Langs de Nijl tussen Luxor en Aswan liggen veel goed bewaarde monumenten. De afstand tussen deze twee plaatsen is niet erg lang. Een modern cruiseschip kan dit traject in een dag afleggen. De vaarmomenten aan boord van zo’n cruise zijn beperkt. Het schip is meer een enorm drijvend hotel met entertainment faciliteiten. Bent u op zoek naar een kleine boot? Dan is een Dahabiya Nijlcruise tussen Luxor en Aswan een goede optie. Een Dahabiya is een traditionele Egyptische tweemaster met een handjevol hutten en suites én modern comfort. Met hetzelfde type schip zeilden welgestelde Europeanen en avonturiers in het begin van de 20e eeuw over de Nijl.

Langs bekende tempels

Net als bij een reguliere Nijlcruise vaart u met een Dahabiya zeiltocht langs de bekende tempels van Edfu en Kom Ombo. Ook de Dahabiya legt hier aan, maar op een ander tijdstip dan de grote cruisers. Samen met de gids/Egyptoloog die meereist aan boord bekijkt u zo in alle rust de tempels.

En onbekende plekjes langs de Nijl

De relatief kleine en goed wendbare Dahabiya komt ook bij minder bekende monumenten, dorpjes en eilandjes in de rivier, waar de grote cruiseschepen niet kunnen afmeren. Bijvoorbeeld bij El Kab, de antieke stad van de godin Nechbet en de steengroeven bij Gebel el-Silsila. Of bij afgelegen dorpjes en eilandjes in de rivier, waar nauwelijks toeristen komen. 

Modern comfort aan boord

Aan boord is plaats voor maximaal twaalf gasten. Benedendeks liggen de ruime tweepersoonshutten en suites, stuk voor stuk sfeervol ingericht met authentiek oosters meubilair, allemaal met eigen badkamer met bad, douche en toilet. De suites hebben ook een privé terrasje. De hele boot heeft airconditioning. Het half overdekte zonnedek is een heerlijke plek om lui vanuit een houten dekstoel het landschap aan u voorbij te zien glijden. Vanuit de kleine kombuis tovert de kok met verse ingrediënten verrukkelijke Egyptische maaltijden te voorschijn, die worden opgediend aan dek of op een idyllisch plekje aan de Nijloever.

Afhankelijk van wind

Een echte Dahabiya zeilboot heeft geen motor aan boord en is volkomen afhankelijk van wind en stroming. Bij elke zeiltocht gaat wel een sleepboot mee, die wordt gebruikt als er geen of onvoldoende wind is. 

Dahabiya Nijlcruise tussen Luxor en Aswan

Er zijn verschillende reisroutes waarin een Dahabiya Nijlcruise op het traject Luxor – Aswan prima past. Bijvoorbeeld door deze cruise te combineren met een aantal dagen Cairo en een bezoek aan de tempels van Abu Simbel. Hiervoor heeft u zo’n 15 dagen nodig. Als u minder tijd heeft, kunt u de cruise ook vanuit Aswan naar Luxor maken. De cruise duurt dan 4 dagen, 3 nachten, en onderweg ziet u dezelfde monumenten als op de route Luxor – Aswan. Of heeft u zin een een korte vakantie? In een week tijd kunt u Luxor zien en met een Dahabiya de Nijl afzakken naar Aswan.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze verschillende Egypte rondreizen met een Nijlcruise? Of wilt u een reisvoorstel ontvangen? Neem hiervoor dan contact met ons op.