Home|Dahabiya Nijlcruise

Een cruise over de Nijl is een prachtige manier om door Egypte te reizen, want veel beroemde bezienswaardigheden liggen langs deze rivier. Nijlcruises varen tussen de plaatsen Luxor en Aswan, een afstand die niet erg lang is. Een modern, groot cruiseschip legt dit traject in een dag of wat af en daarom zijn de vaarmomenten met zo’n cruise beperkt. Het schip is meer een kolossaal drijvend hotel. Als u liever een cruise maakt met een kleine, langzame boot, dan is een Dahabiya Nijlcruise een goede optie.

Wat is een Dahabiya?

Een Dahabiya is een klassieke Egyptische zeilboot met een handjevol hutten en suites én modern gemak, zoals airconditioning en privé badkamers.

Dahabiya zeilen op de Nijl

Een Nijlcruise per Dahabiya neemt u mee terug in de tijd. U reist langzaam en in alle rust over de Nijl, wat zorgt voor maximaal kijkplezier. Op en langs het water krijgt u een mooi beeld van het Egyptische leven van alledag. Af en toe legt de bemanning aan voor een bezoekje aan een bijzondere graftombe, een lokale markt of een wandeling over het platteland. Samen met de Egyptoloog die meevaart, gaat u dan op stap.

Wat zijn de voordelen van een Dahabiya cruise?

 • Onvergetelijke ervaring aan boord van een luxe, klassiek zeilschip
 • Ruime hutten en suites met privé badkamers
 • In alle rust langzaam varen over de Nijl
 • Op de Dahabiya is plaats voor slechts 12 passagiers
 • Stops bij monumenten en plekken waar een groot cruiseschip niet kan afmeren
 • Egyptoloog die meevaart voor excursies en uitstapjes aan de wal
 • Uitstekende verzorging door de gastvrije bemanning en kok

Handjevol passagiers aan boord

Benedendeks liggen de salon en de ruime hutten en suites, met comfortabele bedden en ramen die uitkijken op de Nijl. De tweepersoonshutten en suites zijn charmant ouderwets ingericht met authentiek oosters meubilair en hebben privé badkamers met kleurrijke tegels, bad, douche en toilet. De suites aan de achterkant van de boot hebben ook een privé terrasje. Er is plaats voor maximaal 12 passagiers.

Een langzame Nijlreis

Bovendeks is het half overdekte zonnedek, de perfecte plek om te luieren in een hangmat of om vanuit een houten dekstoel het landschap voorbij te zien glijden. Boeren aan het werk op hun groene akkers, spelende kinderen op ezels en vissers die hun netten binnenhalen. ’s Avonds is er geen luidruchtige disco, maar een rustig diner bij een kampvuur langs de Nijl. Vanuit de kleine kombuis tovert de kok met verse ingrediënten verrukkelijke Egyptische maaltijden tevoorschijn, die worden opgediend aan dek of op een idyllisch plekje aan de Nijloever.

U komt op plekken waar standaard Nijlcruises niet komen

Een Dahabiya Nijlcruise is het tegenovergestelde van een kolossale, volgepakte Nijlcruiser. Aan boord van een kleine Dahabiya boot bent u ver weg van de drukte en de gastvrije kapitein, kok en de rest van de bemanning zorgen ervoor dat het u aan niets ontbreekt. Een Dahabiya kan overal afmeren, ook op plaatsen waar een grote cruiseboot niet komt, omdat de boot goed wendbaar is. Bijvoorbeeld bij een rustig strandje, een eilandje, een dorpje langs de oever of een eeuwenoude tempel. U bekijkt de monumenten, wandelt over het platteland en komt op afgelegen plekken, waar anderen niet komen.

Geen motor, dus geen herrie

Traditionele Dahabiya zeilschepen zijn afhankelijk van wind en stroming. Er is geen motor aan boord, dus geen herrie. Bij elke zeiltocht gaat wel een sleepboot mee, die wordt gebruikt als er geen of onvoldoende wind is. Vanwege de windrichting is er op het traject Esna – Aswan meer kans op zeilen dan op het traject Aswan – Esna.

Gegarandeerd wekelijks vertrek, maar boek op tijd

Onze vier Dahabiya zeilboten varen iedere week op de Nijl tussen Esna en Aswan. Als u van Esna naar Aswan zeilt, duurt de Nijlreis 4 dagen; vanuit Aswan dan bent u 3 dagen onderweg. Bekijk onze individuele rondreizen om een idee te krijgen hoe u een rondreis combineert met een Dahabiya Nijlcruise. U kunt ook alleen een 4- of 3-daagse Dahabiya zeiltocht boeken. De Dahabiya’s varen wekelijks, maar zijn vanwege de beperkte capaciteit snel volgeboekt, boek daarom op tijd.

Dahabiya Nijlcruise – 4 nachten – Stroomopwaarts van Esna naar Aswan

Elke zaterdag aan boord van Dahabiya The Orient – 4 hutten en 1 suite
Elke zondag aan boord van Dahabiya Nora – 4 hutten en 2 suites
Elke maandag aan boord van Dahabiya Zekrayaat – 4 hutten en 2 suites
Elke donderdag aan boord van Dahabiya Loulia – 4 hutten en 2 suites

Reissom

Prijs per persoon per nacht 2-persoonsbezetting 1-persoonsbezetting
Accommodatie in een hut € 220 € 325
Accommodatie in een suite € 260 € 410

De reissom is inclusief

 • Transfers naar en van de Dahabiya Nijlcruise;
 • Accommodatie op basis van volpension: ontbijt, lunch, high tea & diner, mineraalwater, frisdranken, koffie & thee;
 • Alle entreegelden van de bezienswaardigheden onderweg (tempel van Esna, El Kab, tempel van Edfu, Gebel el Silsila & tempel van Kom Ombo);
 • Begeleiding van gids/Egyptoloog;
 • Gratis Wifi aan boord.

De reissom is exclusief

 • Alcoholische dranken (verkrijgbaar aan boord) en fooien.

Deze Dahabiya Nijlcruise boeken?

U boekt deze Dahabiya Nijlcruise via het boekingsformulier. Wilt u deze Nijlcruise combineren met een bezoek aan andere plaatsen in Egypte? Dat kan met één van onze rondreizen of met een reis op maat.

Dag tot dag programma

Dag 1 – Inschepen in Esna, zeilen naar El Kab & Quessia
Vertrek vanaf uw hotel in Luxor naar Esna (45 km ten zuiden van Luxor), thuishaven van de Dahabiya’s. Voordat de boot vertrekt, bezoekt u de tempel van Esna en de markt. De Dahabiya zeilt richting El Kab, de oude stad van Nekheb, waar u de restanten van tempels en rotsgraven ziet. Hierna zet de bemanning koers naar een klein eiland, waar de boot afmeert voor de nacht. Eerste overnachting aan boord.

Dag 2 – Van Edfu naar Wadi el Shat
Vandaag zeilt de boot richting Edfu. U gaat aan wal en met een koetsje rijdt u naar de tempel van Horus, die jarenlang onder het woestijnzand was bedolven en prachtig bewaard is gebleven. Als u weer aan boord bent, zeilt de bemanning verder naar een eilandje in de buurt van Wadi el Shat, waar u tijdens een wandeling over het groene platteland uw benen kunt strekken. Tweede overnachting aan boord.

Dag 3 – Van Gebel el Silsila via Kom Ombo naar Maniha
U kunt heerlijk luieren in een hangmat of ligstoel aan dek, terwijl de bemanning naar Gebel El Silsila zeilt, waar u de rotstempel van Horemheb en restanten van de monumenten in de oude steengroeven bekijkt. Tijdens de lunch aan boord vaart de boot richting Kom-Ombo, waar u aan wal gaat om de dubbeltempel van Sobek en Haroeris te zien. De kok serveert vanavond het diner rondom een kampvuur langs de Nijl. Derde overnachting aan boord.

Dag 4 – Van Daraw naar El Koubania, Aswan
De kapitein zet koers naar het dorp Daraw. Vanuit Sudan maken kamelenhandelaren een veertig dagen lange tocht door de Libische woestijn om te eindigen bij de kamelenmarkt in Daraw. Na een wandeling door het dorp Daraw en de markt zeilt de boot verder richting Koubania, een Nubisch dorp in de buurt van Aswan, met mooie tuinen en citrus- en mangobomen. Vierde en laatste overnachting aan boord.

Dag 5 – Einde van de Dahabiya Nijlcruise in Aswan
Na het ontbijt aan boord eindigt de Dahabiya zeiltocht. Transfer naar uw hotel in Aswan.

Dahabiya Nijlcruise – 3 nachten – Stroomafwaarts van Aswan naar Esna

Elke woensdag aan boord van Dahabiya The Orient – 4 hutten en 1 suite
Elke donderdag aan boord van Dahabiya Nora – 4 hutten en 2 suites
Elke vrijdag aan boord van Dahabiya Zekrayaat – 4 hutten en 2 suites
Elke maandag aan boord van Dahabiya Loulia – 4 hutten en 2 suites

Reissom

Prijs per persoon per nacht 2-persoonsbezetting 1-persoonsbezetting
Accommodatie in een hut € 220 € 325
Accommodatie in een suite € 260 € 410

De reissom is inclusief

 • Transfers naar en van de Dahabiya;
 • Accommodatie op basis van volpension: ontbijt, lunch, high tea & diner, mineraalwater, frisdranken, koffie & thee;
 • Alle entreegelden van de bezienswaardigheden onderweg (tempel van Kom Ombo, Gebel el Silsila, tempel van Edfu & El Kab);
 • Begeleiding van gids/Egyptoloog;
 • Gratis Wifi aan boord.

De reissom is exclusief

 • Alcoholische dranken (verkrijgbaar aan boord) en fooien.

Deze Dahabiya Nijlcruise boeken?

U boekt deze Dahabiya Nijlcruise via het boekingsformulier. Wilt u deze Nijlcruise combineren met een bezoek aan andere plaatsen in Egypte? Dat kan met één van onze rondreizen of met een reis op maat.

Dag tot dag programma

Dag 1 – Inschepen in Aswan, via Kom-Ombo zeilen naar Gebel el-Silsila
Vanaf uw hotel in Aswan wordt u naar naar de Dahabiya Nijlcruise gebracht. Na ontvangst door de bemanning vaart u naar een klein eiland voor een wandeling. Na de lunch bezoekt u in Kom-Ombo de tempel die is opgedragen aan twee goden en twee ingangen, processiewegen en heiligdommen heeft. De gids die meereist, vertelt u er alles over. De Nijl Dahabiya zeilt verder naar de steengroeven bij Gebel el-Silsila, waar de Egyptenaren het bouwmateriaal voor hun monumenten vandaan haalden. Eerste overnachting aan boord.

Dag 2 – Van Gebel el-Silsila naar El Qusseia
Na het ontbijt bezoekt u een rotstempel en restanten van monumenten in de oude steengroeven. Terwijl u op een ligstoel op het zonnedek geniet van het leven langs de Nijl vaart de boot richting Edfu, waar u de tempel van Horus bekijkt, een van de meest compleet bewaard gebleven tempels van het land. De dag eindigt bij het kleine Nijleiland El Qusseia, waar u ’s avonds dineert rondom een kampvuur. Tweede overnachting aan boord.

Dag 3 – Van El Qusseia naar Esna
Vandaag zeilt de boot veder naar El Kab, waar u rotsgraven uit het Oude Rijk en prehistorische en faraonische overblijfselen ziet. Hierna vaart u verder naar het eindpunt van de cruise in de buurt van Esna. Derde en laatste overnachting aan boord.

Dag 4 – Einde van de Dahabiya Nijlcruise en transfer naar Luxor
Na het ontbijt aan boord wordt u naar uw hotel in Luxor (45 kilometer) gebracht.

Aanleggen bij plekjes waar anderen niet komen

Een groot voordeel van de goed wendbare Dahabiya zeilboten is dat ze overal kunnen aanleggen en dat ze dat doen op andere tijdstippen dan de grote cruiseschepen. Zo komt u, naast de bekende tempels van Edfu en Kom Ombo, ook bij minder toegankelijke monumenten, eilandjes in de Nijl en dorpen langs de oevers, waar nauwelijks toeristen komen. Samen met de Egyptoloog die meevaart, gaat u dan op stap. Omdat u met een klein gezelschap reist, is er alle tijd om de monumenten te bezoeken en het authentieke Egypte te beleven.

Esna – tempel van Esna
De tempel van Choem ligt ettelijke meters onder het huidige niveau van de stad. Het bijzondere aan deze tempel is de zuilenzaal met prachtige zuilen, waarin allerlei bloem- en plantmotieven zijn verwerkt.

El-Kab
Op de oostelijke oever van de Nijl liggen de tempels en rotsgraven van een antieke stad, gewijd aan de godin Nechbet. De stad wordt omringd door een opvallende muur van tichelstenen, die aangeeft hoe groot de oorspronkelijke stad moet zijn geweest.

Edfu – tempel van Horus
Een van de grootste tempels van het land, die was opgedragen aan de valkgod Horus. Eeuwenlang was deze tempel onder het woestijnzand verborgen, waardoor hij bijna ongeschonden bewaard is gebleven.

Gebel el-Sisila
Bij Gebel el-Sisila, de berg van de keten, is de Nijl het smalst. De grote steengroeven die op de oostelijke oever liggen leverde vroeger het bouwmateriaal voor de monumenten van de Egyptenaren. Er liggen nog wat onvoltooide beelden. Op de westoever zijn er naast steengroeven ook kapelletjes en een rotstempel.

Kom-Ombo – tempel van Sobek en Haroeris
De enige dubbeltempel in Egypte is opgedragen aan twee goden en heeft twee ingangen, processiewegen en heiligdommen. De oostkant was gewijd aan de krokodillengod Sobek. In een kleine kapel liggen enkele mummies van krokodillen. De andere kant van de tempel was de gewijd van Haroeris, de valkengod. Dat de oude Egyptenaren ook chirurgische ingrepen verrichten, blijkt uit afbeeldingen in Kom-Ombo van medische instrumenten voor het uitvoeren van chirurgie, zoals scalpels en scharen.

Kamelenmarkt Daraw
Vanuit Sudan trokken kamelenhandelaren veertig dagen lang door de Libische woestijn om te eindigen bij de kamelenmarkt in Daraw. In de ochtenduren verhandelen de handelaren hun kamelen op deze grootste kamelenmarkt van Egypte.

Dorpjes, markten en wandelingen
Een Dahabiya kan overal aanleggen, u gaat ook aan wal bij dorpjes, markten, eilandjes en andere mooie, landelijke plekken langs de Nijl en krijgt een inkijkje in het Egyptische leven van alledag.