Home|Monumenten Luxor|De mooiste graven in de Vallei der Koningen bij Luxor

De Vallei der Koningen ligt op de Westoever van de stad Luxor. In 1922 ontdekte de Britse Egyptoloog Howard Carter in deze Koningsvallei het ongeschonden graf van farao Toetanchamon. Deze spectaculaire ontdekking bracht indertijd een stroom van bezoekers op gang. Nog steeds is de Vallei der Koningen één van de grootste publiektrekkers van Egypte.

Graven van de farao’s

De Vallei der Koningen is de begraafplaats van de machtige farao’s van het Nieuwe Rijk, de periode van 1550-1070 voor Christus. In een afgelegen dal op de Westoever van Luxor lieten de farao’s hun graftomben uithakken. De graven hebben lange, aflopende gangen die uitkomen in grafkamers. De wanden en plafonds zijn versierd met prachtige schilderingen en reliëfs over de reis naar en het leven in het hiernamaals. De tomben werden volgepakt met kostbare schatten, maar helaas ze zijn, op één graf na, allemaal geplunderd door grafrovers.

Farao Toetanchamon

Jarenlang zocht Howard Carter in de Vallei der Koningen naar het graf van farao Toetanchamon. In november 1922 ontdekte hij het ongeschonden graf van deze jonggestorven farao. Toetanchamon was in zijn tijd vrij onbelangrijk, maar werd wereldberoemd door de ontdekking van zijn graftombe. De kunstschatten uit zijn graf, waaronder zijn beroemde gouden dodenmasker, worden tentoongesteld in het Egyptisch Museum in Cairo. In het nieuwe Grand Egyptian Museum is straks de hele inventaris van zijn graf te zien. Ondanks de enorme hoeveelheid schatten waarmee hij werd begraven, was Toetanchamon geen machtige farao. Wij zullen nooit weten met hoeveel pracht en praal andere farao’s werden begraven, omdat alle graven zijn leeggeroofd.

Vallei der Koningen, Luxor

Meer dan 60 tomben ontdekt

Gelukkig zijn de graftomben nog wel intact. De eeuwenoude wandschilderingen zijn prachtig en sommige kleuren zijn nog zo helder dat het lijkt of ze kortgeleden zijn aangebracht. Tot nu toe zijn meer dan 60 graftomben in de Vallei der Koningen gevonden. Ze zijn genummerd in de volgorde waarin ze zijn ontdekt. Niet alle graven zijn open voor bezichtiging, omdat adem- en transpiratievocht van bezoekers de wandschilderingen anders te veel aantast. De graven die open zijn voor publiek worden daarom afgewisseld. Met een entreekaartje voor het Dal der Koningen heeft u toegang tot drie graven. Voor de graftomben van Toetanchamon, Seti I, Ramses V en VI zijn aparte toegangskaartjes nodig.

Tip: neem voldoende water mee als u naar de Vallei der Koningen gaat. Het is warm en benauwd in de graven.

Wat zijn de mooiste graven in de Vallei der Koningen?

 • Het graf van Merenpath – nummer 8
  Dit graf met één lange gang met zijvertrekken is 110 meter diep. Op de wanden staan voorstellingen uit het hiernamaals.
 • Het graf van Ramses III – nummer 11
  Een gigantisch graf met kleurrijke afbeeldingen uit het dagelijks leven, zoals ambachtslieden, harpspelers, vissers en boeren.
 • Het graf van Seti I – nummer 17
  Een diepe tombe met een netwerk van gangen en trappen. De versieringen zijn magnifiek. Voor dit graf heeft u een extra toegangskaartje nodig, (ongeveer € 60 per persoon).
 • Het graf van Ramses V/VI – nummer 9
  Oorspronkelijk was deze tombe voor Ramses V, die maar vier jaar regeerde. Dit is één van de best bewaarde graven met schitterende versieringen in heldere kleuren. Beroemd is het prachtige plafond met de afbeelding van de hemelgodin Nut die ’s morgens de zon baart en hem ’s avonds weer opslokt. Voor dit graf heeft u een speciaal toegangskaartje nodig (ongeveer € 6 per persoon).
 • Het graf van Ramses I – nummer 16
  De korte periode dat Ramses I regeerde, slechts twee jaar, verklaren waarom dit graf klein en eenvoudig is, maar het heeft goed bewaarde kleurrijke schilderingen.
 • Het graf van Thoetmosis III – nummer 34
  Dit graf ligt verborgen in een smalle kloof in de bergen en is bereikbaar via een steile, ijzeren trap. Het is een hele klim om er te komen, die u vergeet als u het schitterende graf bekijkt. Dit is een bijzondere tombe vanwege de afwijkende schilderingen en de ovale vorm van de grafkamer.
 • Het graf van Amenophis II – nummer 35
  Een diepliggend graf met verschillende niveaus en schitterende versieringen. In dit graf werden negen koninklijke sarcofagen teruggevonden die er waren verborgen voor grafrovers.
 • Het graf van Horemheb – nummer 57
  Graf met kleurrijke beschilderingen op een blauwe achtergrond. Interessant zijn de onvoltooide wandschilderingen en reliëfs, waardoor goed te zien is hoe de kunstenaars te werk gingen.

Details uit het graf van Toetanchamon

Gidsen mogen niet mee in de graven. Uw gids vertelt u alles over de opengestelde tomben voordat u ze bezoekt.

Het beroemdste graf

Het graf van Toetanchamon, nummer 62, is wereldberoemd, maar niet het mooist. Omdat Toetanchamon op jonge leeftijd stierf, was er weinig tijd voor zijn graf. Het is klein, eenvoudig en de schilderingen zijn niet zo indrukwekkend. Voor dit graf heeft u een speciaal toegangskaartje nodig (ongeveer € 20 per persoon).

Howard Carter House en de replica graftombe Toetanchamon

Het huis waar de wereldberoemde Egyptoloog Howard Carter woonde tijdens zijn zoektocht naar het graf van Toetanchamon is nu een museum. Het ligt langs de weg naar de Koningsvallei. In het huis ziet u foto’s, originele meubels en gereedschap dat bij de opgravingen is gebruikt. Vlak bij het huis is een exacte replica van de grafkamer van Toetanchamon gebouwd. Hier is ook een beknopte tentoonstelling over de ontdekking van het graf. De tombe is tot in detail nagebouwd, inclusief alle oneffenheden in de schilderingen en muren. Met de replica hoopt men dat het aantal bezoekers aan het originele graf afneemt. De constante stroom van bezoekers tast de originele graftombe te veel aan.

Naar Luxor?

Met een aantal van onze individuele rondreizen komt u in Luxor. U kunt ook door ons een reis laten samenstellen waarmee u langer in Luxor blijft, zodat u alle tijd heeft voor de mooie monumenten van het oude Thebe.