincoupé van het voorbijtrekkende Nijllandschap genieten. Er is genoeg te zien; dorpjes met grijsbruine lemen huisjes, ezels die primitieve ploegen voorttrekken, katoen- en suikerrietvelden, palmbossen en kinderen die naar de voorbijtrekkende trein zwaaien.

Liever een treinreis dan een binnenlandse vlucht?

Tijdens onze individuele rondreizen worden lange afstanden afgelegd met binnenlandse vluchten. Als u liever met de trein tussen Cairo, Luxor en/of Aswan reist, dan regelen wij dit graag voor u. Laat het ons weten!