Home|Reistips Egypte|Culturele reis Egypte: dit is de ideale reisroute

Als u een culturele reis door Egypte wilt maken langs de belangrijkste monumenten, wat is dan een handige reisroute? Egypte bestaat voor het overgrote deel uit woestijn. De belangrijkste culturele bezienswaardigheden, zoals de piramiden, tempels en graftomben, liggen allemaal in de Nijlvallei, maar de reisafstanden tussen de verschillende plaatsen zijn lang, want Egypte is een gigantisch groot land. Van Cairo naar Luxor is het ongeveer 600 kilometer en van Cairo naar Abu Simbel is het zelfs bijna 900 kilometer. De ideale reisroute loopt van de hoofdstad Cairo in het noorden langs de Nijl naar Abu Simbel in het zuiden. U krijgt een goed beeld van Egypte als u de reis als volgt indeelt.

Begin uw reis in Cairo

Het is praktisch om in de hoofdstad Cairo te beginnen. Vanaf Amsterdam of Brussel vliegt u er in 4,5 uur rechtstreeks naar toe. Voor Cairo heeft u een paar dagen nodig. Bekijk de piramiden en de Sfinx in Gizeh, de trappiramide van farao Djoser en graftomben in Sakkara, het Egyptisch Museum met de schatten uit het graf van Toetanchamon, de oriëntaalse souks van Khan al-Khalili, de Citadel, eeuwenoude moskeeën en het Koptische deel van de stad. Reis vervolgens door naar Luxor.

Met een binnenlandse vlucht (1 uur) komt u het snelst van Cairo naar Luxor. Met de nachttrein, de enige trein in Egypte die door toeristen mag worden gebruikt, reist u in ongeveer 10 uur van Cairo naar Luxor.

Tempels en graftomben in Luxor

In Luxor bevinden zich de meeste faraonische monumenten. Trek hiervoor minimaal 3 dagen uit. Niet te missen zijn het tempelcomplex van Karnak, de tempel van Luxor en het Luxor Museum, allemaal op de Oostoever van de stad. Op de Westoever bevinden zich in de Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen talloze graftomben. Veel toeristen laten de graven in de Vallei der Edelen laten links liggen, maar ze zijn een bezoek meer dan waard. Dit geldt ook voor de tomben bij Deir el Medina, het dorp waar de arbeiders en kunstenaars woonden die alle graven bouwden en decoreerden. Verder zijn er op Westoever verschillende prachtige tempels te zien, waaronder die van Hatsjepsoet en Ramses III. Cairo en Luxor zijn prima te combineren in ongeveer een week tijd. Zit u ruimer in uw dagen? Reis dan verder zuidwaarts naar Aswan.

Egypte vanaf het water

De mooiste en rustgevende route van Luxor naar Aswan loopt via de Nijl. Langs de rivier liggen verschillende bezienswaardigheden, waaronder de tempels van Edfu en Kom Ombo. Een Nijlcruise is ontspannend en vol afwisseling. Aswan is dé plek voor een zeiltochtje met een felukka, een open zeilboot. De Nijl is hier bezaaid met witte rotsen en groene eilandjes. Elefantine eiland met de kleurrijke Nubische huizen en Kitchenereiland met een lommerrijke botanische tuin. In de stad is een interessant museum over het Nubisch erfgoed dat onder water verdween door de aanleg van de Hoge Dam. Op het eiland Aglika bij Aswan ligt het tempelcomplex van Philae; één van allermooiste tempels van het land.

Vanuit Aswan naar Abu Simbel

Met de piramiden behoren de tempels van Abu Simbel tot de belangrijkste toeristenstrekpleisters van Egypte. Ze zijn dan ook ontzagwekkend. Niet alleen omdat ze zo kolossaal zijn, ook vanwege hun verplaatsing in de jaren zestig. Toen werden ze in stukken gezaagd en helemaal nieuw opgebouwd om te voorkomen dat ze onder het water van het Nassermeer verdwenen. Abu Simbel is te bereiken vanuit Aswan. Over de weg, 280 kilometer heen en terug of met het vliegtuig, een vlucht van 30 minuten. Een andere optie om bij Abu Simbel te komen is met een cruise over het Nassermeer. Deze boot vaart, naast de tempels van Abu Simbel, langs verschillende herbouwde tempels van het oude Nubië.

De tempels van Abu Simbel in alle rust zien? Ga dan niet in één dag op en neer vanuit Aswan, maar overnacht in Abu Simbel. Dan heeft u in de vroege ochtend het rijk zo ongeveer alleen bij de tempels.

Vanuit Aswan terugvliegen naar huis

Het is eenvoudig om vanuit Aswan terug te vliegen naar huis met een korte binnenlandse vlucht naar Cairo, die goed aansluit op de internationale vlucht naar Amsterdam of Brussel.

Andere reisroute culturele reis Egypte

Bovenstaande reisroute is de klassieke route voor een Egypte reis van 15 dagen. Er zijn talloze variaties op bovenstaande route te verzinnen als u korter of langer vakantie heeft. Reis bijvoorbeeld over land langs de steden van Egypte of combineer de monumenten met een paar dagen aan de Rode Zee kust.

Reisplannen voor Egypte?

Heeft u reisplannen voor Egypte en heeft u hulp nodig bij het uitstippelen van uw reis? Sinds 1999 organiseren wij uitsluitend reizen naar Egypte en hierdoor zijn we een echte Egypte specialist. Daarom weten wij alles over de mooiste monumenten, de beste bezienswaardigheden, de allerleukste hotels, hoe u door het land reist, of het er veilig is, wat u beslist moet zien én waar u juist niet moet zijn. Wilt u een voorstel voor een culturele reis Egypte op maat ontvangen? Kom langs in Voorburg, neem contact met ons op of vraag een reisvoorstel aan.