Cruisen op de Nijl, één van de langste rivieren van de wereld, is een prachtige manier om Egypte te ontdekken. Veel beroemde tempels en bezienswaardigheden liggen langs deze rivier. Een Nijlcruise is altijd ontspannend en vol afwisseling. Op de Nijl varen verschillende boten; kleine, eenvoudige felukka’s, nostalgische luxe Dahabiya zeilschepen en grote, moderne cruiseschepen. Hoe kiest u de boot die het beste bij u past?

Beginpunt Nijlcruises

Nijlcruises beginnen altijd in de plaatsen Luxor of Aswan. Alle boten, groot en klein, varen tussen deze twee plaatsen, maar verschillen in luxe, grootte, het aantal passagiers, de monumenten waar ze aanleggen en de duur van de cruise.

Beste reistijd voor een Nijlcruise

Een Nijlcruise maken kan altijd, want Nijlcruises varen het hele jaar door. Wat het klimaat betreft, in de zomermaanden (juni, juli, augustus) is het erg warm in Egypte. Dit is niet de beste reisperiode voor een Egypte rondreis met Nijlcruise. In het hoogseizoen, zoals de kerstvakantie, is het druk op de Nijl. Alle grote Nijlcruises hebben hetzelfde reisschema en leggen tegelijkertijd aan bij dezelfde monumenten. U bezoekt de monumenten dan met honderden andere toeristen. In het drukke hoogseizoen liggen de grote Nijlcruises in Luxor en Aswan aan de kade tegen elkaar aan, waardoor u door andere boten moet lopen om aan wal te komen. De beste tijd voor een Nijlcruise is daarom van september tot en half december en van januari tot en met mei. Of kies voor een Dahabiya Nijlcruise.

Hoelang duurt een Nijlcruise?

Afhankelijk van de route duurt een Nijlcruise drie tot zeven nachten. Met een riviercruise in Egypte die een week duurt, vaart u van Luxor naar Aswan en weer terug. De overige dagen ligt de boot aangemeerd in de steden Luxor of Aswan en wordt als drijvend hotel gebruikt.

Nijlcruise met een modern cruiseschip

De meeste Nijlcruises worden uitgevoerd met moderne cruiseschepen. Van dit type boot varen er ruim driehonderd op de Nijl tussen Luxor en Aswan. Dit zijn kolossale boten met een motor en meerdere dekken, een zwembad, restaurant, disco, bar, souvenirwinkels en tientallen hutten. Deze Nijlcruises stoppen uitsluitend bij de tempels van Kom-Ombo en Edfu. De tempels bekijkt u met alle cruisetoeristen die aan boord zijn, dus met een grote groep. En vaak ook met toeristen van andere cruiseschepen, want de meeste Nijlcruises hebben hetzelfde reisschema, waardoor het druk is bij de tempels. Bij veel cruises worden Edfu en Kom-Ombo op één dag bezocht.

Grote, moderne Nijlcruises leggen alleen aan bij de tempels van Kom-Ombo en Edfu.

Weinig echte vaarmomenten

Het daadwerkelijke varen met deze enorme Nijlcruises is minimaal en soms zelfs beperkt tot één dag. De cruiseschepen liggen de rest van de tijd afgemeerd in Luxor of Aswan als drijvend hotel. Soms liggen de boten niet direct aan de kade, maar naast elkaar, omdat de aanlegplaatsen klein zijn. U kijkt dan niet uit op de Nijl, maar op een andere boot. Als u van de boot af wil, moet u door meerdere boten lopen om op de kade te komen. De uitvoering van cruises is verder afhankelijk van de waterstand in de Nijl en de openingsuren van de sluis bij Esna, waardoor er soms wachttijden ontstaan. Nijlcruises varen niet naar de tempels van Abu Simbel. Deze tempels liggen 280 kilometer ten zuiden van Aswan aan het Nassermeer en bereikt u vanuit Aswan.

Entertainment aan boord

Een standaard Nijl cruise is prima als u de belangrijkste bezienswaardigheden wil combineren met entertainment, want dit is een onderdeel van elke doorsnee cruise: muziekshows, verkleedpartijen, karaoke en een disco. Afhankelijk van de route kunnen Nijlcruises drie tot acht nachten duren. De dagen worden doorgebracht met het bezoeken van de monumenten in Luxor of Aswan of bij het zwembad. De maaltijden worden in het restaurant geserveerd in buffetvorm.

Culturele rondreis Egypte met Dahabiya Nijlcruise en strand

Cruisen op de Nijl met een klassiek zeilschip

Tussen Luxor en Aswan varen ook Dahabiya’s boten. Een Dahabiya is een Egyptische zeilboot naar 19de-eeuws model. Aan boord is modern comfort zoals privé badkamers, wifi en airconditioning.  Benedendeks zijn hutten en suites. De boot heeft maar twee dekken. Bovendeks is geen zwembad, maar een half overdekt zonneterras met ligstoelen met kussens en een hangmat.

Langzaam varen op de Nijl

Dahabiya zeilboten varen veel langzamer dan grote Nijlcruises, omdat ze geen motor aan boord hebben en afhankelijk zijn van wind en stroming in de rivier. U geniet zo in alle rust van de Nijl. Vanwege de windrichting duurt een cruise met een Dahabiya op het traject tussen Luxor en Aswan vier nachten. Vaart u van Aswan en Luxor dan duurt de cruise drie nachten. Het eten aan boord is vers en heerlijk, want de kok die meevaart, krijgt dagelijkse producten van lokale markten langs de rivier. Maaltijden worden op het zonnedek geserveerd.

U ziet meer van Egypte

Een groot voordeel van de kleine, goed wendbare Dahabiya boten is dat ze aanleggen bij plaatsen die grotere Nijlcruises missen, omdat ze daar niet kunnen komen. Een Dahabiya legt, net als een standaard Nijlcruise, aan bij de bekende tempels van Edfu en Kom-Ombo. Wel op een ander tijdstip, want de kapitein van de Dahabiya kent het vaarschema van de grote boten. Zo ziet u deze monumenten zonder teveel andere toeristen. Een Dahabiya Nijlcruise meert ook aan bij de verborgen graftomben van El Kab en de steengroeven van Gebel el Silsila.

Authentieker en rustiger

Andere stops zijn bij strandjes, eilandjes in de rivier en dorpjes langs de oever. Met de gids/Egyptoloog die meereist aan boord gaat u dan aan wal. U bekijkt op uw gemak de tempels en andere bezienswaardigheden, wandelt over het platteland of bezoekt een lokale markt. Authentieker, rustiger en persoonlijker dan een Nijlcruise met een grote, gemotoriseerde cruise.

Een klein Dahabiya zeilschip kan overal langs de Nijl aanleggen, ook op plaatsen waar een grote, moderne cruiseboot niet komt.

Felukka’s op de Nijl

De eenvoudigste boot op de Nijl is een felukka. Dit is een kleine, open zeilboot, waarmee al eeuwenlang op de Nijl wordt gevaren. Een felukka heeft geen motor, en geen binnenruimte met hutten of toiletten. Aan boord is plaats voor twee tot acht gasten. Zowel in Luxor als Aswan is het heerlijk om een paar uurtjes de Nijl op te gaan voor een zeiltochtje met een felukka.

Overnachten op een felukka

Het is ook mogelijk om te overnachten aan boord van een felukka. U slaapt dan op een matras in de open lucht op het dek. In de wintermaanden koelt het ’s nachts flink af, dan is het ondanks slaapzakken en dekens aan boord, best koud. Enkele keren per dag wordt ergens langs de oevers van de Nijl aangemeerd. Bijvoorbeeld bij de tempel van Kom Ombo of voor een sanitaire stop, want aan boord van een felukka zijn geen toiletten en stromend water. Voor toiletbezoek bent u aangewezen op de wal. De bemanning kookt aan boord. De meeste meerdaagse tochten met een felukka starten in Aswan en duren twee dagen.

Meer weten over cruisen op de Nijl?

Wilt u een cruise over de Nijl maken? Djed Reizen voert alleen Nijlcruises uit met Nijl Dahabiya zeilschepen. Wilt u meer weten? Bekijk dan onze individuele rondreizen om een idee te krijgen hoe u een rondreis door Egypte combineert met een Nijlcruise.